Chytej.cz
Chytej.cz Tipy & triky Jak vyrobit... VÝROBA DOMÁCÍCH PELET

VÝROBA DOMÁCÍCH PELET

23.2.2012 vložil(a) HaDová | Tipy & trikyJak vyrobit... | 12.718× zobrazeno
uvodni1535.jpg Pelety se mohou vyrábět z různých surovin. Některé pelety obsahují vyšší podíl šrotů, ale ty kvalitnější jsou sestaveny většinou z různých druhů mouček a dalších příměsí.

Suroviny, které se používají při výrobě pelet je celá řada. Patří sem: Šroty (ječný, kukuřičný, pšeničný, řepkový, prosný, rýžový atd.), mouky (pšeničná, kukuřičná, sojová, ječná atd.), moučky (rybí, lososová, krevetová, krevní, masokostni atd.), partikly (lněné semínko, konopné semínko, čirok, cizrna, hrách, tygří ořech, arašídy, pšeničné klíčky), oleje (rostlinný, rybí, lososový, konopný atd.) a další složky (mléčné sušené produkty, potravinářská barviva, aromáty, posilovače a živočišné a rostlinné výtažky). Před tím, než začneme cokoliv míchat, připravíme si surovinu. Všechny potřebné komponenty si napřed tepelně upravíme. Tyto kroky můžeme provést buď na pánvi na sporáku nebo na plechu v troubě. Suroviny pražíme zhruba 20 min. bez tuku na sucho, až do doby než se z nich začne uvolňovat vůně z partiklu. Základní pelety vyrobíme z těchto surovin – kukuřičného šrotu, kukuřičné mouky, sojové mouky, pšeničných klíčků, tygřích ořechů a mletého prosa, rybí moučky, sušeného mléka, betainu, tekutého aromátu, oleje, potravinářského barviva, vody. Jako odměrku použijeme obyčejný hrnek a můžeme se pustit do základních receptury na domácí pelety.

  1. RECEPTURA: 3 hrnky kukuřičného šrotu, 2 hrnky škrobu nebo sušeného mléka, hrnek mleté pražené konopí, hrnek kukuřičné mouky, hrnek tygří ořech mletý, 2 hrnky rybí moučka, 2 dl rostlinného oleje, 5 ml krabího aromátu, 4 dl vody s rozpuštěným červeným barvivem.
  2. RECEPTURA: 2 hrnky kukuřičného šrotu, 2 hrnky škrobu nebo sušeného mléka, 2 hrnky mletého praženého konopí, 2 hrnky kukuřičné mouky, 2 hrnky rybí moučky, 2 dl rostlinného oleje, 5 ml aromátu „mušle“, 5 ml rybí tuk, 8 polévkových lžic lněného semínka v celku, polévková lžíce sušené řasy, 4 dl vody s rozpuštěným zeleným barvivem, 3 polévkové lžíce betainu.

Převaříme vodu a necháme ji zchladnout. Část vody přelijeme do sklenice s obsahem zhruba 1/2 litru a rozmícháme si v ní barvivo – podle jeho množství určíme sytost barvy nástrah. Do připravené nádoby nasypeme odvážené suroviny a důkladně je promícháme. Přilijeme vodu s barvivem a znovu promícháme. Vzniklá směs nesmí být příliš mokrá! Když ji vezmeme do dlaně, musí být pouze navlhčená a sypká, ale při jemném zmáčknutí musí držet pohromadě. Odměříme potřebné množství oleje asi 0,5 dl na 1kg směsi a na stejné množství dodáme i 3–5 ml aromátu. Vše důkladně promícháme a necháme cca půl hodiny odležet. Po odležení můžeme začít tvarovat pelety. Pokud máme originální tvarovací zařízení, tak se dá bez problému vyrobit až 6 kg pelet za hodinu. Při výrobě musíme myslet nato, že směs musí obsahovat lepivou složku, jejíž pomocí drží peleta pohromadě. Vzniklá směs se nasype do zařízení a zatlačením pístu vypadne hotová peleta. Pelety dáváme do přepravek a necháme je nejméně týden pozvolna schnout. Výroba je úplně jednoduchá a zvládne ji i naprostý amatér.

Postup výroby / fotografie

domácí peleta na vlasuimg1208.jpg