Slovo dalo slovo a my se domluvili, že na Grunty vyrazíme a zkusíme jenom takovou krátkou návštěvu, kterou jsme nazvali Květnová čtyřiadvacítka. Této výpravy se účastnili dva členové našeho Mokřad Teamu, Přemysl Sečka a Michal Kadlček.

Na Grunty jsme dorazili v pátek kolem 16:00 hodin. Počasí moc nepřálo, předpověd hlásila ochlazení a déšť. Místo jsme měli přímo na pláži u hráze, kde jsme předpokládali, že by se ryba mohla zdržovat. Hloubka na pláži klesá až k sedmi metrům.

Pro tuto výpravu jsme se rozhodli nechat člun i bójky doma a chytat na odhoz pouze s PVA materiálem.

 

Je 18:00 a všechny pruty již máme ve vodě. Jedním panáčkem se zahříváme a hned následujícím si připíjíme na zdar celé výpravy. Neuběhlo ani půl hodiny a vidíme, jak se třepe špička jednoho prutu. V tu samou chvíli se ozývá hlásič a swinger poskakuje nahoru dolů. Přema zasekává a po pětiminutovém boji je krásný jeseter 126 cm a 12,60 kg na podložce.

 

Do večera jsme měli ještě několik záběrů, ale žádnou rybu jsme již nezdolali. U prutů jsme seděli do jedné hodiny a potom jsme vklouzli do spacáků.

Kolem třetí hodiny nás probouzí jízda a ještě v polospánku Michal zdolává svého prvního kapříka 5 kg. Prut jde okamžitě na stejné místo a opět se vracíme do svých vyhřátých postýlek.

Ráno kolem šesté vychází sluníčko, a vypadá to, že se nám počasí trochu umoudřilo. S východem slunce se probudily i ryby a záběrů začalo přibývat. V devět hodin ráno jsme již měli chyceny čtyři jesetery a čtyři kapříky. Konstatujeme, že to je super chytačka. V tu ránu záběr a Přema zasekl další rybu.

Jde lehce ke břehu, tak si říkáme: další menší kapřík. Jaké ale je naše překvapení, když se tři metry od břehu vyvalí nádherné tělo amura. Po krátkém boji je ryba na podložce a začínáme měřit a vážit. Krásná ryba - 90cm a 9kg.  Pár fotek a jde zpět do svého živlu.

 

Míša trošku mění taktiku a snaží se nahazovat do těsné blízkosti stavidla, kde je nejhlubší místo přehrady. Na dva pruty dává boilie a na třetí kukuřici s peletou pod háček.

Přichází záběr na boilie Pitbull-Krill. Bohužel ryba asi po deseti vteřinách z háčku padá. Za chvíli se vše opakuje nanovo a ryba je opět pryč. Míša mění montáž a přeje si, aby mu ryba dala ještě jednu šanci. Asi kolem čtvrt na jedenáct přichází záběr na prut hozený přimo ke stavidlu. Na prutu je těžká ryba, po pár výpadech a dlouhých chvílích přetahování se ukáže dlouhé zlaté tělo a mohutný hřbet krásného šupináče. Hlavně ho nevyříznout.

Kapr se ještě dvakrát otočí a je v podběráku. Sláva, Míša má nový osobní rekord. Váha ukazuje 21,27 kg. Odečítáme sak a konečná čísla jsou 19,80 kg, 98cm.

 

Nádhera, pár fotek a ryba pomalu odplouvá do hlubiny. Začínáme balit, loučíme se s majitelem i paní správcovou a s díky slibujeme, že se opět vrátíme.

 

Spoustu takových krásných zážítků Vám všem přejí za Mokřad Team Přemysl Sečka  a Michal Kadlček.