smartCHYTEJ

háčky necteno

18.2.2012 | chj.rybar | Muškaření | 869 zobrazení | 9 odpovědí

Zdravím, asi budu za úplnýho Jantara. Trochu se letos víc začínám zajímat o muškaření a narazil jsem hned na první problém - jaký je rozdíl mezi suchým a mokrým háčkem? Původně jsem si myslel, že to bude ve vyhnutí očka, ale tím to asi nebude...

Nainstalujte si plugin Adobe Flash Player

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich…

Reakce na téma
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Přispívám anonymně

Jsem registrován

Vaše reakce

Pro psaní smajlíků použijte zkratky a ikony.

Fotografie
Ke vzkazu můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat
Čtvrtek 5. dubna ve 14:47 ® vasod reakce na…

Správně, jednoznačně pouze bez protihrotu.

reagovat
Čtvrtek 5. dubna ve 12:22 ® sunet

Jak již bylo zde uvedeno, rozdíl je hlavně v průměru drátu. Pro mokrou mušku či nymfu je žádoucí, aby její hmotnost byla dostatečná na rychlé potopení se, u suché právě naopak. Jinak háčky s očky vyhnutými směrem nahoru jsou spíše speciální, kdy je nutné dodržet alespoň nějaký přijatelý úhel, pod kterým se má ryba zaseknout. Pro většinu situací jsou háčky s rovným, či nírně dolu vyhnutým očkem plně postačující.

Jen bych ještě apeloval na používání háčku bez protihrotu. Hlavně v muškařině by už měl pomalu háček s protihrotem odejít do propadliště dějin.

reagovat
Středa 4. dubna v 9:50 ® vasod

Jak psal Hraji, hlavní rozdíl je v síle drátu, ze kterého je háček vyrobený. Na suché háčky se používá jemnější drátek, aby zbytečně mouchu nezatěžoval a ta dobře plavala. Jinak já používám bezprotihrotové háčky Hanák nebo Knápek Hooks a s kvalitou jsem maximálně spokojený. Nějaký výběr háčků nalezneš třeba zde: http://www.promuskare.cz/muskarske-hacky

reagovat
Neděle 19. února v 16:16 ® ladamaj reakce na…
ladamaj

FInnnp>tak mladej tě dyštak zaškolí klidně se stav.

reagovat

Rybářský e-shop TOMI-FISHING.cz
Neděle 19. února ve 12:08 ® Cudla
Cudla

Oblíbit si jednoho výrobce a brát háčky u něj,nebo brát sebou vzorky a hledat podobné,protože jsou veliký rozdíly v číslování.

reagovat
Neděle 19. února ve 12:07 ® FInnnp

Sic mám muškařské nádobíčko svěrák atd.Můšky neváži radši si je kupuji od člověka který to ovládá.Skoušel jsem vázat goldkop,ale vypadal jak spíše jak Vetřelec nežli muška.Takže z háčkky ti neporadim.

reagovat
Neděle 19. února v 11:54 ® pepanek

Suchý háček je takový,který ještě nebyl namočený.

reagovat
Sobota 18. února ve 22:37 ® ladamaj reakce na…
ladamaj

hraji>to máš pravdu vím když jdu kupovat jak na muškařinu,feder,pla­vačku říkám že v tom není skoro žádný rozdíl.

reagovat
Sobota 18. února ve 22:20 ® hraji
hraji

Dneska už se na vyhnutá očka háčků nehraje. Takže v podstatě háčky mají očka rovně a nebo mírně dolů skloněná. Háčky na suché by měly bát z tenšího drátu, ale ani to se moc nedodržuje. A velikosti háčku se u různých firem taky liší. V podstatě platí pravidlo, že neplatí žádné pravidlo.

reagovat