Vyhledávání
Kormoráni
4.12.2010 | osprey | 82.372 zobrazení | 554 odpovědí
Napadlo mě udělat malý monitoring toho, jak jsou naše vody tuto zimu s kormoránem.
Můžete psát, kde jsou a v jakém počtu, případně i nějaké další postřehy. Nejvíc by mě potěšily zprávy v duchu, že skoro nikde nejsou a říkali, že už se víckrát neukážou nebo jen na skok:-)
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 29. října 2011 v 16:19 ® zalesak05
-
All Armor> Úsťovou rachlost má 175 m/s já jsem počítel se 150 m/s , broky diabolo boxer (mají lepší aerodynamiku než klasické ,protože jsou zašpičatělé). Ale kromě toho, na internetu je spousta návodů na výrobu píšťal a podobných zbraní ,které se musí ládovat střelným prachem po každé ráně. Ale o tom se nemluví
reagovat. Příklad jednoho webu: http://beminsk.wz.cz/…a_zbran.html (pro jistotu nedávám odkaz přímo na návod ) Myslím ,že není třeba dodávat že s takovou zbraní z 5 metrů netrefíte vrata od stodoly.
- Sobota 29. října 2011 v 15:12 ® Kazan
-
V Čechách vzduchovka do 16J bez zbrojáku
reagovat - Sobota 29. října 2011 v 15:01 @ All Armor reakce na …
-
zalesak05> Srandovní otázka. Nejspíš by jsi vzduchovkou ze vzdálenosti, na kterou by tě nechali černí soudruzi přiblížit, ani nedostřelil. Těch 6J má mít brok kde? Při opuštění laufu, že?
Poznamenávám, že pro zbraň s energií střely nad 15 J je třeba mít zbrojní pas. I pokud jse o vzduchovku. http://vzduchovky.org/?…
reagovat - Sobota 29. října 2011 v 11:49 ® zalesak05 reakce na …
-
Díky
reagovat - Sobota 29. října 2011 v 11:47 ® Luccini reakce na …
-
zalesak05> ne
reagovat - Sobota 29. října 2011 v 11:36 ® zalesak05
-
Zabil by kormorána brok vystřelený ze vzduchovky s dopadovou energií 6 J ? (jenom se ptám
reagovat)
- Sobota 29. října 2011 v 11:07 ® Radim F.
-
Zajímavá studie je tady :
http://www.eaa-europe.org/…Zilina_1.pdf
Pokud to tady už bylo, omlouvám se.
reagovat - Sobota 29. října 2011 v 7:32 ® Kazan reakce na …
-
osprey> ještě by tu byla jedna verze rovnováhy, nebudou ochranáři, nebudou kormoráni a budou ryby
reagovat - Pátek 28. října 2011 ve 23:44 ® osprey reakce na …
-
rgb23> Ochranáři to hrajou na přírodní rovnováhu. Až nebudou ryby, nebudou kormoráni. To je tak asi celé.
reagovat - Pátek 28. října 2011 ve 21:13 ® rgb23 reakce na …
-
osprey> bohužel tady to opravdu vyřešit nejde. Myslím si, že na kormorány tady máme všichni velmi podobný názor a rozdíl je pouze v emocích, které vznikají po kormoráních návštěvách. Protože u nás jich je málo, nemám k nim až tak velký odor. Každopádně by se to nějak řešil mělo, netuším ale jak. Regulovat stavy odstřelem je problém, trávit je nesmysl.
reagovat - Pátek 28. října 2011 v 19:58 ® Libor reakce na …
-
All Armor> souhlas, zajímavé.
reagovat - Pátek 28. října 2011 v 19:39 ® zalesak05 reakce na …
-
To si přečtu tak v zimě ,až bude po večerech hodně času
reagovat - Pátek 28. října 2011 v 16:46 @ All Armor
-
Studentská práce, ale zajímavá. Doporučuji:
http://www.svato.estranky.cz/…aca-soc.html
reagovat - Pátek 28. října 2011 v 16:40 @ All Armor
-
osprey> Např. na Dunaji je kormorán doma, žije tam „od jakživa“. http://www.trampnet.sk/…kormoran.htm Ale ta populace na sever vyžírat řeky a nelétá. Zvykli si létat ze severu, když tam byly extrémní mrazy. Hlad je strašný. Jako v tom vtipu o bramborech.
reagovat - Pátek 28. října 2011 ve 14:08 ® osprey reakce na …
-
rgb23> Věřit mi nemusíš. Ale od roku 2000 se tam vlastně nic nezměnilo a rybářů ubylo. Navíc největší úbytek jsem zaznamenal u plotice a tlouště, kteří tu byli kdysi velmi hojní.
Ale ukončíme to. Bavíme se o voze a o koze a nic nevyřešíme.
reagovat - Pátek 28. října 2011 v 9:11 ® džigit
-
Kazan> si myslím,ale…
reagovatOno je to háklivé téma.
Já to viděl loni v zimě,jak mi po jejich náletu plavaly poklované parmy pod nohama.A to jen tak si jich pár přiletělo a vybrali nade mnou i to o čem nikdo nedoufal,že tam ještě je - Pátek 28. října 2011 v 8:49 ® Kazan reakce na …
-
džigit> podle mě měl rgb na mysli človíčka, co ho zajímá jen nasazený kapřík a je zcela šumák co se jiného ať v organizaci či u vody děje.
reagovat
rgb2> řekl bych, že po poslední zimě změnilo názor dost ,,běžných rybářů,, Dřív když nebral kapřík, tak s čihátkem pohnula alespoň bílá rybka, teď tam jen sedí (pokud vůbec k řece jdou)a frflají na mrtvou vodu a kormorána - Pátek 28. října 2011 v 8:36 ® džigit reakce na …
-
rgb23> no chlape,tak větou,že běžným rybářům vadit nemusí si mně dostal. Viděl si někdy řeku po náletu těch černých zmetků?Nebo rybník,kde se snaží vypiplat líy či štiky?
reagovat - Pátek 28. října 2011 v 1:11 ® rgb23 reakce na …
-
osprey> stejně tak mně nepřesvědčíš, že na všech těch místech kam s tak rád vracíš nejsou ryby jen kvůli kormoránům. Jistě že jsou velké zlo, ale jedou přesně podle programu… a ten jim hold někdo určil. Já být kormorán a mít podmínky jako u nás, taky žeru vše. Pokud jim násaďáci rozměrem nechutnají a k duhákům se vlastně nedostanou, pak vlastně ani „běžným rybářům“ vadit nemusí
reagovat.........je to samozřejmě ptákovina, ale rozhodně téma na dlouhé diskuze, které přes internet vzdávám.
- Čtvrtek 27. října 2011 v 19:35 ® zalesak05 reakce na …
-
hraji> Já bych asi nepřišel, neboť do Prahy to mám přes 400km.
reagovat - Čtvrtek 27. října 2011 v 17:03 ® reakce na …
-
ssg.Jimmy Wild> tak pořád to může někdo zaštít viď,otázka je jestli do toho nikomu chce. Já sem taky pro a klidně přijedu.
reagovat - Čtvrtek 27. října 2011 v 16:54 ® Bigpista reakce na …
-
hraji> Budu upřímný. Jsem ochoten takovou akci podpořit svojí účastí, nejsem ochotný to organizovat. Jinak se obávám, že Jimmy Wild se moc neplete…
reagovat - Čtvrtek 27. října 2011 v 15:49 ® ssg.Jimmy Wild reakce na …
-
hraji> Víš dnes je to těžké, protože je vše o penězích. Buď se musí udělat pořádná kampaň, která vyvrcholí demnostrací, aby bylo dost účastníků. A to stojí peníze. A nebo, jak to dělají odbory…musíš zaplatit přímo účastníkům
reagovatJe to blbý, ale je to tak.
- Čtvrtek 27. října 2011 ve 14:27 ® hraji reakce na …
-
Bigpista> já se zeptám, když zorganizuji protestní akci před ministerstvem životního prostředí proti nečinnosti ve věci kormorán, přijde tam aspoň pár stovek rybářů? Nebo tam budu na chodníku sám? Já bych do toho klidně šel, ukázat, že nás to opravdu jako problém tlačí. Ale to potřebuje několik stovek lidí, aby to zajímalo TV štáby.
reagovat - Čtvrtek 27. října 2011 v 11:00 ® Bigpista reakce na …
-
osprey> Průser je, jak jsi správně poznamenal, že slavné ekologické organizace na ryby opravdu kašlou. A rybářský svaz nikdo nebere vážně, protože neplní noviny a nikdo z ČRS se nepřivazuje řetězem k ohrožené parmě.
reagovat - Čtvrtek 27. října 2011 v 0:51 ® osprey reakce na …
-
rgb23> Já mám před očima všechny ty místa, kam už vlastně nemá smysl chodit a pořád se tam vracím – pro nic. Chceš mi říct, že tohle je dobře?
Co jiného má smysl chránit než právě genofond a biodiverzitu? Abychom pak všude vysazovali parmy nebo lipany z poslední řeky, kde něco zbylo, až se konečně v někom hne špatné svědomí?
Kormoránům nic nevysazujem, kapr násaďák je pro ně už dost velký a duháky do zimy vyžerou sami rybáři. To, co mizí, jsou volně žijící ryby. Stejně tak nejde jen o nějaké oteplené úseky řek. Otava je velmi přírodní tok a odskákala to jako jedna z prvních. Kdysi jsem tady chytával na suchou mušku – teď není co. Těch pár ryb, co tu ještě je, se drží v jamách a rýhách i v létě. Na sousední Blanici mají generační hejna parmy, podoustve nebo jesena v jednotlivých nadjezích jednociferný počet členů. Místy už ani nevím, jestli ještě existují. A my budeme dál koukat, jak odkudsi přiletí ptáci, kterých jsou s prominutím tři prdele a sežerou i to málo, co zbylo?
A čekat na co? Na zázrak?
reagovat - Čtvrtek 27. října 2011 v 0:33 ® rgb23 reakce na …
-
osprey> ono to řešení totiž najít tak snadno ani nejde. Nemá smysl jakkoliv chránit kousek řeky, genofond, biodiverzitu nebo jak tomu budeme říkat, když o pár kilometrů dál budeme servírovat švédský stůl alla all inclusive, a to prostě servírovat budeme, protože tlak rybářů se bez toho neobejde.
reagovat - Čtvrtek 27. října 2011 v 0:19 ® osprey reakce na …
-
rgb23> Já tě nechci kamenovat a v mnohém s tebou souhlasím. Ale vzhledem k tomu, že genofond našich původních druhů plave přímo v řekách, je třeba vytipovat úseky z tohoto pohledu cenné a ochránit je jakýmkoli způsobem.
Co mě děsí, je to, že nikdo nechápe potřebu tohoto kroku.
Další věc je, že 10 – 12 000 zimujících kormoránů plus asi 1600 vyder, norci, volavky a další havěť prostě naše řeky neudrží. Jejich produkce není tak velká, aby se tu tohle uživilo. Ale než to odtáhne nebo pochcípe, vyžere to ty řeky skoro do mrtě.
Kormoráni u nás kdysi nezimovali, jen využívají toho, že teď to jde. A místní predátoři se množí díky produkčnímu potenciálu chovných rybníků (podívej se, kde je vydra nejhojnější) a pak jim řeky prostě jen poslouží k přečkání zimního období. Je to nesmyslný patologický stav a někdo by měl hledat řešení. Jenže on ho nikdo nehledá.
reagovat - Čtvrtek 27. října 2011 v 0:10 ® rgb23
-
osprey> vystihnul jsi to naprosto přesně. Z pohledu ochrany přírody je ryba sportovní materiál, nic víc. Tak to alespoň vnímám já při pohledu na místní rybářské svazy. Jak dojde, tak se doplní. Doplní se ovšem rybou žádoucí pro rybáře jako je kapr, duhák a „podobná havěť, která tu původně neměla co dělat“. Jestliže se k nám kormoráni posledních pár let hrnou jako daňové zatížení, a ještě před 20ti léty je většina rybářů znala jen z knížek, pak si nemyslím že problém zvaný kormorán je způsoben přímo kormoránem
reagovatŠpatně je prostě něco jinde, kormorán je jen důsledek a i když je budeme hromadně likvidovat, stejně budou přilétat další. A teď mně kamenujte.
- Středa 26. října 2011 ve 21:48 ® zalesak05
-
osprey> To je škoda
reagovat