Chytej.cz

Vláčkaři kontra muškaři necteno

13.4.2014 | JacobK | 8.678 zobrazení | 40 odpovědí | upravit

Jaký máte názor na ultralehké vláčení a jeho výraznou podobnost s nymfováním a streamerováním v muškaření? Mě to kolikrát připadá docela podobné co se týká vedení nástrahy. Technika nahazování je samozřejmě odlišná. Ale když pozoruju některé lovce s nymfou, kdy šňůra pomalu zůstává v prutu tak bych řekl, že si to s ultralehkou přívlačí nezadá. O to víc čučím jak přezíravě se muškaři na vláčkaře dívají a dávají jim najevo, že královská rybařina je fly fishing a vše ostatní je masařina. Přitom ultravláčka je k rybám šetrná a kontakt s rybou není v porovnání s muškařením moc odlišný. Díky za názory a přeji všem hezké zážitky na zahájení.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Pátek 2. května 2014 ve 14:33 ® Sintrix
Sintrix

V současné době jsem na 98% muškařem. Dle procentuálního vyjádření rybolovných způsobů praktikovaných za loňský rok. :-D Na P i MP se setkávám s muškaři, vláčkaři, plavačkáři i bobkaři. Za ta léta jsem se naučil rozdělovat rybáře ne podle praktikované rybolovné techniky, ale podle chování u vody a k rybám. S normálními pokecám, nenormálním se raději vyhnu. Neboť jak praví klasik nejhorší srážka je s blbcem. :-)

reagovat
Čtvrtek 1. května 2014 v 8:24 ® cujo

no a co vláčkaři kontra plavačkáři. Když du na pstruhy s masňákama, tak je nechám logicky splavat po proudu. Nicméně nejvíc záběrů mám když začnu navíjet vlasec a červy vleču proti proudu. To by se taky dalo klasifikovat jako vláčení ne? :-) Je to aktivní vedení nástrahy :-D

reagovat
Středa 30. dubna 2014 ve 12:35 ® HaD reakce na …
HaD

Jarda Š.> to je pravda.

reagovat
Středa 30. dubna 2014 v 11:39 ® Jarda Š.

David H.> Pokud je streamer opatřen trojháčkem, je lov na něj z hlediska předpisů přívlačí, i když ho nahazuješ muškařským prutem se šňůrou.

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 ve 21:00 ® Ouklejobijec reakce na …
Ouklejobijec

jepice> no jak já viděl Labe loni, tak je důležité míti (a mýti) Filipa a Galoše. Své Filipy jsme měli oba, ale s galošema to bylo horší. :-) Jelikož jsme měli svou hlavu a Honzovi inštrukce jsme neposlechli (bo Labe přeci známe) nenapadlo nás, že kdo nebude mít broďáky bude jaksi mimo hru. Lépe řečeno – přeci nikdo nemůže být tak bláhový aby v Labi brodil … och jak pekelně jsme se spletli :-) … můj parťák neměl krom džín nic (a to by v jistých okamžicích mohlo okolní krasobruslařky pohoršovat :-) ) já měl alespoň prdelačky nicméně s labskou připraveností jsem na tom jinak nebyl o moc lépe … a to jsem tam skutečně párkrát předtím byl a pár rotaček o stulíky utrhl :-) . Když tak nad tím přemýšlím vypadá to, podle toho co zde píšu, že náš tým má povětšinou na závodech problémy s obuví… mohu vás ubezpečit že míváme i daleko ožehavější, zde reprezentovatelné potíže :-) :-) … no jak píšeš, tak taková pravidla o velikostech by se mi líbila… a pravidla jsou taková jaká si je uděláme :-) … alespoň morálně :-)

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 ve 20:46 ® jepice-zruseno reakce na …

Ouklejobijec> Já jsem taky relativně univerzální, takže s timi předpisy nemám žádný problém. Jinak na závodech v mušce se nehodnotí nic pod 15 cm a za rybu nad 30 je bonifikace dalších 30cm. Pravidla pro přívlač znáš, tak sám posuď, kde se chytaj menší ryby. Letos bude MČR v přívlači na Labi, tak se snad nebude konat to, co loni (David ví, o čem mluvím). Pětinulky rotačky opravdu nemám :-D Edit: Nevím co jste vyváděli, ale já mám ve fáčku gumový koberečky, protože normální jsou na ryby naprosto nevhodný. I ten šrot se z toho blbě přesypává zpátky do kýble.

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 ve 20:31 ® Ouklejobijec reakce na …
Ouklejobijec

David H.> jj ty tenisky mého kumpána jsem proklínal když jsem jej doma vykládal … pouštěl čůrek vody ze svých tenisek rovnou na můj nedávno vypraný kobereček v autě celou cestu … tedy doufám, že to byla voda :-) … kdyby měl sandály vyteče mu to všechno ještě tam :-) :-) :-)

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 ve 20:26 ® Ouklejobijec reakce na …
Ouklejobijec

timbab> … no po perném měsíci jsem se také těšil, že si v klidu sednu někam do vrbiček, ale dík kamarádovi to vypadá tento víkend opět na soupeření vláčka x muška :-)

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 ve 20:22 ® HaD reakce na …
HaD

Ouklejobijec> jojo :-) na sandály :-)

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 ve 20:15 ® timbab reakce na …
timbab

Ouklejobijec> Tak já chytám skoro všechny metody, takže to střídám.Třeba suchá muška má jedinečné kouzlo.Stokrát lepší než vláčka.Ale všechno má svoje.Poslední měsíc radši sedím u feedru, než abych někde pochodoval :-))

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 ve 20:00 ® Ouklejobijec reakce na …
Ouklejobijec

timbab> jj jednou jsem to zkusil a nějak mě to nechytlo … po dvou dnech jsem si připadal jak Hitler ve výslužbě jak mě bolela pazoura od věčného hajlování :-) :-) :-) … já vím, že o tom muškařina není, ale prostě mě ta vláčka bere víc … a to tak, že ostatní druhy rybolovu nesnáším :-) :-) :-) :-) … teď si dělám legraci, ale opravu jsem ve stádiu, kdy dýchám jenom třpytkou (atd.) :-) :-) :-) … je fajn být u vody nalehko (v mušce taky – dobrá) to je nesporná výhoda oproti feederu, kdy jsem si mnohdy připadal jako stěhovák :-) … a vůbec – nepřemlouvejte mě k hříchu… :-) … o to se stará jeden můj dobrý kamarád a většinou spolu dobře vycházíme neboť on na mouchu nikdy nic nechytí a vedle něj s třemi tloušti za den vypadám jako borec :-) :-) :-) .

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 v 19:51 ® Ouklejobijec reakce na …
Ouklejobijec

David H.> pěkných… takových slunečných, pstruhových :-) … alespoň že bylo sucho a všude ty kočičky :-) …ta jarní příroda :-) :-) :-) :-) … ale fajn bylo, to zas ne že ne :-) … a je fakt, že každá zkušenost je nepřenosná a zaplatit se nedá ničím :-)

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 v 18:59 ® timbab reakce na …
timbab

Ouklejobijec> To jseš mimo.Řekni rozumný důvod, proč s tou mouchou nezačít?V podstatě je to zkostnatělost, já jen vláčím a všichni se pose… :-))

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 v 18:58 ® HaD reakce na …
HaD

Ouklejobijec> jako bych tušil, o jakých závodech mluvíš :-)

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 v 18:55 ® Ouklejobijec reakce na …
Ouklejobijec

timbab> no promiň ale to už mi můžeš napsat, že můžu rovnou chodit na kapry… to je stejný argument a mimo je pochopitelně úplně stejně :-) :-) :-)

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 v 18:51 ® timbab reakce na …
timbab

Ouklejobijec> Na mušku,tu zvýhodnění roční dobou lovu je.Ale samozřejmě ti nikdo nebrání začít chytat na mušku.Pak samozřejmě omezen nebudeš.
Já osobně vláčím i lovím na umělou mušku a podobné problémy neřeším.

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 v 18:46 ® Ouklejobijec
Ouklejobijec

Ještě bych měl jednu poznámečku k podobnosti vláčky s muškařinou… chápu, že se to někomu může jevit jako podobné velikostí nástrah a to především na některých speciálních závodních vláčecích akcích, kde se používají ultraultraultramalé … možná bych se nebál napsat mikro nástrahy… před kterými by se svou velikostí jistě mohla červenat i leckterá muška. Tento způsob lovu, ale podle mě nemá s vláčením mnoho společného a náhodně procházejícím divákům, neznalým náročnost a důležitost bagrování malých okounků, musí připadat jako nepříliš úsměvná akce za účelem duševní potěchy pacientů trpících Parkinsonovou chorobou :-) :):)

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 v 18:36 ® Petula reakce na …
Petula

Ouklejobijec> zdravý názor je většinou v diskuzích ukamenován,takže obrázek si musí každý udělat sám.Určitě souhlasím,že trhlin v ČRS je hodně.....řešení v nedohlednu:)

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 v 18:33 ® Ouklejobijec reakce na …
Ouklejobijec

já pořád dokola píši, že s těmito smířlivými názory v podstatě souhlasím, ale proč mají být muškaři zvýhodněni dobou ročního lovu a proč se musí na vše ostatní dívat jako na verbež to je to co opravdu nechápu :-) … ale na druhou stranu – klíd. Myslím, že rybařina v ČR má hromadu daleko větších problémů k řešení než vést tyto žabomyší války… nemá-li se tedy jednat o srandu a o zdravý hec :-)

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 v 18:31 ® Petula reakce na …
Petula

Ouklejobijec> myslím,že jepice to pojal jako ironii,takhle jsem ho pochopil.:)

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 v 18:30 ® Ouklejobijec reakce na …
Ouklejobijec

jepice> ahoj… nemám tedy prostudované poslední trendy katalogy, ale docela by mě zajímalo v čem spatřuješ nemodernost žížaly… :-) :-) :-)

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 v 18:26 ® Petula reakce na …
Petula

jepice> Plný souhlas,rozdíl je pouze v lidech a jejich názorech,nikdy nad ničím není ani nemůže být úplná shoda,proto se hledají kompromisy doprovázené různými vyjímkami či zákazy,ale podstata věci se tím málo kdy vyřeší.

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 v 18:17 ® jepice-zruseno

Já pozoruji tolik výrazných podobností, že si myslím, že ty techniky lovu nemá cenu vůbec řešit. Samozřejmě se může najít někdo, kdo chytá pouze na suché mušky nebo mírně zatížené mokré mušky a nymfy (BEZ HLAVIČEK ZE ZLATA O PRŮMĚRU 5,5 MM!!!!) Ten člověk pak bude mít svojí pravdu v tom, že neuloví všechno živý, co v tom potoce plave, protože jsou místa, kde to v tom hrčáku prostě pod ty kořeny nedostane. Alespoň pro dnešek – jednou se mu za tím třeba i ta schovaná ryba zvedne. Jinak je ale úplně jedno, jestli tu rybku chytíš na žížalu nebo na něco modernějšího.

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 v 15:10 ® Ouklejobijec reakce na …
Ouklejobijec

neee… jen trojháky a mušky :-)

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 ve 14:59 ® HaD reakce na …
HaD

Ouklejobijec> ale žádné řetězy ani bejsbolky! :-)

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 ve 14:54 ® Ouklejobijec reakce na …
Ouklejobijec

ale jo… budiž – souhlasím :-) … už jsem to psal dole … ale je třeba v to tady trošku rozdmýchat :-) :-) :-)

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 ve 14:49 ® HaD reakce na …
HaD

Ouklejobijec> některých. Zrovna tak by se dali najít namyšlení vláčkaři. I v tomto směru je to o lidech a ne o cajku v ruce…

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 ve 14:17 ® Ouklejobijec
Ouklejobijec

Stanik> Já myslím, že by mušky neměly proti našim trojhákům šanci :-) :-) :-) … nicméně je fakt, že mě namyšlenost muškařů séře poslední dobou víc a víc… :-)

reagovat
Středa 23. dubna 2014 ve 21:33 ® Stanik reakce na …
Stanik

Musíš být flexibilní, třeba jako naši politici. Jednoduše se přidáš k těm, co budou mít navrch. :-)

reagovat
Středa 23. dubna 2014 v 17:25 ® timbab
timbab

Stanik> A to bych měl přebíhat mezi oběma tábory, nebo dostat od obou? :-D

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1