V celosvětovém měřítku byl jeden z hlavních sponzorů právě skončeného Mistrovství světa v lovu dravců přívlačí z loděk v lotyšské Rize. To pro většinu českých vlákařů nemá až takový význam, ačkoliv se ho jeden tým z Čech také zúčastnil. Ale o tom až jindy.

To, co asi každý u nás doma zaregistroval, byl závod s názvem „Norstream Cup 2010“, který se 6.11. uskutečnil na jihomoravské nádrži Jestřábice.

 

Nejprve trochu čísel:

Závodu se zúčastnilo 87 závodníků z Chorvatska, Slovenské a pochopitelně i České republiky. Chytalo se pět hodinových kol s přestávkou dvacet minut na rotaci.

Celkem se nachytalo 1172 kusů ryb, z toho 60 kusů štik, tři okouni a jeden jeseter. Ten měřil 86 cm a největší ulovená štika měla 57 cm. Většinu úlovků pak tvořili pstruzi duhoví a v menším počtu také siveni.

 

Z již uvedených čísel se dá vypočítat průměr 13,5 ryby na závodníka, což není špatné. Nejvíce ryb - 31 kusů - ulovil Martin Urbánek, který bohužel skončil až na čtvrtém místě.

A konečně přicházíme k číslům, která až berou dech a ukazují velkorysost sponzorských aktivit firmy Norstream. Celková hodnota cen se vyšplhala na neuvěřitelných 231 000 Kč rozdělených takto:

 

1. místo 2400 euro

2. místo 1600 euro

3. místo   800 euro

4. – 6. místo prut modelové řady Areal - cena 3400 Kč

7. – 17. místo prut modelové řady Dynamic - 3400 Kč

18. – 25. místo prut modelové značky Ultra - 1400 Kč

 

Každý zúčastněný závodník obdržel jako pozornost před závodem balíček v hodnotě 600 Kč. Určitě proto nezbývá nic jiného, než poděkovat zástupci Norstreamu panu Bykovovi za opravdu štědré ceny.

 

K samotným závodům:

Ráno si každý vylosoval startovní místa. Bylo to zorganizované tak, že se rotovalo o 18 míst, což znamená, že každý si postupně prošel celou přehradu.

 

V 7:30 byl společný nástup, který oficiálně zahájil ředitel závodu pan Jan Gregor. Představil zde majitele a dovozce Norstreamu, pana Bykova. Zde také předali všem závodníkům malé překvapení v podobě zmiňovaného balíčku nástrah. Norstream zde také představil svoje pruty a závodníci si je mohli zapůjčit i na samotný závod.

V 8:00 odzvonil pan Armon Ikramov, majitel firmy Norstream, první kolo.

Počasí bylo dobré, vítr nebyl zas až tak silný. Chytalo se v průměru 4 ryby na závodníka, nejlepší jich měl v prvním kole 13. Převážně bral duhák, méně už štika a siven. Nejlépe fungovala plandavka a podle pozdějšího zjištění to byla nástraha převážné většiny závodníků. Úspěšná byla i rotačka, následovali smáčci a nymfy, na které se nechal přemluvit i siven. První závod se pohybovala ryba ještě u břehu, postupně se chytalo dále. Duháci měřili v průměru 30 cm.

Ve druhém kole se začal zvedat vítr, ale rybám to nevadilo, naopak se chytilo o 50 ks více než v prvním kole, což je docela neobvyklé.

 

Další kola už se dala zaznamenat sestupná tendence v množství ulovených ryb, ale to je celkem běžné. Ryba přestávala ochotně brát a musela se přemlouvat. Plno ryb do nástrah pouze bouchalo a hodně se jich vypnulo při zdolávání z velké dálky. Příbřežní lov neměl tentokrát takovou účinnost, asi i proto, že sivenů zde tentokráte nebylo vysazeno tolik.

 

Závod byl i hrou silných nervů, protože každá ulovená ryba byla velkým skokem v pořadí 87 závodníků. Některé ryby byly vyloveny v posledních minutách kola a skok v pořadí byl znát. Ryba také hodně cestovala i v důsledku sílícího větru. Pokud chtěl být někdo úspěšný, musel zachytat všechny kola se stabilním výsledkem.

 

Do posledního kola nebyl vítěz jasný. Stačilo malé zaváhání, kolo bez ryby a propad v pořadí byl značný.

 

Jak tedy nakonec celé měření sil dopadlo?

 

1. místo Peter Horňák – Slovensko

2. místo Jožka Foltýn – přívlačový team Jestřabice

3. místo Juraj Smatana – Slovensko

 

 

Do první třicítky se z naší přívlačové reprezentace mimo Jožky Foltýna dostal ještě Michal Tichý na 26. místě a Jirka Špáda byl třicátý.

 

Laťka pro budoucí ročníky tedy byla nasazena značně vysoko, ale jak znám lidi kolem firmy Norstream, pokud ji v budoucnu ještě nezvednou, tak zůstane minimálně na stejné úrovni. A co si popřát závěrem?

Ať žije „Norstream Cup 2011“!