V létě zpozorovali členové Českého rybářského svazu v Labi u soutoku s Bílinou dospělého lososa obecného. Během monitoringu výskytu ryb v řece byla chycena ryba o velikosti asi 80 cm. Již o týden dříve byl jiný losos o velikosti zhruba 70 cm spatřen v Děčíně u soutoku Labe s Ploučnicí. Výskyt těchto jedinců v letním období prokazuje, že se lososi ze Severního moře nevydávají na tah pouze na podzim, ale i na jaře či v létě, kdy se zdržují v Labi delší dobu. Na podzim pak migrují k trdlištím v přítocích Labe, aby se zde přirozeně rozmnožili. Zároveň se jedná o důkaz, že reintrodukční programy probíhající od roku 1998 jsou úspěšné a je proto smysluplné v nich pokračovat.

„Rybu se podařilo jednoznačně druhově určit přímo ve vodě, proto nebyla ani vytažena na loď. Ihned po určení jsme ji vypustili zpět na svobodu,“ říká Tomáš Kava z Českého rybářského svazu. Podle Tomáše Kavy je nyní možné, že rybáři na Labi uloví celoročně hájeného lososa náhodně na udici.

„Při náhodném odlovu si rybář lososa samozřejmě nemůže ponechat a musí rybu šetrně vrátit zpět do vody,“ přibližuje Kava a nabízí příznivcům rybaření motivaci: „Pokud se rybáři podaří navíc událost kvalitně zdokumentovat, může jako ocenění obdržet roční povolenku zdarma.“

Na snímku rybářský hospodář Tomáš Kava s nálezem navrátivšího se lososa v řece Kamenici v Národním parku České Švýcarsko. Losos na snímku byl nalezen po vytření již uhynulý. Pozorování jak úhynů, tak i živých ryb v době tahu jsou cenným zdrojem informací pro ověření úspěšnosti reintrodukčního programu. Foto z listopadu 2008.

 

„Zpráva o letních návratech lososů je povzbudivá také pro veřejnost, která se od loňského roku může do programu aktivně zapojit prostřednictvím dárcovského programu Návrat lososů,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy NP České Švýcarsko. K dnešnímu dni zaslali příznivci návratu lososů 1914 dárcovských zpráv, na sbírkovém účtu je již více než 51 tisíc korun.

„Každá odeslaná dárcovská SMS představuje šanci na život pro jednu z těchto ušlechtilých a člověkem v minulosti vyhubených ryb. Malí lososi adoptovaní veřejností ochutnají svobodu na podzim, kdy je vypustíme do řeky Kamenice v národním parku.“

Reintrodukční projekt s cílem navrácení lososa obecného do českých řek spočívající v jarním vypouštění lososího plůdku probíhá nepřetržitě od roku 1998, kdy byl iniciován Českým rybářským svazem. Správa NP České Švýcarsko se k projektu připojila po svém vzniku v roce 2000. V roce 2008 správa parku spustila vlastní doplňkový program podzimního vypouštění odrostlejších rybiček. Za účelem financování tohoto programu byla ve spolupráci se značkou norských konzervovaných ryb King Oscar, obecně prospěšnou společností České Švýcarsko a Českým rybářským svazem spuštěna sbírka Návrat lososů. Dárci mohou průběh sbírky sledovat také na stránkách http://www.navratlososu.cz.

„Věřím, že za přispění veřejnosti budeme moci na podzim vysadit co největší počet malých rybiček a znásobit tak šanci na návrat dalších dospělých jedinců do rodné řeky. Jsem rád, že již nyní naše účast na projektu přináší viditelné výsledky v podobě návratu prvních lososů,“ říká Radek Hovorka, zástupce značky King Oscar pro střední Evropu.

 

Jak mohou lidé přispět do sbírky Návrat lososů?

Lidé mohou adoptovat svého lososa zasláním DMS ve formátu DMS(mezera)NAVRATLOSOSU na číslo 87 777. Cena dárcovské SMS je 30 Kč, projekt Návrat lososů obdrží 27 Kč. Službu DMS provozuje Fórum dárců. Technicky zajišťuje ATS Praha. Více informací najdete na www.darcovskasms.cz.