Chytej.cz

Výroba rotaček, plandavek atd. necteno

5.9.2008 | lacika3000 | 15.640 zobrazení | 109 odpovědí

chcel by som sa vas spitat ze ako ste zacinali s touto vyrobou ..ake materiale pouzivate atd…dakujem

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   4 3 2 ...
Středa 7. ledna 2015 ve 14:40 @ Palivec reakce na …

horda> Používal jsem na všechno možné zubářské nerez dráty (Osteofix), ale dnes, pokud vyhovuje průměr 1 mm a větší, výhradně svařovací dráty (nazývané „tyče“ pro technologii MIG), prodávané u prodejců zařízení a materiálů pro svařování (je jich mnoho, třeba se poptat těch, co s tím dělají). Není to drahé a prodají to i po kuse (cena je stanovena na váhu a kilo stojí cca 50 Kč). Ty tenší drátky asi jen ty Osteofixy (http://www.heureka.cz/?…).

reagovat
Středa 7. ledna 2015 v 10:52 ® horda
horda

Zdarec, chcu se optat jakej drát a kde kupujete na osy rotaček.

reagovat
Pondělí 15. prosince 2014 ve 20:29 @ fbbbb

Chcel by som sa opytat ci sa da pouzit aj iny drot napr. Bizuterny ? dakujem :-)

reagovat
Středa 29. května 2013 v 16:46 ® jepice-zruseno

.

reagovat
foto/forum/2013/th-img98868.jpg
Středa 29. května 2013 v 16:45 ® jepice-zruseno

Úprava rotačky – velmi jednoduchá. Na výrobu vylepšené rotačky potřebujeme obyčejnou rotačku z domova nebo rybářských potřeb, drátek a lesklou šňůrku. Sehnat se to dá v obchodě s korálky. Pořízení těchto věcí je největší úskalí celé akce. Pokud jste muž, budete si v tom obchodě připadat nepatřičně, zvláště vstoupíte-li bez partnerky. Možná, že pro méně odvážné by tyto materiály šlo nahradit nějakými z domova nebo potřeb pro muškaře. Pak si odstřihnete kousek drátku a šňůrky, vše prostrčíte očkem od trojháčku a postupujete dle obrázku, zakončíte uzlíkem a odstřihnete zbývající konec drátku a rozdrbete „ocásek“. Pokud chcete malou třpytku zároveň zatížit, kolem ramínka trojháčku navinete více vrstev drátku.

reagovat
foto/forum/2013/th-img98864.jpgfoto/forum/2013/th-img98865.jpgfoto/forum/2013/th-img98866.jpgfoto/forum/2013/th-img98867.jpg
Pátek 24. května 2013 ve 22:51 ® jepice-zruseno reakce na …

David H.> To už to tam ty oukouni měli jak na pouti ne, jestli se to celý točilo :-D

reagovat
Pátek 24. května 2013 ve 14:17 ® HaD reakce na …
HaD

regulus> přesně tak. To je to o čem to je – správný čas a správné místo. Já se s tím piplal kvůli závodům. Ale první jsem si smotnul za pár minut nad klávesnicí v kanclu, sfouknul qodě, chytl asi 10 okounů na deset hodů, řekl „whau“ a pak si jich asi 20 postavil a zachytal. Ale jak jsem řekl – na stejném revíru o asi dva měsíce později prý vybouchla.

reagovat
Pátek 24. května 2013 ve 13:52 ® regulus reakce na …
regulus

David H.> psal jsem svůj subjektivní názor, mě cyankály dycky přechytalo něco jinýho, ale jak píšeš, možná jsem je nezkusil ve správnej čas na správným místě. Nechtěl jsem tím říct, že to je blbě, znám pár lidí co na ně nedají dopustit. Má to jednu nespornou výhodu, jak jsi psal o tom dvojháku, dá se s tím orat dno, s vyklesanou rotajdou často zůstaneš viset nebo alespoń častěji.
Každá nástraha když se zatíží jinak, se začne chovat trochu jinak, je to jen další z mnoha řešení. No a experimentovat se má, vo tom žádná, jen mít trochu víc času, aby se s tím mohl člověk piplat. 8-(

reagovat
Pátek 24. května 2013 ve 12:52 ® HaD
HaD

A ještě – přetížená rotačka se chová většinou trochu jinak a rychleji jde se stejným lístkem ke dnu.

reagovat
Pátek 24. května 2013 ve 12:50 ® HaD reakce na …
HaD

regulus> Je to jak kdy. Někdy ta cyankála nechytá vůbec a někdy nemá konkurenci. Pamatuju si, jak jsem před jedněmi závody chytal vedle Maťa Forbáka, kterého mnozí považují za jednoho z nejlepších „gumičkářů“ vůbec. Chytal okouny a okounky téměř na hod a člověk by řekl, že nejde přechytat. Zkusil jsem tenkrát cyankálu a chytal ryby na každý hod. V závodu dokonce jednou dva najednou. O pár měsíců později na stejném místě cyankálu ryby úplně ignorovaly. Je to potřeba vyzkoušet. Nějaký recept kdy a proč jsem neodhalil. Nakonec já ani nejsem statistický typ, který by nějak extra analyzoval. Dávám na intuici :-D

reagovat
Pátek 24. května 2013 ve 12:47 ® HaD reakce na …
HaD

jepice> mimochodem – stavěl jsem i modely, kdy jsem i na spodek dal menší křidélko a jely vlastně dvě rotačky nad sebou. Pak je ale potřeba spodek více zatížit, jinak to celé ještě rotuje a to už je moc velkej bordel :-D Nebo jsem na spodní dvoháček dával zkrácený mikrotwistr. Taky dobrý :-) Vymyslet se fakt dá cokoliv a držet se zajetých kolejí je nuda :-)

reagovat
Pátek 24. května 2013 ve 12:44 ® HaD reakce na …
HaD

jepice> vypadá fajn, ale rozhodně je podle mne chyba ten trojháček dole. Budeš hrozně váznout. Je potřeba používat dvojháček s hroty nahoru – pak můžeš často „orat“ dno a neuvázneš.

reagovat
Pátek 24. května 2013 ve 12:43 ® HaD reakce na …
HaD

siri> zkusit se dá cokoliv. Ryby zas tak chytré nejsou :-)

reagovat
Pátek 24. května 2013 ve 12:36 ® regulus reakce na …
regulus

jepice> jasný, proti gustu žádnej dišputát. S tím kroucením máš pravdu, ale s tím zatížení tak docela ne. Stačí dát místo mosaznejch kuliček wolfram a je to hnedle něco jinýho, ovšem cena je dost mínus.

reagovat
Pátek 24. května 2013 ve 12:32 ® jepice-zruseno reakce na …

regulus> Normální rotačku prostě nemůžu zatížit tolik, aby pracovala v té hloubce, kterou potřebuji, proto budu zkoušet toto. Navíc to nekroutí vlasec.

Hony> jojo, mám to udělaný tak, že ten spodní háček možná ucvaknu kleštěma a bude z něj dvojháček

reagovat
Pátek 24. května 2013 ve 12:00 ® regulus reakce na …
regulus

jepice> nechci ti brát iluze a samozřejmě každej má jiný zkušenosti (tuším David tady psal, že to pro něj byla TOP nástraha), ale já s cyankálama nikdy žádnej výraznej úspěch nezaznamenal, už je prakticky nepoužívám, přijde mi, že rotačka, normální nebo vytuněná peřím je pomalu účiněší, ale je to samozřejmě subjektivní názor. Asi je to hodně o tom kde chytáš, co chytáš a taky jak chytáš. Z druhé strany asi platí, že čím neokoukanější nástraha, tím větší pravděpodobnost úspěchu.

BTW vypadá to fakt pěkně, bejt ryba, tak se do toho asi s chutí zakousnu, je jen otázka, jestli ryby budou sdílet můj názor. :-))

reagovat
Pátek 24. května 2013 v 11:42 ® Hony reakce na …

jepice> Na spodní část dávám dvojháček podle původních vzorů, méně se to trhá o dno.

reagovat
Pátek 24. května 2013 v 8:41 ® jepice-zruseno

Takže zatím taková levnější varianta cyankály. Uvidíme jestli jim to bude koštovat. Třpytka emte je dobrá, ale kroutila vlasec a měla orezlý drátek.

reagovat
foto/forum/2013/th-img98710.jpg
Čtvrtek 23. května 2013 ve 20:00 ® jepice-zruseno

Děkuji za inspiraci, hned zítra se do toho pustím. Ukážu vám za odměnu na fotce jak jednoduše a levně a rychle zatraktivnit a zatížit rotačku ;-) Hamrovky nepoužívám jen kvůli ceně, ale jsem na ně zvyklý, jejich chod mi vyhovuje a byť jsou to jen polepy, je jich celá škála typů. Hamrovky se teď i někdy blbě sháněj (hamra neznám, ale vždy si na něj něco vyslechnu). Maj pro mě někdy proto větší cenu, než mepska.

reagovat
Čtvrtek 23. května 2013 v 19:16 @ Palivec

Nedávno mne to po řadě let, či spíš desetiletí, zase chytilo. Vaňkovky mne vyprovokovaly. Materiál: měděný plech různé tloušťky (až 2 mm i na malé, aby to šlo rychle dolů). Povrchová úprava: cínování v tavenině, galvanické pokovování, smaltování nízkoteplotními smalty (jde vlastně o práškovou barvu), smaltování klasickými keramickými smalty (vyžaduje vysokou teplotu, ařeším to plynovým hořákem), tepání…

reagovat
Čtvrtek 23. května 2013 v 17:13 ® siri reakce na …

David H.> takze dolu mrtvyho strymrika (protoze zatizenyho, pac jde o cyankalku…), rikas? :-) Ja bych udelal jen nejakej malej strapecek na tom jedno- ci dvojhaku, za onim tezkym ‚telickem‘. Jinak stran zatezovani strymru – letos mam v planu prubnout opacnou zatez, nez je zvykem, na zadku, a predek naopak vylehcit polycelonem. Jako kdyz nemocna akvarijni rybka uz nema silu plavat, pada ke dnu, ale jeste se trochu snazi a miri hlavickou k hladine…

reagovat
Čtvrtek 23. května 2013 v 16:58 ® HaD reakce na …
HaD

siri> to mě ještě napadlo, že by na ten spodek šel udělat malej strýmřík :-)

reagovat
Čtvrtek 23. května 2013 v 16:44 ® HaD reakce na …
HaD

siri> coby ne :-) Já už se navymýšlel všelijakých ptákovin. Třeba udělat těžkou hlavičku na nymfy tak, aby se pomalu propadaly. A vymyslel po muškařsku – namotal jsem olověný pásek na BL háček po celé délce ramínka a váha se pravidelně rozložila a nástraha se chová totálně jinak :-)

Co se týče šedé – někdy rozhodně ano. Na dropshotu mi nezřídka okouni žerou brok u dna a nástrahu jen očumují :-D

reagovat
Čtvrtek 23. května 2013 v 16:13 ® siri reakce na …

David H.> Jepicak to ovsem muze obejit po muchovazacsku :-) proste tak, ze na spodni drat namota vreteno z oloveneho dratku a to nasledne prekryje nejakym lesklym matrosem… Aspon mne by to prislo nakonec jako nejschudnejsi reseni. Druhy nejschudnejsi – prvni by bylo vybodnout se na nejakej lesk, seda chyta taky. :-)

reagovat
Čtvrtek 23. května 2013 v 11:51 ® HaD reakce na …
HaD

jepice> Já je tak vyráběl. Škodolibost to určitě není :-) Dělal jsem je i z mepsek a je pravda, že výrobní náklady jsou vysoké. Dva wolframy á 10,–, dva ownery á 15,– + ona mepska + drát a korálky (ty jsou skoro zadarmo) a cyankála vyšla nakonec tak na 90,–. Nicméně byla to 1A jakost a chytala jako bůh :-) Ušetřit lze na všem. Jako základ levnou rotačku (to ani tak nevadí), háčky dát třeba WMC (to už je ale sakra rozdíl v chytlavosti) a místo wolframu to olovo. Už ale potřebuješ větší kuličky, abys dosáhl stejné váhy, což není ideální, olovo nenabarvíš např. na tak pěknou zlatou blýskavou atd. Ale je pravda, že to lze vyrobit za třetinu. Já se přiznám, že jsem si je dělal na závody (vyrobil jsem jich tak 50ks) a chtěl jsem maximální kvalitku a účinnost.

reagovat
Čtvrtek 23. května 2013 v 6:19 ® siri reakce na …

jepice> ja bych urcite barvil… :-) Ostatne ty puvodni cyankalky byly barveny taky, kdyz jsi ji vcas neurval, barva (zlata, jestli si to vybavuju spravne?) opryskala. Ne, ze by na tom nejak extra seslo… :-) Ovsem pri barveni si muzes taky vyhrat, treba to nakombinovat (napr. zlatou – nebo jinou – s cervenou, ale dal by se dat i barevny plast. koralek nebo nejakej strapecek, vsak to znas z vazani much). Ale vlastne bys to mohl nechat i bezbarve a s necim kombinovat – anebo ani to ne. Podle mne ta vec bude fungovat i tak… :-)

reagovat
Středa 22. května 2013 ve 21:46 ® jepice-zruseno reakce na …

David H.> To bude super, to si vemu hamrovku za 33 kč, dám na ní dva ouvneráky za dvacku a za další dvacku kuličky. Pak nahodím, budu si libovat jak to chodí krásně při dně a vo první vázku to zervu :-D Ještě to promyslím :-D Ale děkuji za doporučení. Věřím, že to není škodolibost :-D

reagovat
Středa 22. května 2013 ve 20:51 ® HaD
HaD

Chtěl jsem Ti doporučit ten wolfram. Ten používám já.

reagovat
Středa 22. května 2013 ve 20:31 ® jepice-zruseno

Ahoj klucí. Chci si předělat pár komerčních rotaček na cyankáli aby mě to chodilo v řece u dna (na okouny). Prosím zdejší znalece, aby mi napověděli, čeho se vyvarovat a jak to mám dělat, aby to fungovalo jak má. Napadlo mne použít na ten spodek kovové muškařské korálky, jenže mosazné se mi zdají být moc lehké a volframové zase moc drahé. Když tam navlíknu torpilku, tak jí zase musím něčím nabarvit …

reagovat
Pondělí 31. srpna 2009 v 15:38 ® inspo

Kazan> Dík za rady. Vyzkouším to.

reagovat
novější starší
Stránky:   4 3 2 ...