Chytej.cz

MVE - malá vodní elektrárna necteno

26.9.2008 | letec | 5.568 zobrazení | 12 odpovědí

Zdravim, nejsem rybář a nikdy asi rybářem nebudu ale zatim proti nim nic nemam. Mam ale zájem si postavit MVE na potoku, asi tak 10kw a zjistil jsem, že vy nemáte takovýhle lidi rádi. Nerad vyvolávam konflikty a tak bych se chtěl zeptat, jestli berete všechny lidi jako já jako někoho, proti komu za každou cenu bojovat a mam se připravit na válku nebo jste ochotni se domluvit a hledat kompromis.

Děkuji za odpovědi.

ps: Nějaký nechávání si ryb z vypouštění náhonu nehrozí, jsem vegetarián :-)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 13. prosince 2016 ve 3:29 ® Bořík reakce na …

Spíš tuším, že ho nezajímal ani před osmiletkou.A jetli, tak jenom proto, aby něco vychytračil na porušení vodního zákona či rybářského práva.

reagovat
Čtvrtek 8. prosince 2016 v 8:23 ® hraji reakce na …
hraji

Bořík> fakt si myslíš, že ho osm let po zadání otázky, zajímá ještě tvůj názor?

reagovat
Středa 7. prosince 2016 v 16:44 ® Bořík

U MVE jsou základní problémy ze strany jejich majitelů, s tím se smiř.Nedodržujete průtoky, nadržujete vody a znemožňujete migraci ryb a jejich rozmnožování,i u os­tatních živočichů a rostlin, čímž de facto poškozujete rybářské právo a zákony na ochranu přírody před lidskou ziskuchtivostí a bezohledností.Krom toho vodáci vám právem vyčítají, že si berete moc vody a jezy a řeky nejsou sjízdné. Až se budeš chtít cítit jako majitel MVE ukřivděný našimi výhradami, tak pamatuj, že ze strany rybářů a vodáků nikdy nedošlo k protizákonným omezením hydroenergetických práv, ale opačně od vás k rybářům a vodákům ano 24 hodin denně!Míč je na straně hydroenergetiků!!!

reagovat
Sobota 27. září 2008 v 18:21 ® pif
pif

HaD:právě proto o tom píšu,ne z každým se dá dohodnout…a v tom je kámen úrazu.

reagovat
Sobota 27. září 2008 v 10:16 ® HaD reakce na …
HaD

pif: tak to je něco jiného. Předpokládám,že na takové akci se dá dohodnout, ne?

reagovat
Sobota 27. září 2008 v 6:42 ® pif
pif

HaD:nevidíš problém vstup do náhonu?jeden příklad za všechny.Potřebuješ slovit řeku od škodné agregátem…slovíš hypoteticky 90% úseku a náhon se ti nepodaří slovit..tím pádem je celá akce zbytečná,ryby ,nevím jak,cítí elektriku a jedou proti proudu a logicky se u rurbíny zarazí a tam se drží.. PS:píšu pstruhové vodě

reagovat
Sobota 27. září 2008 v 5:04 ® rgb23
rgb23

jestli to myslíš vážně a jsi už v komunikaci s orgány státní správy dál, než vyznívá z tohoto fóra, písni mi do osobky. Nic neslibuji, ale třeba se posuneme o hodně kroků dál:-)

reagovat
Sobota 27. září 2008 v 0:04 ® HaD
HaD

Já s majitelem jedné MVE hodně bojoval. Dokonce jsem na něj několikrát volal polici ČR a Odbor životního prostředí z Města. Důvodem vždy bylo, že měnil průtok řeky a především pod jezem hladina kolísala tak moc, že docházelo k úhynu drobných rybek, škeblí a bentosu (drobné zvířeny dna). Takže bych dal pozor především na tyhle nešvary. To považuju za největší problém. Pak samozřejmě migrace – tzn. myslet na rybí přechod. Vstup k náhonu apod. nevidím jako zásadní problém, to už je jen náš sobecký pohled rybáře na věc a s tím se se dá žít.

PS: VELMI SI CENÍM TAKOVÉHO PŘÍSTUPU, JAKÝ K PROBLEMATICE MÁŠ. TO SE TAK ČASTO NEVIDÍ. KLOBOUK, ČI ČEPICE DOLŮ!

reagovat
Pátek 26. září 2008 ve 21:45 ® Dědek
Dědek

Pokud to myslíš s přírodou férově, sežeň si všechny dostupné informace, podívej se , jak to dělají v zahraničí. Hlavní dva problémy ti řek Pif, dají se vyřešit, ale stojí to peníze a čas. Jako hlavní problém vidím tu migraci ryb a jejich ochranu před samotnou MVE. O vlastních stavebních úpravách nemusím ani mluvit, nepouštěj tam žádnou těžkou techniku a beton taky není to, co by do řeky patřilo. Profesně se podílím na některých dodávkách pro rekonstrukce mve a jsi první, kdo se na tohle zeptal ještě před stavbou !

reagovat
Pátek 26. září 2008 ve 21:16 ® Sander
Sander

Rybáři asi nemají nic proti majitelům MVE v případě, že dodržují stanovená pravidla.
V opačném případě se budeš muset smířit s tím, že budeš mít s členy Petrova cechu problémy.
A to je dobře.

reagovat
Pátek 26. září 2008 ve 20:41 ® Raf
Raf

Otázka zní, co bude předmětem té domluvy :-) .

reagovat
Pátek 26. září 2008 v 18:40 ® pif
pif

jsem pacifista,takže válka:))))
a teď vážně.u vodních elektráren jsou tři zásadní problémy(pro rybáře) 1)migrace ryb 2)změna průtoku a hloubka vodní hladiny 3)věčné spory s majiteli MVE o vstupu do náhonu…

PS:Tvoje iniciativa potenciálního provozovatele MVE zde na rybářském webu je velice sympatická,je vidět,že se na věc díváš i z jiných pohledů.Klobou­k dolů

reagovat