Chytej.cz

plíseň necteno

10.5.2004 | Prizrak | 6.627 zobrazení | 17 odpovědí

letos jsem si všimle větší výskyt ryb s plísní, a tak mě zajímá, jestli se tyto ryby uzdraví a jestli můžou nakazit ostatní ryby.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 10. května 2016 v 11:14 ® Robur
Robur

mne v ryb. kroužku před 30 lety učili, že plesnivou či nemocnou rybu mám zabít a zakopat.

reagovat
Úterý 3. května 2016 v 8:39 @ jákob reakce na …

Pokud je napadení ve větší míře, schopnost obrany klesá a možnost uzdravení klesá k nulovým číslům. [url=http://de­raplus.cz/pro-domacnosti/de­sinfekce]plíseň[/ur­l] Pokud ale by chtěl některý z Vás pokusit o záchranu takového jedince, nechť s sebou nosí roztok manganistanu draselného a ránu vydesinfikuje (vypálí). Ze své zkušenosti ale vím, že tato pomoc se většinou přežene a ryba stejně uhyne ale mnohem dříve.

reagovat
Úterý 30. srpna 2011 ve 23:37 ® Frk reakce na …
Frk
;-)
reagovat
Úterý 30. srpna 2011 ve 23:12 ® rgb23 reakce na …
rgb23

Frk> pak pardon

reagovat
Úterý 30. srpna 2011 ve 23:05 ® Frk reakce na …
Frk

ne. Otázka v zadání. Né tvoje.

reagovat
Úterý 30. srpna 2011 ve 22:56 ® rgb23 reakce na …
rgb23

Frk> myslím že otázka zazněla správně… zabít x pustit? Jak by kdo postupoval? Že když chytneš na udici podměrečného zaplísněného kapra, asi ho nebudeš koupat v lázních nebo plísně „vypalovat“ se snad shodneme. Pokud ho pustíš, pravděpodobně stejně zdechne, pokud ho zabiješ nebo si dokonce přivlastníš, můžeš přijít o papíry. Zajímalo mě co je podle koho správné řešení, nikoliv All Armorova odpověď otázkou jestli je ještě nějaký dotaz:-)

reagovat
Úterý 30. srpna 2011 ve 22:14 ® Frk reakce na …
Frk

samozřejmě souhlasím s tebou ale v tomto případě by byl třeba pouze výklad A – původce doplnit koncem – příznakem a léčbou. Tohle bude asi ostatní zajímat nejvíc. …O to mi ale nešlo, spíše mě zajímalo, jak by kdo postupoval při chycení zaplísněné ryby nedosahující nejmenší lovné míry nebo hájené. Pustit x zabít a zakopat x zabít a odnést, … Na to by měla otázka znít trošku jinak. Tedy ve zkrácené formě. Ano, všudypřítomná plíseň, ideální teplota k růstu a množení je do dvaceti stupňů. Pokud tedy teplota vody vystoupá nad dvacet stupňů, ryba, pokud je v „relativně“ dobré zdravotní kondici, začne , řečeno v zjednodušené formě ,zvyšovat obranyschopnost organismu. Pokud je napadení ve větší míře, schopnost obrany klesá a možnost uzdravení klesá k nulovým číslům.
Pokud ale by chtěl některý z Vás pokusit o záchranu takového jedince, nechť s sebou nosí roztok manganistanu draselného a ránu vydesinfikuje (vypálí). Ze své zkušenosti ale vím, že tato pomoc se většinou přežene a ryba stejně uhyne ale mnohem dříve. Dle mého soukromého názoru, léčil bych pouze jedince, který je napadený málo nebo mi ne něm velice záleží. Ozdravné koupele se provádí povětšinou v produkčním rybářství při hromadné manipulaci s obsádkou.

reagovat
Pondělí 29. srpna 2011 ve 23:28 ® rgb23 reakce na …
rgb23

All Armor> jako dobrý, ale neptal jsem se na původce, ale jak s takovou rybou naložit:-) Jako přednáška je to bez výkladu dost o ničem, můžeš z toho napsat seminárku:-) Hlavně nezapomeň na překlad ať z toho něco máme a pozor na terapii. S malachitovou zelení jistě uděláš každému hospodáři radost na několik dalších let:-)

reagovat
Pondělí 29. srpna 2011 ve 21:45 @ All Armor reakce na …

rgb23> Když potřebuješ přednášku, tak tu ji máš: www.tuzvo.sk/…arstvo-8.ppt Snad to pochopíš. Je to v cizím jazyce.

reagovat
Pondělí 29. srpna 2011 ve 21:21 ® osprey reakce na …
osprey

rgb23> To bude vždycky problém. Dost často tyhle ryby něco sežere, takže je většinou nechávám.

Tady v kraji padnu na zaplísněnou rybu jen ojediněle. Kdyby to bylo masovější, možná bych to řešil.

reagovat
Pondělí 29. srpna 2011 ve 21:09 ® rgb23 reakce na …
rgb23

osprey> spíše jsem doufal, jestli mi nějak takhle odpoví All Armor :-) S nakažením ryb mezi sebou máš samozřejmě pravdu, i když ještě bych doplnil, že parazitické plísně jako Saprolegnia sp. a pod. se ve vodním prostředí vyskytují naprosto běžně. Podstatné je to poškození ryb a to si mezi sebou třeba kapři vzájemně až tak nedělají. Proto jsem doufal v Armorovo rozvinutí myšlenky.

O to mi ale nešlo, spíše mě zajímalo, jak by kdo postupoval při chycení zaplísněné ryby nedosahující nejmenší lovné míry nebo hájené. Pustit x zabít a zakopat x zabít a odnést, …

reagovat
Pondělí 29. srpna 2011 ve 14:59 ® Robur
Robur

já mám někdy pocit, že někdy je plíseň zaměňovaná s odřeninami po transportu. Npař. násada. U nsá na řece jsou tyto ryby vidět jak se vyhřívají na jednom fleku. Po čase se vidět, že miznou a fleky taky. Samozřejmě nedokážu vyloučit, že ryby jsou někde tuhé na dně řeky, ale s více rybáři máme ten pocit, že se z toho dostávají.

2/ v kroužku nás učili, nemocnou rybu zabít a zakopat.

Legislativně jsem nad tím nepřemýšlel.

reagovat
Pondělí 29. srpna 2011 ve 12:14 ® osprey reakce na …
osprey

rgb23> Plíseň bující na těle zasažené ryby uvolňuje spóry (výtrusy) do okolí. Ta ryba je něco jako bacilonosič. Aby se ryby nakazily, musí ale být nějak handicapované – poškozená slizová vrstva, otevřené zranění apod. Přispívá k tomu teplo, špinavá voda a špatná kondice obsádky.

Pravda je, že silně zaplísněná ryba s četnými porosty plísně různě po těle už to má spočtené. Když člověku zachvátí nohu sněť (taky druh plísně), tak od jistého stadia už se jenom amputuje.

reagovat
Neděle 28. srpna 2011 ve 21:27 ® rgb23 reakce na …
rgb23

All Armor> čekal bych trošku obsáhlejší odpověď. Možná bys mohl osvětlit jak zaplísněná ryba nakazí jiné ryby:-)

reagovat
Neděle 28. srpna 2011 v 9:50 @ All Armor

Neuzdraví se a nakazí jiné ryby. Ještě nějaký dotaz?

reagovat
Sobota 27. srpna 2011 ve 23:38 ® rgb23
rgb23

Docela rád bych oživil toto téma. Asi každému z rybářů se stane, že občas chytne zaplísněnou tzv. „ušlechtilou“ rybu, která ještě nedosáhla nejmenší lovné míry. Jak s takovou rybou naložit jsem se tázal několika náhodně potkaných členů RS a samozřejmě také rybářů. Jako příklad jsem uváděl kapra 38 cm, plíseň na ploutvích a místy třeba na trupu. Co je podle vás správné řešení? Z dotázaných by to každý řešil jinak.

reagovat
Neděle 16. května 2004 ve 21:38 ® Chose
Chose

Ja kdyz chytnu nejakou takovou rybu tak si ji napisu do ulovkovyho listu,(musi bejt uz dost jeta)a pak ji zabiju a nekde zahrabu. Nevim jestli je to nakazlivy,ale zpatky je radsi nepoustim.

reagovat