Chytej.cz

Hájení ryb necteno

20.11.2014 | Petula | 5.405 zobrazení | 13 odpovědí

Hájení ryb je nezbytnou součástí při jejich přírodní reprodukci nebo při vysazování,ale­.....Nedá mi spát jedna otázka.Nač je podzimní hájení kapra užitečné?Trvá většinou 10–14 dnů a ryba se během 14ti dnů po odhájení vychytá a vypytlačí.Nebylo by rozumnější kapra při podzimním vysazení hájit až do konce roku?Mně příjde,že místo vysazování to může svaz sypat z kádí rybářům přímo do tašek.Všechny ostatní hájení dávají smysl a logiku,jen toto jediné mi příjde stupidní.Prý aby se ryba rozplavala.Kapr po vysazení je rozplavaný během jednoho dne po celém revíru,který už je v tomto období hladový,takže takový kapr po deseti dnech hájení žere se stejnou intenzitou jako před vysazením.Můj názor je buď hájit kapra po vysazení na podzim do konce roku nebo nehájit vůbec!!!

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 29. listopadu 2014 v 11:03 ® hraji reakce na …
hraji

David H.> kapr se vysazuje protože si ho žádají rybáři, vox populi, vox dei! Hodně by pomohlo, kdyby se ryby vysazovaly vícekrát za rok. A nejvíc by pomohlo, kdyby se vysazovaly malé ryby nedosahující míry v kombinaci s mírovými. Představ si modelovou situaci. Relativně malý rybníček osazený bílou rybou, sem tam dravec, říjen, chladnoucí voda, ve vodě zbytky planktonu, nabídka přirozené potravy přiměřená ročnímu období. A do tohoto stavu se vysadí roční zarybňovací povinnost kaprů K3+, vylovených z rybníka, kde byli dokrmováni. Taková horda nájezdníků doslova rozvrátí rovnováhu, která v rybníku panovala. Zakalí vodu (nebo lépe řečeno, ještě víc zakalí vodu), tím ztíží tvorbu fytoplanktonu, na to naváže pokles tvorby zooplanktonu, atd. Přitom by stačilo tak málo. Na jaře do toho rybníka nasadit nikoliv tržní rybu, ale kapra K1, ať tam roste a využívá potravní zdroje, pokud tam jsou, pokud se kontrolou zjistí, že kapr neroste, nejsou tam vhodné podmínky a je zbytečné tam kapra vysazovat.

reagovat
Čtvrtek 27. listopadu 2014 v 9:29 ® cormoran reakce na …
cormoran

hraji> Souhlas. Na velký vodě, která má potenciál na to, aby v ní dorostl kapr do větších rozměrů, je hájení zbytečný. Ryby jsou během dvou dnů rozjetý a vychytávají se průběžně během celýho roku. Na rozlohově menších vodách nemá násaďák šanci dorůstat. Nebo teda má, ale jen něco přes míru a pak má osud jasnej. A je to dobře. Při počtech, v jakých se kapr nasazuje, jsou jimi rybníky zdevatovaný a neúživný. Ti, co se nasadí menší, tak se dokola ochytávají a ty jedlý se prostě vytahají. Je v podstatě jedno, jestli během týdne nebo měsíce, ale vytahají se. Hájením by se to pouze oddálilo.

reagovat
Pondělí 24. listopadu 2014 v 16:23 ® Petula reakce na …
Petula

David H.> Myslím,že tady jde pouze o logiku věci,co to je 14 dnů?Pro hladovou rybu v hladové vodě.

reagovat
Pondělí 24. listopadu 2014 v 16:20 ® Petula reakce na …
Petula

Pařez> Naši kapráři mají problém vydržet pouhý táden hájení,tedy týká se to právě těch dnů kdy do vody sypou.

reagovat
Pondělí 24. listopadu 2014 ve 12:28 ® HaD reakce na …
HaD

hraji> proč se tedy kapr vysazuje, když dělá paseku? Co když se za těch 14 dní bez hájení nevychytá???

reagovat
Pátek 21. listopadu 2014 ve 20:49 ® Pařez

Na Slovensku je všeobecný zákaz lovu na většině mimopstruhových vod od poloviny března do konce května. To by naši kapraři nepřežili :-) .

reagovat
Pátek 21. listopadu 2014 v 18:23 ® hraji
hraji

Možná proto moudrý zákonodárce to zbytečné hájení kapra nedal do zákona. Proč hájit rybu, která si žádné hájení nezaslouží? Jakou asi ty vysazené ryby za 14 dnů hájení udělají v revíru paseku? Velkou, sežerou ten malý zbytek přirozeného žrádla, který tam pro ryby zbyl. Kapra nehájit.

reagovat
Pátek 21. listopadu 2014 v 11:38 ® Petula reakce na …
Petula

Klobasa> můžu tě uklidnit,že kapráře na dravce nepřezbrojíš,to není jejich ryba a chytat ti ji nebudou.Znám to moc dobře z dob kdy bylo hájení kapra od 15.10.-15.11.,celý měsíc jsem byl na štěrkovně takřka sám,ale když se odhájilo,neměl jsem si kam sednout

reagovat
Pátek 21. listopadu 2014 v 11:09 ® Klobasa
Klobasa

Tak tohle se mi moc nelíbí. Týden je až dost. Já bych kapra nehájil vůbec a to z jediného důvodu. Jakožto dravcař, si nedokážu představit ten nápor na revír sedivších masařů rybičkářů, co by nemohli chytat kapř, tudíž by odnášeli domů dravce. Nebo jinak. Robur> Znamená to kdybych vláčel celý rok a píchal dravce že budou opatrnější? Asi ano. Ponechal bych si samozřejmě nějakého až v době mimo hájení. Kaprařů je více a mohou chytat celý rok. Cítím se diskriminován, protože nemůžu od 1. ledna do 15.června hodit do vody plech místo brambory a uvláčet si nehájeného okouna nebo tlouště. A co můžou říkat pstruhaři na datumy a hájení?

reagovat
Pátek 21. listopadu 2014 v 10:44 ® Petula reakce na …
Petula

Robur> Dovolím si sem dát příspěvek jednoho našeho hospodáře: …nic si s toho nedělej ryba už je ze dvou třetin vytahaná a příští rok bude klídek a pohoda.Už se těším až to zase všechny přejde a přestanou blbnout. jinak včera jsem dělal kontrolu a počítal pouze ulovené ryby na revíru od 2.11.2014 a došel k číslu 425 ks,takže polovina už je venku – ale pouze počítáno s dávkou rybářů kteří chodí po pracovní době,ranní směna nebyla počítána.Zdar všem.......takhle to funguje třeba u nás na SM,takřka na všech revírech,proto se ptám o čem toto je?Každý kapr venku je dobrý kapr,jelikož je všude překaprováno.Ale když už se tato ryba sadí,tak si myslím,že dva týdny ji hájit je o ničem,nehledě na to,že u nás se letos v tomto období nesměl chytat ani dravec,ikdyž se nesadil.

reagovat
Pátek 21. listopadu 2014 v 10:25 ® Robur
Robur

nemotáš to trochu? U nás v Brně, když se hájilo, tak se revír na 14 dnů uzavřel, někdy třeba jen na týden v poslední době se „nehájí“ vůbec.. A je asi nemyslitelné, aby se uzavřel do konce roku.

Kdysi jsem porodil myšlenku, že by možná stačilo, kdyby se chytat mohlo, ale kapr by se nesměl 14 dnů přisvojit. Ryby by se rozjely, popíchaly a byly by opatrnější. Samozřejmě by se občas objevil někdo, kdo by je sakoval, ale pak už záleží na okolních rybářích a bdělé rybářské stráži, zda by i toto ohlídali.

reagovat
Pátek 21. listopadu 2014 v 9:26 ® Petula reakce na …
Petula

lukino050505> kdyby tohle měli dělat všude,asi by nezbylo na chleba

reagovat
Pátek 21. listopadu 2014 v 9:10 ® lukino050505
lukino050505

Tak to ti dovolím vyvrátit, alespoň podle některých pražských revírů. Je to asi měsíc, co vysadily ryby na jednom rybníčku. Uzavřelo se to na týden a po celou dobu tam denně jezdili a sypaly kolečko obilí (pšenice?). Po otevření se samozřejmě žádná ryba nechytla a vypadá to, že půjdou až na jaře jak jsou přežraný.

reagovat