Chytej.cz

Příspěvek v diskuzi "Z lovu"

Úterý 24. května 2016 ve 23:57® Salmo
Salmo
Datum lovu: 11.5. | Revír: pstruhovka | Způsob lovu: Přívlač

Nedávná výprava s partou na vzdálenější pstruhovku mi přinesla nejedno překvapení. Zpočátku to byla klasika, potočáci od 20 do 30+ cm ochotně reagovali na nástrahy a lov byl opravdu zábavou, ovšem po čtyřech hodinách jsme byli nasyceni a rozhodli se přejet níže po proudu řeky, do ústí menší vyrovnávací nádrže s tím, že třeba narazíme na slušnější rybu. Křišťálově čistá voda a slunečné počasí ale na stojáku nedávaly moc šancí na úspěch. Bylo vidět velké množství duháků, potočáků a sivenů, i ve slušných velikostech, ale všechny ryby v těchto podmínkách snadno prokoukly lest a nástrahy pouze sledovaly. Ovšem najednou jsem spatřil ve vodě štiku. Líně stála u dna v hloubce nedaleko břehu a nezdála se mi nijak zvlášt veliká, odhadem kolem 70 cm. Bezmyšlenkovitě jsem před ní nahodil svůj mikrotwister na gramové tungstenové hlavičce a čekal co se stane. Ani se nehnula, pouze letmo otevřela mordu a nástraha rázem zmizela. Instinktivně jsem přisekl a začalo rodeo. Voda totiž pořádně zkreslovala a po chvíli mi došlo, že mám na prutu opravdovou paní mámu vody. Po sérii dlouhých výpadů, kdy jsem byl s 0,12 mm vlascem a prutem do 14 g jenom divák se mi rybu konečně podařilo dostat trochu pod kontrolu. Jezdila podél břehu, 10 metrů proti proudu, otočka, 15 metrů s proudem dolů a stále dokola. Uvědomoval jsem si, že její síly netrvají věčně a při troše štěstí je otázka času, kdy se unaví uplně. Přišel čas na pokus o vylovení, když se náhle ryba vzmohla na poslední výpad. K mé smůle zamířila do jediné velké padlé větve v širokém okolí, podjela ji a zůstala stát. Zbývalo jediné, vlézt pro ni. Vydal jsem se tedy do vody kde byla hloubka nad prsa, ledová voda lila do broďáků pekelným tempem, ale za štiku hrubě přes 90 cm to stálo. Jakmile jsem na ní sáhnul, lekla se a tenoučký vlasec urazila o větev jako pavučinové vlákno.. Taková prohra po 15 minutách zdolávání prostě bolí. Ten den jsem ještě viděl tři štiky, jednu kolem 60 cm vytáhl a při zdolávání se ji pokusila napadnout jiná, odhadem přes 80 cm. Takové štičí eldorádo v nás vyvolalo myšlenku, že o den později vrátíme úder se štikovou výbavou a velkými nástrahami. To se také stalo. Nebylo ani trochu překvapující, že druhý den jsme spatřili jedinou štiku dorostenku, která byla uplně apatická a po všech ostatních, jakoby se slehla zem. Svatý Petr si ale nechal trumf v kapse a jediný záběr přišel z krásného místa k závěru lovu. Na čtyřmetrové hloubce, 13 cm smáček + 8 g hlava + lanko na 9 kg. Po solidním souboji se z domělé štiky vyklubal „jezerní“ potočák s nádhernou stavbou – můj osobák ze svazovky. Nad tím, zůstává rozum jenom stát. Další důkaz toho, že rybařina prostě nemá logiku.. A to je na tom přece to nejlepší :-)

P.S. Díky Davide za super nástrahy, smáčci a magneta xs letos na pstruhy makají parádně! :-)

Tento příspěvek byl editován 25.5.2016 00:01:14 uživatelem Salmo.
foto/diskuze/z_lovu/2016/th-img119546.jpgfoto/diskuze/z_lovu/2016/th-img119547.jpg
(0) (14) Komentáře k příspěvku: (3)Přidat komentář
Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní a přihlášení uživatelé.
  • Pondělí 30. května 2016 v 18:54

    HaD: to jsem moc rád!

  • Středa 25. května 2016 v 11:53

    Salmo: Však jsem taky psal jezerní v uvozovkách. Pravej jezerák ani nemá červený tečky. Každopádně takovouhle stavbu těla nikde na řece nemají.

  • Středa 25. května 2016 v 10:45

    jepice-zruseno: Jezerní potočák :-D Pstruh je to pěkný a velký a forma je opravdu potoční. Pstruhy jezerní (pravděpodobně) jsem v životě chytil jenom dva a oba z ÚN Štěchovice.

Zobrazit další příspěvky z diskuze „Z lovu.