Chytej.cz

Soumrak zvukových woblerů necteno

22.11.2014 | Dany73 | 4.333 zobrazení | 27 odpovědí

Tento příspěvek je určen všem, jejich srdcovou záležitostí jsou při vláčce woby. Dlouhodobě mi rok od roku klesá úspěšnost těch zvukových, až jsem letos nabyl dojmu, že se blíží jejich definitivní soumrak. Celkem logicky – pro ryby jejich zvuk časem začal být identifikací pasti. Na řekách už naší partě po jejich nasazení přestávají ryby dokonce i lovit, a to už i při přikalené vodě. Na Vranovské přehradě máme také z totožné lodi větší úspěchy na ty nezvukové. Letos už jsem nabyl dojmu, že si ze šesti plných krabic zvuk. wobů z celkových osmi udělám muzeum a proklínám se, že jsem tolik podlehl jejich trendu. Jak jejich soumrak vidíte ostatní? Zdravice

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 3. února 2017 v 0:18 ® Venca Zelenka
Venca Zelenka

Nechytá někdo z vás rapala team esko, dělá se to i v potápce? Viděl jsem nějaké videa, ale v ruce jsem to vživotě nedržel.

reagovat
Pátek 3. února 2017 v 0:11 ® patast

já používám nejvíc xrap

reagovat
Čtvrtek 2. února 2017 v 19:05 ® jepice-zruseno reakce na …

kerob> přemýšlím, co používám za rapaly a je pravda, že poslední dobou už skoro žádné, akorát na menší ryby countdown. Ten je naopak dost těžký a létá daleko.

reagovat
Čtvrtek 2. února 2017 v 18:15 ® kerob reakce na …
kerob

jepice> Rapala Original, je nejlepší rapala všech dob bez ohledu na velikost, jen lítá trochu hůř.

reagovat
Čtvrtek 2. února 2017 ve 12:23 ® patast reakce na …

jepice> také si myslím že je to spíše uměním nástrahu vést

reagovat
Čtvrtek 2. února 2017 ve 12:15 ® jepice-zruseno

Těch důvodů, proč se stává, že na hrkáče nejdou, je více. Jedním z důvodů je, že hrkáče dost často hůře pracují a ve velké části případů se jedná o výrobně levnější modely. To, že se prodávají v obchodech za setejnou cenu, jako balsové, je mi doteď záhadou. Další věcí, které jsem si všiml, je rozdílný zvuk hrkáčů. Dle mne jsu o něco výrazněji slyšitelné hlubší zvuky, které vydávají větší kovové kuličky. Dalším a né posledním faktorem je to, že s chrasťáky neumí mnozí lidé chytat tak, aby využili jejich potenciál. Chrasťáky jsou často samopotápivé, což umožňuje je nechat klesnout do hloubky a s přestávkami cukavě vodit. Zvláště „přesýpací“ typy bez magnetu dělají ve vodě zajímavé pohyby. Mezi mé oblíbené chrasťáky patří nejlevnější přesýpací napodobeniny x-rapa z aliexpresu, ale jenom pro výše uvedený způsob chytání. Naopak mezi mé nejoblíbenější „tiché“ woblery patří už léta nilsmaster invicible DR. Během letošního podzimu mě na jedné výpravě překvapila obyčejná Rapala Original. Kolegové na závodech používají menší woblery smith, duo a další – jsou to dost drahé chrasťáky, ale chytají na ně dobře i opatrné ryby.

reagovat
Pondělí 19. prosince 2016 v 16:49 ® Dany73

Neházíte někdo UL s Rapalou Ultra Light Minnow vel. 4 cm? Má to v sobě rumbakoule, prosím? Letos opět více ryb na nehrkače, dokonce i na větší vodě na Vranově byl ten rozdíl za totožných podmínek a dostajíc stejné šance ve více lidech velmi markantní. Ty fišky prostě vážně nejsou blbý.

reagovat
Úterý 2. prosince 2014 v 9:23 ® skwor
skwor

Já bych to takhle nepaušalizoval. Je pravda, že hrkací lesklé papoušky moc v lásce nemám a tudíž tvoří v mých krabičkách jenom malou část, ale přece jenom první u vody řeším účel použití wobleru a pak koukám na tyhle věci.

reagovat
Úterý 2. prosince 2014 v 7:57 ® troutkiller reakce na …

tenodvody>Máme to stejný,já už ani nevim kdy sem nasadil balzovej wob,ono to taky bude tím že Rapalu roky nechytám a moc jinejch firem z balzy nedělá:-((

reagovat
Pondělí 1. prosince 2014 ve 22:28 ® tenodvody
tenodvody

Asi jsem retro, já to mám naopak, balza u mě opadá a začínám mít úspěchy hlavně na chrastítka, že by to bylo tím, že jim věřím a tak dostanou více času ve vodě? Nevím :-)

reagovat
Pátek 28. listopadu 2014 ve 20:38 ® Venca Zelenka reakce na …
Venca Zelenka

Dej to proti silnému světlu a tam kde jsou rumba koule navrtej dirku. U wobů s posuvnou zátěží to , ale nedělej.

reagovat
Úterý 25. listopadu 2014 ve 20:29 ® BigMike

Já snad chrastítko chytal tak 5–10× v životě, nějak mě to nevzalo, ani mi to zatím nechybí.

reagovat
Pondělí 24. listopadu 2014 v 18:23 ® troutkiller reakce na …

David H.>Hlavně že berou:-) Kde stojí je jejich problém:-)) )

reagovat
Pondělí 24. listopadu 2014 ve 14:03 ® HaD reakce na …
HaD

troutkiller> jo, to znám, ale i tak nemusejí být na dně. Stojí třeba někde 2–3m pod hladinou…

reagovat
Pondělí 24. listopadu 2014 ve 13:30 ® troutkiller reakce na …

David H.> To bych neřekl páč zátoka byla plná potěru kterej byl uplně v klidu.Když sem odcházel začal uřadovat bolen a bylo po klídku:-(( Jen mně zarazilo kolik rybek bylo zaplísněnejch:-(( Odhadem každá desátá.

reagovat
Pondělí 24. listopadu 2014 ve 12:15 ® HaD
HaD

Já dnes taky spíše vyhledávám tiché modely – především gumy :-D Ale když chci wobler, především popy, tak není zbytí a dám co mám – tedy tichého či zvukového a nijak extra to neřeším. Ono nakonec žádný wobler není principielně tichý – háčky v kroužcích vždy klepají a tudíž vydávají zvuk.

reagovat
Pondělí 24. listopadu 2014 ve 12:12 ® HaD reakce na …
HaD

troutkiller> jsi si jistej, že se zvedali ze dna? Že nelovili pod hladinou?

reagovat
Pondělí 24. listopadu 2014 v 11:41 ® Hony

Na zvukové mám záběry na začátku sezony a od půlky přecházím na tiché. Zvláště v tuto dobu.

reagovat
Neděle 23. listopadu 2014 ve 20:15 ® troutkiller reakce na …

kubas>Dneska sem zkusil od gum přez DS až po ty zvukovky uplně všechno a jako letos vždy vyhrálo to co dělalo ten největší brajgl:-))

reagovat
Neděle 23. listopadu 2014 ve 20:12 ® troutkiller reakce na …

Dany73>No třeba dnešní Okouny sem zvedal díky tomu zvuku ze dna zátoky která má 5–8 metru hloubku.Tak asi tak.

reagovat
Neděle 23. listopadu 2014 v 19:13 ® kubas reakce na …
kubas

Dany73> Zkušenější ryby neexistují, jakmile má dravec míru, tak je na pánvi nebo v mražáku :-) .

reagovat
Neděle 23. listopadu 2014 v 17:40 ® Dany73 reakce na …

troutkiller> Trochu tu blbost můžeš rozvinout, proč myslíš že by ten nepřirozený zvuk ve vodě minimálně zkušenějším popíchaným rybám nebyl po letech alergický.

reagovat
Neděle 23. listopadu 2014 v 15:56 ® troutkiller

Myslím že je to blbost,zrovne dneska sem zalapal parádně jenom na zvukové plastáky:-)

reagovat
Neděle 23. listopadu 2014 ve 14:02 ® Dany73 reakce na …

Look> Extrémy vždy byly, jsou a budou. Tu jde o nějaké zprůměrování. Ty symbolické kleště se dle našich testů rok od roku více rozevírají. Šancí dáváme oběma druhům pořád stejně.

reagovat
Neděle 23. listopadu 2014 ve 13:56 ® Dany73 reakce na …

Venca Zelenka> Odkud to navrtáváš?

reagovat
Neděle 23. listopadu 2014 v 9:06 ® Look

Hrkáčům taky moc nevěřím, třeba na husky jerka, i kdybych se do kulata poskládal, tak jsem štiku nikdy nechytil. To samozřejěm vede k jejich zatracení a wobler, který nepadne do vody, nic nechytne. Nicméně třeba na X-rapa pár ryb první vycházku na nepoznamenané vodě plné pařezů bylo, možná proto, že jsem se jich chtěl zbavit právě v těch pařezech. Pak pak už o něj na dalších vycházkách zájem neměly. Naproti tomu je tu extrém, že jsem 15. listopadu tedy v pozdní sezóně, v čisté vodě a ve městě chytil pod mostem, který rezonance ještě násobil, 90cm štiku na 5cm jointed shad rapa, a teď si vyber. Zabrala snad proto, že ji bolela hlava?

reagovat
foto/forum/2014/th-img110681.jpg
Sobota 22. listopadu 2014 ve 22:41 ® Venca Zelenka
Venca Zelenka

Je to jak píšeš, většina revírů je chrasťákama tak proházená, že jak na ně začneš vláčit, tak ryby si dají na hlavu helmů a upalují pryč :-) Ale zas mám několik plasty favoritů a při jistých podmínkách automaticky sahám po nich. Pokud máš doma vrtačku a vteřiňák, tak většina jde utlumit.

reagovat