Pískovna, na které dnes lovím, není velká, má přibližně sedm hektarů, ale hloubka sahá až ke čtyřiceti metrům. Není to tak úplně docela pískovna, nýbrž bývalý lom na kaolin. Břeh je zde velmi strmý a již pár metrů od břehu je úctyhodná hloubka.

Rozhodl jsem se dnes použít děličku v 11 metrech, protože v této vzdálenosti od břehu je menší lavice, na které očekávám výskyt ryb.

 

Určitou nepříjemností je hlouček koupajících se otužilců nedaleko ode mne.  Za jejich veselého dovádění usazuji na břehu plavačkovou bednu, rozbaluji děličku a vyndávám krmení. Jako návnadu použiji pouze partikl, protože sypké krmení by přilákalo zdejší plotice, které pak nepustí kapříky ke stolu. Připravil jsem si mraženou kukuřici, řepku, halibut pelety a lunchmeat. Nasbíral jsem i pár hnojáků, které často a úspěšně používám v kombinaci s kukuřicí na háčku.

 

Téměř vše mám připraveno a nachystáno. Zbývá jen změřit přesně hloubku a zakrmit. Hloubka je kolem 3,5 metru.  Nachystanou mám udičku s 0,75 g splávkem na 0,14 mm vlasci s 0,12 mm návazcem zakončeným háčkem číslo 14. Splávek vyvažují pouze tři broky, dva broky 0,3 g u sebe přibližně 30 cm nad návazcem, u kterého je broček 0,2 g. Tento poslední broček přesně vyváží splávek, takže kouká jen anténka a při jeho nadzvednutí splávek lehce povyjede z vody. Hloubku mám nastavenou, aby byl háček přibližně 5 cm nade dnem.

Krmit budu pouze za pomoci kalíškovacího topsetu, abych dosáhl maximální přesnosti. Dva kalíšky partiklu na úvod stačí. Důležité je krmit pravidelně a co nejpřesněji. To samozřejmě neplatí jen pro lov s děličkou.

 

Napichuji jednu kukuřici na háček a roluji nad vodu. Voda u břehu je již značně zakalená od koupajících se nedočkavců a pás vodní trávy přede mnou věstí možné potíže se zdoláním ryby. Splávek se již houpe ve vlnách a očekávám první záběr.

Rybám ale jakoby se nechtělo. Přece jen je pár hodin po poledni a kapři se vyhřívají spíše u hladiny, než aby hledali potravu u dna. Pravidelně krmím a trpělivě čekám na záběr. Po půl hodině konečně přichází, ale guma ani pořádně nevyjede z topsetu. Na háčku visí pouze cejnek menší velikosti a trochu zklamaně ho pouštím zpět do vody.

 

V nadcházející půl hodině chytnu několik plotic, ale kapřík stále žádný. Opět napichuji kukuřici a čekám. Po deseti minutách mizí splávek pod hladinou a guma konečně vyjede z topsetu. Zdolávám kapříka kolem 35 cm. Že by konečně najeli? Radost mě ale rychle opustila, když jsem téměř hodinu neměl pořádný záběr. Pouze několik plotic se pokoušelo o pro ně příliš veliké sousto.

Koupající se sousedé mezitím odešli a u břehu nastal větší klid. Odpoledne se přehouplo do své druhé poloviny a sluneční svit začal slábnout. Zakrmil jsem a čekal. Po chvíli se splávek rozjel a zmizel pod vodou. Konečně. Zdolaný lysec začal sérii záběrů, jejichž intenzita se stále stupňovala.

 

Ryby braly jak na kukuřici, tak na lunchmeat. Netahal jsem velké ryby, ale tahal. Rybář opodál ulovil za odpoledne na těžko jednoho kapra a ostatní se spíše opalovali, než chytali.

Na háčku je další kapřík a namířil si to rovnou do trávy u břehu. Nepodařilo se mi ho otočit a trhám sestavu. Trhám ji však i se spojkou spojující amortizér s vlascem a náhradní nemám. V druhém topsetu je slabá guma, vhodná jen na plotice. Zkusím tedy nouzové řešení v podobě devítimetrového biče. Vytáhnu z bedny připravenou udičku (ovšem na menší ryby), připnu ji k biči a pokračuji v lovu. Lovím ve stejné vzdálenosti jako s děličkou. Teď už je to co hod, to záběr.

 

Až do té doby, kdy mi jeden kapr trhá na biči návazec. Navazuji nový, další kapr ale utrhne rovnou celou udici, aniž by mi dal jakoukoli šanci. Navazuji tedy novou udici ze čtrnáctky vlasce. Téměř stejnou jako jsem měl na děličce.

Teď už kapry zdolávám bez problémů a na biči je to opravdu zážitek.

V nejlepším se má přestat, a tak, i když nerad, balím věci a loučím se s vodou. Kapři byli najetí pod břehem a brali by jistě dlouho do noci. Nechám je pro dnešek spát a příjemně unavený a zároveň odpočatý se vracím domů.

 

Text: Ladislav Šipoš - Bernard

Foto: autor a Osprey