Chytej.cz

Názor na NANO VLASCE necteno

12.9.2015 | Kopfjager | 7.872 zobrazení | 34 odpovědí

Ahoj lovci, koupil jsem si nano vlasec, při placení se mi trochu kroutili oči, ale věděl jsem předem co to bude stát. Při představování a to i v zahraničí jsem našel jen samé plus. Bohužel jsem nenašel žádný osobní poznatek a myšlenky. Cena vs kvalita. Poznatky od delšího používání. Co přidávat nebo s čím kombinovat. Nebo opak s čím nekombinovat. Díky za Vaše poznatky. Ahoj Kopfjager

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Sobota 10. října 2015 ve 22:43 ® SURF

Klady nanofilu: nešustí v očkách ( pravděpodobně je i méně „ničí“ ), nesaje vodu, delší náhozy.

Zápory nanofilu: nenašel jsem uzel, který by držel spojení: vlasec – nanofil nebo obratlík – nanofil. Spojení: bez uzlová spojka – nanofil – uspokojivé. ( ( Bez větší námahy, jsem trhal nanofil 0,12mm i s bez uzlovou spojkou. Vlasec Asso Ultra. průměr 0,20mm, drží v uzlu víc, ( dle mého názoru ) než nanofil 0,12mm, s bez uzlovou spojkou. ) Náchylný na oděr.

Můj názor: chytat s nanofilem pouze tam, kde je „čisté“ dno. Bez vázek, kamenů, …

Nanofil jsem používal pouze na vláčení.

reagovat
Čtvrtek 8. října 2015 ve 14:12 ® jajco
jajco

Palivec> Jsi nejlepší, psal si o tom první;-)

reagovat
Středa 7. října 2015 ve 22:56 ® milhom
milhom

Já jsem s Nanofilem maximálně spokojený a musím souhlasit s DavidemH. Dlouho předlouho sem hledal náhradu za Stren, který se sem s USA už nedováží a má stejné vlastnosti jako právě Nanofil a to ty že je to pletenka, která je potažená a zacelená. Tím pádem nenasákává a nevtáhne do sebe jemný píseček a neubrušuje očka. Hlavně ale se nezamotává tak jako klasická pletenka. Nepoužívám ho sice na to na co je určen (nevláčím s ním – používám ho na kaprařinu)nicméně jsem naprosto spokojen. Nemá průtah a pevnost je perfektní – pokut používáte způsob vázání, který je zobrazen u každého návinu… ostatně všechny tenčí pletenky trpí na ztrátu pevnosti v případě nevhodného vázání. Za mne palec nahoru. Splnil to co sem od něj očekával a to dokonale.

reagovat
Středa 23. září 2015 v 8:45 ® HaD reakce na …
HaD

kerob> chápu. Stejně mi to vadí :-)

reagovat
Úterý 22. září 2015 ve 22:39 ® kerob reakce na …
kerob

Viditelnost neresim diky dlouhymu navazci – i tri metry. Chlupati ale drzi.

reagovat
Úterý 22. září 2015 ve 22:29 ® HaD reakce na …
HaD

kerob> no po drátu to začne být chlupaté – jak maskovací kaprová montáž :-)) ) Ne vážně, mě tenhle produkt nikdy nepřirostl k srdci.

reagovat
Úterý 22. září 2015 ve 22:26 ® kerob reakce na …
kerob

Pouzivam od 0,10 do 0,20 a vyhovuje mi. Drat to prestane byt celkem rychle. Mam i jiny snury ale fl mi vyhovuje nejvic.

reagovat
Úterý 22. září 2015 ve 20:34 ® HaD reakce na …
HaD

kerob> Fireline je pro mě hnusnej drát, kterej mi nesmí na žádnej navi. Tomu se šňůra říkat fakt nedá :-)) )

reagovat
Úterý 22. září 2015 ve 20:17 ® kerob reakce na …
kerob

Nenasel.
Na fireline muzu tahat kvalitni rotnu celej den a je to ok. Na spiderwire (napriklad) neudelas skoro ani treti nahoz. Jinak rozdil mezi fl a onanem mi neprijde tak hroznej abych mel pocit ze o neco zasadniho prichazim.

reagovat
Úterý 22. září 2015 v 19:55 ® HaD reakce na …
HaD

kerob> uzlík, co by držel jsi nenašel? Já obecně rotačku nedávám na žádnou šňůru, protože jakmile to přesáhne určitou hranici, stane se z téměř každý šňůry „nerozmotatelnej chrchel“

reagovat
Úterý 22. září 2015 v 17:31 ® Stanik
Stanik

Už 3 sezónu používám 0,12 Nanofil a velká spokojenost. Na gumy, woblery i plandavky naprosto bez problémů. Dobře lítá a nesaje vodu, což je v mrazu velká výhoda. Vážu přes bezuzlovou spojku a za ty 3 roky jsem přišel max o 5 metrů.

reagovat
Úterý 22. září 2015 v 17:09 ® kerob reakce na …
kerob

David H.> v jedny věci nesouhlas… rotačka a snura muze byt uplne bez problemu, ale holt ne kazda snura je ok. Jsou snury, který s tim maj mensi problém nez většina vlascu. Az bude nejaka verze, na kterou se da privazat vlasec, tak aby to proslo očkama (tedy bez jakýchkoliv spojek), klidne mu dam druhou sanci…

reagovat
Úterý 22. září 2015 v 15:59 ® HaD reakce na …
HaD

s0krates> drtivou většinu problémů s oděrem řeší návazec z vlasce 0,5–0,8m (navíc řeší i viditelnost). Rotačka je pro šňůru nesmysl vždy. Neutáhnutý návin při utržené nástraze je chyba rybáře.

Nechci se nanofilu zastávat, ale většina problémů pramení z chyb. Je to jako sednout z normálního osobáku do auta s 600hp a rovnou dát ze zvyku plnej plyn. To se prostě rozbiješ. Když se ale přizpůsobíš vlastnostem NANOFILU, jen z toho budeš těžit. Nikomu to ale nenutím – jsou to moje letité zkušenosti.

Fakt je ale, že chyby asi dělalo hodně lidí a než aby si Berkley kazil jméno, byť neprávem, přestal ty nejrizikovější průměry vyrábět…

reagovat
Úterý 22. září 2015 ve 14:45 ® Lubova
Lubova

Diky moc vsem za objasneni pouziti nanofilu.

reagovat
Úterý 22. září 2015 ve 12:55 ® jepice-zruseno reakce na …

s0krates> mě to napdalo přemotat na shimano aero GT, který mám na feeder/picker. Dát spojku a kus vlasce s montáží na konec. třeba by to bylo dobrý na řeku, že by to nekladlo takovej odpor ve vodě, jako tlustej vlasec. Až budu vědět, jak to dopadlo, napíšu nějaký reference.

reagovat
Úterý 22. září 2015 v 11:47 ® s0krates
s0krates

Pred 2 rokmi som si kúpil 2 náviny nanofilu 0,06. Chytám najmä na rieke, alebo na pstruhovej nádrži a počiatočnom nadšení (možno preto,že som hneď pri 1. použití uvláčil 70cm mrenu) som trochu zmenil názor. Skúšal som na nanofile vláčiť všetko – jigy, smáčky, nymfy, rotačky, plandavky, voblery.

Vláčiť nanofilom po dne jigy, smáčky a nymfy sa nevypláca. Kontakt s nástrahou na UL prúte je síce výborný, ale takmer pri každom uviaznutí som trhal, alebo musel previazovať kvôli oderu.

Plandavky a rotačky sa na nanofile vláčia dobre, ale akýkoľvek kontakt s prekážkou vo vode tiež znamenal stratu, alebo oder. Rotačky ho navyše výrazne stáčaju a tak doporučujem ešte 1 mikroobratlík asi 30cm pred rotačku.

Voblery – na nanofile sa vláčia výborne, ale iba tie čo ani náhodou neškrtnú o dno. Doporučil by som iba hladinové, alebo tie ktoré sa vedú v stĺpci.

Ďalším špecifikom nanofilu je jeho ľahké zamotanie. Pri náhlom uvoľnení uviaznutej nástrahy a neskutočnom domotaní sa musí výrazne skracovať. Pri prudšom poťahovaní nástrahy špičkou prúta vnikajú motanice, aj na cievke navijáku. Pri výraznejšom vetre sa to občas tiež kvalitne zamotá, aj o očká prútu.

Takže záver: Keďže často mením a skúšam rôzne nástrahy podľa charakteru lovného miesta tak sa nanofil sa na moje rybačky nehodí. Nemienim permanentne previazovať a nadávať počas celej rybačky, ako chorá vrana. A tie fakt dlhšie hody, lebo pri nanofile to lieta naozaj ďalej radšej oželiem. Nanofil je tak dobrý na Domašu na hladinový lov boleňov – tam sa jeho vlastnosti prejavia, ako výhoda. Pre mňa 14–20 kvalitne silóny, alebo šnúra. Nanofil – NIE. Toľko môj názor.

reagovat
Úterý 22. září 2015 v 9:26 ® HaD reakce na …
HaD

Lubova> První zásada používání Nanofilu je použití správných uzlů, případně bezuzlovývh spojek. Jepice si je doma ohybá, já si jí raději koupím – pytlík za 40,– mám třetí rok – spotřeba takřka nulová, protože za bezuzlovku dávám slabší návazec. Pokud na na Nanofil použiješ jiný uzel, než jsou ty doporučované, jde nosnost výrazně dolů. Není to vada, je to prostě vlastnost, na kterou výrobce upozorňuje.

Druhá zásada je kontrola a výměna konce. Nanofil je poměrně náchylný na poškozeno o ostré předměty a pak jde nosnost také dolů. Proto je potřeba zejména při „jigování“ kontrolovat a měnit konec. Tedy v případě, že se nedělá návazec např. z vlasce, lanko apod. Tak to dělám já a nic měnit nemusím ani když skáču jigovkama po skalách a kamenech.

Když tyhle dvě zásady dodržíš, máš návin šňůry, která méně šustí v očkách a navijáku, nesaje vodu ani jiné materiály (je lehká a méně neničí očka) a díky hladkosti a lehkosti o dost lépe létá – delší hody.

reagovat
Pondělí 21. září 2015 v 16:41 ® Draky reakce na …
Draky

jepice> Osobně mně taky vadí zvuk, který pletenka vydává, když prochází očkama, ale u nanofilu „šustění“ nepozoruju, resp není tak výrazné, aby mě rušilo.

S tím odíráním je to pravda, předře se snadno, ale necítím se tím nějak omezen ani mně to žádnou rybu nestálo. Dokonce jsem zatím jen jednou musel ustřihnout asi metr nanofilu, protože byl odřen používáním, za normálních okolností to dřív někde utrhnu. :-D

reagovat
Pondělí 21. září 2015 v 15:24 ® Mysak1

No nevím, mě taky nanofil docela mile překvapil. Vláčím ho tedy cca dva měsíce a lítá mi to dál, nějaký větší oděr jsem taky nezaznamenal a motám uzle stejně jako dřív. Za mě zatím palec hore.

reagovat
Pondělí 21. září 2015 v 15:16 ® jepice-zruseno reakce na …

Lubova> Podle mě jde v zásadě o to, jaký se na tom udělá uzel. Klasické uzle mi nefungují, používám bezuzlové spojky. Na spojku dám buď rovnou tenké lanko, nebo když jdu jenom na okouny nebo v čisté vodě na opatrné ryby, kus vlasce. Průtažnost je minimální podobně jako u šňůry. Snadno se to podře o skály a podobně, pak je potřeba třeba metr vyhodit.

reagovat
Pondělí 21. září 2015 ve 14:28 ® Lubova reakce na …
Lubova

David H.> a nebo proste jak se ma spravne pouzivat ?

reagovat
Pondělí 21. září 2015 ve 13:41 ® jepice-zruseno reakce na …

David H.> Já si ho koupil kvůli tomu, že nemám rád, jak šňůra chrastí v očkách. Chrastí to v očkách ale uplně stejně nepříjemně, jako to, co se jmenuje šňůra a drží to v uzlu. Ryby se na to chytaj uplně stejně, ale musím před tím jak idiot ve sklepě kroutit kulatejma kleštěma bezuzlový spojky.

reagovat
Pondělí 21. září 2015 v 11:33 ® kerob reakce na …
kerob

… nebo proste nevyhovovuje jejich požadavkům… jako mě :-D

reagovat
Pondělí 21. září 2015 v 11:10 ® HaD
HaD

Pokud jde o Nanofil, tak je to velmi dobrý produkt. Jen ho dost lidí neumí bohužel správně používat.

reagovat
Pátek 18. září 2015 v 16:05 ® kerob
kerob

palivec: tentokrát jsem ti to smazal já a udělám to pokaždé, kdy tady budeš léčit svoje komplexy urážením ostatních normálně diskutujících.

reagovat
Čtvrtek 17. září 2015 ve 23:14 ® Draky
Draky

No vidíte to, já mám zase naopak nanofil moc rád. :-)

reagovat
Úterý 15. září 2015 ve 22:29 ® kerob reakce na …
kerob

Nanofil?

reagovat
Úterý 15. září 2015 ve 20:35 ® macek2 reakce na …
macek2

kerob> nic zvláštního,prostě šnůra s mizernou nosností a pevností,označení nano zní honosněji aby se to lépe prodávalo ale ve zkutečnosti se jedná o obyčejnou šmejdskou šnůru.

reagovat
Úterý 15. září 2015 v 19:36 ® kerob
kerob

Co je to nanovlasec?

reagovat
Úterý 15. září 2015 v 18:19 ® macek2
macek2

Lubova> jestli můžu poradit já tak celkem dobrá šnůra na kterou aktualně vlačím je fireline braid mam ji na sumce v průměru 0,40mm a na lehkou přívlač v 0,14mm je fakt pevná a trvanlivá,super šnůry dělá i Zdeněk Halfar , šnůra Huprovka

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1