Chytej.cz

Otázky a odpovědi "Rybářské stráže" necteno

19.5.2009 | sears.13 | 120.099 zobrazení | 1.229 odpovědí

Zajímavé a i záludné otázky ohledně rybářského práva podle „pravidel“. Nejasné a sporné vysvětlení BP. Co si může rybář a RS dovolit? Rychlý náhled do legislativy ČRS – http://www.rybsvaz.cz/?… Rychlý náhled do legislativy MRS – http://www.mrsbrno.cz/bp-mp.php

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   41 40 39 ...
Úterý 29. července 2014 v 16:27 ® Vladis reakce na …
Vladis

moluse> V tomto případě se opravdu jedná spíš o koupaliště s režimem rybolovu. Místní situaci neznám ale podle soupisu revírů, je vstup do areálu koupaliště řízen Magistrátem. Tedy bych se pokusil získat fundovanou odpověď zde, na Odboru životního prostředí – oddělení vodního hospodářství http://www.prerov.eu/…policie.html

reagovat
foto/forum/2014/th-img108615.jpg
Úterý 29. července 2014 v 15:32 @ moluse reakce na …

Jednalo se o Lagunu v Přerově, která je i na internetu označená jako přírodní koupaliště. Podle mně přece nemůže rybář přijít , všechny sprostě vyhodit a nahodit udice mezi koupající se děti.

reagovat
Úterý 29. července 2014 ve 13:27 ® Vladis reakce na …
Vladis

Alesio> Pravda je prý ve víně…:-)

Bližší podmínky výkonu rybářského práva na revírech ČRS § 13 odstavec 9 zákona č. 99/2004 Sb. VI. Chování při lovu

Po příchodu k místu lovu prohlédne osoba provádějící lov místo, z něhož hodlá lovit. Pokud je znečištěno odpadky, před zahájením lovu ryb je uklidí. Osoba provádějící lov je povinna udržovat na místě pořádek a po skončení lovu případné odpadky po sobě uklidit. Je zakázáno ponechávat odpadky na břehu nebo je odhazovat do vody. Za hrubé porušení tohoto ustanovení je považováno, pokud by osoba provádějící lov ryb takto zacházela se skleněným odpadem.

..dodal bych, že střep z rozbité sklenice může nejen způsobit zranění jiné osobě ale ale i případný požár.

btw.právě jsem zaregistroval, že jsem s podobným příspěvkem už druhý ale mazat to nebudu, neboť opakování je matkou moudrosti, jak praví klasik…

Ještě jedna technická: sklenice není vůbec vhodná nádoba na přechovávání všelijaké žoužele… Je těžká, rozbitná a v teplém počasí obsah uvaříš. Existuje celá řada daleko vhodnějších, praktičtějších a vzhlednějších nádob.. např.od Stonfa http://www.shoprybar.cz/index.php?…

reagovat
Úterý 29. července 2014 ve 13:21 ® Alesio reakce na …

jj myslím že tohle je vše co tam je, a jestli se někdy něco objevilo v nějakem minulém dodatku tak je to pase. Dík

reagovat
Úterý 29. července 2014 v 11:46 ® lukino050505 reakce na …
lukino050505

Alesio> CITACE ZE ZÁKONA Bližší podmínky výkonu rybářského práva na revírech ČRS§ 13 odstavec 9 zákona č. 99/2004 Sb. VI. Chování při lovu Po příchodu k místu lovu prohlédne osoba provádějící lov místo, z něhož hodlá lovit. Pokud je znečištěno odpadky, před zahájením lovu ryb je uklidí. Osoba provádějící lov je povinna udržovat na místě pořádek a po skončení lovu případné odpadky po sobě uklidit. Je zakázáno ponechávat odpadky na břehu nebo je odhazovat do vody. Za hrubé porušení tohoto ustanovení je považováno, pokud by osoba provádějící lov ryb takto zacházela se skleněným odpadem. TAK TO JE JEDINÁ ZMÍŇKA O SKLE

reagovat
Úterý 29. července 2014 v 11:46 ® lukino050505 reakce na …
lukino050505

moluse> Všechno je to o lidech, já například jednou na Sázavě zažil, že jsem tam chytal asi 3 hodinky na takovém plácku asi 15 metru širokém písečném a najednou z protější ho břehu od jedné chatky vyjela pramička a to ….., co na ní seděl, mi najel přímo mezi pruty s tím, že jede nakupovat a že tady vždycky kotví svojí loď. Nikde v okolí nebylo žádné místo k uvázání té jeho lodě a on jí jenom vytáhl na břeh. Jakoby nemohl tu loď vytáhnout o metr vedle. Takže všechno je v lidech. Taky jsem zažil na Slapech, že jsem chytal u rákosí vedle pláže a jeden hošík šel vodou, a když přišel ke mně, tak se zeptal, jestli může jít dál a nebude mi to vadit. Já jsem vzal pruty, nadzvedl jsem je, on mi prošel pod vlascem velice opatrně, poděkoval a bylo to vyřešený.

reagovat
Úterý 29. července 2014 v 9:53 ® FInnnp reakce na …

Alesio> Mám dojem,že kdysi to tam bývalo.

reagovat
Úterý 29. července 2014 v 9:40 ® Alesio

Není to tak dávno cca 2týdny mně drátoval jeden z řad rybářské stráže za to že mám žížaly ve skleněné nádobě.Je to myslím pěkná kok...... nikde v řádu jsem zmínku o tomhle nenašel. Kde je pravda?

reagovat
Úterý 29. července 2014 v 1:37 ® Vladis reakce na …
Vladis

moluse> Obecně lze ve zkratce konstatovat, že pokud se nejedná o plochu označenou informačními cedulemi a určenou primárně k plážovému využití a ke koupání, byl v právu spíše rybář.

Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách, dle ustanovení §6 v rámci obecného nakládání s vodami, koupání nezakazuje. Pokud není uvedeno jinak, je tedy koupání povolené, ovšem nikoli nárokové… (Otázkou je, zda není v popisu bližších podmínek na tomto sportovním revíru, dokonce koupaní či vstupování do vody výslovně zakázáno ?)

Naopak, v rámci §13 zák. 99/2004 Sb. o rybářství, vzniká rybáři po splnění zákonem daných kritérií, na výkon rybolovu nárok. Ano, dohoda je jistě vždy možná ale na morálku bych se v tomto případě neodvolával.

reagovat
Pondělí 28. července 2014 ve 21:34 @ moluse

Jednoho dne, plného příjemného koupání přišel rybář, který si své udice rozdělal přímo mezi lidi, kteří se koupali. Slušně jsme ho požádali, jesli by si své náčiní nemohl přesunout o 5 m dál, ale on nás odmítl, že ho chrání rybářský zákon, Ráda bych se dověděla, na čí straně zákon stojí. Byly s náma i děti a strach o poranění nás donutil od vody odejít. Nebo je to věc dohody a dobré morálky?

reagovat
Pondělí 24. září 2012 v 8:47 ® hraji reakce na …
hraji

carll> musíš se obrátit na provozovatele toho rybníka, ten tě může navrhnout orgánu státní správy na úseku rybářství jako RS, potom si zkontrolují, zda splňuješ podmínky pro výkon funkce RS podle zákona, poté složíš zkoušky a na konec tě orgán státní správy na úseku rybářství jmenuje RS a složíš slib RS.

reagovat
Neděle 23. září 2012 v 19:10 ® carll

Chtěl bych se zeptat,jak jak lze získat průkaz rybářské stáže na soukromý revír.Jedná se o revír soukromý,nikoliv o soukromý rybník.Spadá proto pod státní legislativu.Již několik let nejsem členem ČRS a potřeboval bych toto osvědčení získat.Jedná se jen o jeden revír,vedený pod reg číslem ČRS.Vše samozřejmě se souhlasem majitele/provo­zovatele.Díky za radu

reagovat
Čtvrtek 24. května 2012 ve 23:16 ® rgb23 reakce na …
rgb23

lunimus> a o tom to je. Nicméně kdyby lidi pořád nevymýšleli jak to obejít a se vším vydrbat, nebyla by potřeba vymýšlet pořád nová upřesnění a zpřísnění, na které nakonec dojede i ten nejpoctivější jelimánek:-((

reagovat
Čtvrtek 24. května 2012 ve 23:09 ® lunimus reakce na …

rgb23> ano … presne si to vystihol … je to sporne, lebo ako som pisal dalej, ktore miesto osvetlis hodinu po zapade slnka (ak teda pokracujes v love)? ktore miesto si povinny udrzovat cistote? atd … a mas pravdu aj v tom, ze teoreticky moze byt zakaz lovit na druhom brahu, ale zo spravneho tam dohodis, tak mozes teoreticky lovit v zakaze …

… no skratka je to cele tak sporne, ze je skoda sa k tomu dalej vyjadrovat … a bohuzial takychto spornych veci je v celom rybarskom poriadku neurekom …

reagovat
Čtvrtek 24. května 2012 ve 22:57 ® rgb23 reakce na …
rgb23

lunimus> " Moj osobny nazor je, ze za miesto lovu by malo byt povazovane miesto, kde ty ako rybar stojis". To je dost sporné. Rybu bych pak mohl lovit i tam kde je to zakázáno, pokud bych stál v místě kde je to povoleno:-)

reagovat
Čtvrtek 24. května 2012 ve 13:09 ® lunimus reakce na …

Merza> nie som si celkom isty, ci som pochopil tvoju otazku … chces z jednoho miesta nahadzovat do dvoch revirov? alebo chces mat na kazdej strane brehu po jednom prute?

V kazdom pripade mam pocit, ze aj vo vasom rybarskom poriadku sa hovori, ze musis byt schopny okamzite manipulovat s udicou – t.j. nemozes mat po jednej udici na kazdom brehu.

Ak chces z jednoho miesta nahadzovat do dvoch revirov, co jemozne napr aj na riekach, tak je otazka, kde je definovane miesto lovu?

Je miesto lovu miesto, kde stojis ty ako rybar, alebo je miesto lovu miesto, kde je nahodeny hacik???

  • ak je to miesto, kde stojis ty, tak lovis stale v jednom reviri, ale je to podobne, ako ked mas zahradu a v susedovej je krasma jablon a ty mu z nej s dlhym oberakom oberas ovocie.
  • ak je to miesto, kde je hacik, potom sa pytam, kde umiestnis svetlo na osvetlenie miesta lovu hodinu po zapade slnka, ako to predpisuje rybarsky poriadok

Dalsou zaujimavou otazkou je, ze ak je to miesto, kde mam umiestneny hacik a chytim tam rybku, ktoru chcem pouzit ako nastraznu … RP hovori o tom, ze nesmiem pouzit rybku z ineho reviru a posledna vec (i ked zdaleka nie posledna) ak je miestom lovu miesto, kde mas hacik, si ako rybar povinny udrzovat miesto lovu v cistote a po opusteni lovneho miesta ho upratat. A ja drzim palce kazdemu, kto lovi 70m od brehu v hlbke 6–7m, aby sa mu v takomto pripade podarilo vsetko vycistit :-)

asi som to trochu zamotal, ale bohuzial cely rybarsky poriadok je plny takychto spornych bodov.

Moj osobny nazor je, ze za miesto lovu by malo byt povazovane miesto, kde ty ako rybar stojis.

reagovat
Čtvrtek 24. května 2012 v 1:00 ® Cudla reakce na …
Cudla

osprey>Občas se najde kousek vody kde to vydrží,jsou to fleky že bys tomu ani nevěřil.Většinou tam,kam bys to ani nemáčel,nebo přímo v civilisaci.

reagovat
Úterý 22. května 2012 ve 23:19 ® osprey reakce na …
osprey

Cudla> U nás bych dával „Pepikovi“ tak tři neděle. :-))

reagovat
Úterý 22. května 2012 v 19:35 ® Cudla reakce na …
Cudla

Robur> Dík ale já je radši vidim plavat,jsem zvědavej jestli se mi povede tahle křivohubka,nah­radila na místě „Pepika“ten tam byl tři sezony.

reagovat
foto/forum/2012/th-img20521.jpg
Úterý 22. května 2012 v 15:00 ® Robur reakce na …
Robur

Cudla> pak si dle mého můžeš vzít 1 + 1 jak píše učený kolega Osprey

reagovat
Úterý 22. května 2012 ve 14:47 ® Luccini reakce na …

Merza> pokud si nepřivlastní v daném revíru v daném kalendářním dnu žádnou ulovenou rybu proškrtnout vodorovnou čárou nesmazatelným způsobem v oddílu II povolenky k lovu (Evidence docházky a úlovků) příslušný řádek nejpozději před zahájením lovu v jiném revíru nebo v dalším dnu, Z toho jasně vyplývá , že to možné není.

reagovat
Úterý 22. května 2012 ve 14:36 ® Merza

Lov na dvou revírech zároveň?

Ahoj chtěl bych se zeptat, zda je někde napsáno v RŘ, že se nesmí chytat na dvou revírech zároveň, u nás je například jedna tůň ta má své číslo a na konci této tůně je průtok asi půl metroví kudy vytéká a vtéká voda a na druhé straně Labe a jiné číslo.
Otázka zní mohu zapsat oba revíry a chytat na 1 prut na každé straně?

reagovat
Úterý 22. května 2012 ve 13:20 ® osprey reakce na …
osprey

Cudla> Je to problém. Pokud nějaké ryby není dost, nebral bych ji vůbec. Ale svaz se bojí odlivu členstva a členstvo je dost masožravé.

Těžko od stolu kázat, co by býti mělo…

reagovat
Úterý 22. května 2012 ve 13:10 ® Cudla
Cudla

osprey> Já to tvrdím taky,ale kolega narazil na RS která tvrdila opak .Stále mlel v jednom dni ponechané.....tak sem mu řek ,že když zaplatim rohliky v Kauflandu tak bych nemohl dokoupit někde ve Večerce další.Jednalo se o duháky ,tak ho pak nechal.Bejt to nějakej nervák tak skoncil jeden bez papírů druhej ve vodě.

Robur> Na Ohři-8a-8b a7 je od letoška vyjímka lipan a potočák 40cm a pouze 1 kus to je 1po+1li +1pd když náhodou toužim po rybě daj se najít "divoký "duháčci a není co řešit je fakt že ti potčáci se tam ještě drží

reagovat
Úterý 22. května 2012 ve 12:47 ® Robur
Robur

dle mého na 6, 3 z každé povolenky.

reagovat
Úterý 22. května 2012 ve 12:24 ® osprey reakce na …
osprey

Cudla> Podle mě odpovídá počet ponechaných ryb vydané povolence.

Vem si, že ráno půjdu s jednou a ponechám si rybu. Večer půjdu s druhou. Neexistuje ani způsob, jak mě obvinit z toho, že dělám něco špatně.

Když si nechám dva kapry na P vodě a dva na MP vodě (mám obě povolenky), těžko s tím cokoli dělat. A to bych mohl ještě zajít třeba na soukromák.

Pokud si zaplatíš povolenku, máš práva, která z ní vyplývají. Je – li tím právem ponechání ryby, můžeš si ji ponechat. Máš dvě povolenky, máš právo na dva pstruhy 40+.

Můj názor.

reagovat
Úterý 22. května 2012 v 10:10 ® Cudla
Cudla

Chlapcí jedna taková spíš pro RS.Konec Ohře-8 pstruhové a Ohře-7 mimopstruhové.Na obou se smí vzít potočák od 40cm (já je bez vyjimky pouštim)Pozapsání a přejití na druhý revír a ponechání PO to znamená 1+1 mít v košíku,jak by ste to řešili.Dvě povolenky P a MP.„Lze to převést i na kaproně“.Odpovědi dej jednoho do auta a podobné nebrat.Řešili jsme v puťárně a bylo to 50/50.

reagovat
Úterý 22. května 2012 v 0:53 ® rgb23 reakce na …
rgb23

džigit> ale jo, prostě jsem si musel rejpnout:-)

reagovat
Úterý 22. května 2012 v 0:28 ® džigit reakce na …

rgb23> sem myslel,že sem to dostatečně specifikoval…

reagovat
Úterý 22. května 2012 v 0:10 ® rgb23
rgb23

džigit> společně uhladíme??? S Láďou… Ojoj kluci, pokecat, zlehka pohádat, zajít na ryby, to ano. Ale hladit nebo uhlazovat, to po mě nechtějte:-)

reagovat
novější starší
Stránky:   41 40 39 ...