Dnes se s vámi chci podělit o mém postupu a receptech na domácí výrobu pelet, které nejraději používám nejen na lov kaprů, ale také sumců. Výroba je zaměřena více na dobu rozpadu pelet, ale především na tepelné zpracování.

Jak jsem již zmiňoval, používám při výrobě pelet vejce, stejně jako u boilie, ale nemám až tak dobré zkušenosti s tím, že pelety nechám pouze schnout. Jejich tvrdost je sice perfektní, ale doba rozpadu pelet, i přesto že je napouštím olejem, není dle mých představ. Proto raději pelety tepelně zpracovávám, protože vejce ve směsi ztuhne a doba rozpadu se tím zvýší minimálně o 2 hodiny.

Někdo pelety vaří stejně jako boilie. Já toto nedělám ani u boilie, kontakt s vodou má na pelety a boilie špatný vliv. Dochází ke ztrátě vůně, ale i bílkovin a chuti celé směsi. Jedním způsobem jak tepelně pelety zpracovávám je, že nařezané pelety vložím do síta nad páru. Ztráty se rapidně sníží, ale přesto jsou. Lámal jsem si hlavu jak využít vařící vody, ale snížit ztráty. Vedl jsem na toto téma nesčetné debaty a pak mě napadla jedna věc, umístit pelety do něčeho, co nepropustí vodu. Vzpomněl jsem si na výrobu tlačenky a klobás a nápad byl na světě. V drogerii se běžně prodávají umělá střívka na výrobu tlačenek. Existují asi 3 nebo 4 velikosti, ale průměr je dle mého úsudku příliš veliký. Je možné střívko na tlačenku napěchovat těstem na pelety, povařit a poté nakrájet na kostky. Ale ani tento způsob se mi nezdál úplně optimální a tak jsem se začal vyptávat na pravá prasečí střívka, která se používají při výrobě klobás, respektive hlavně na to, kde je možné jejich zakoupení.

Byl jsem odkázán na řeznictví, kde se údajně dají objednat. A tak jsem zašel do jednoho řeznictví v Karviné a mile mě překvapila odpověď, že střívka nemusím objednávat, ale že je mají přímo v prodeji. Cena za 1m střívka byla 2 Kč, což se mi zdálo být přijatelné. Zakoupil jsem tedy 20 m a spokojeně odešel…

 

Po rozdělání balíčku se střívky jsem doma zjistil, že střívka jsou zevnitř i zvnějšku nasolená. Sůl kterou použili ke konzervaci střívka, aby zabránili jeho zkáze, byla ale daleko hrubší než běžná kuchyňská. Chtěl jsem střívko této soli zbavit. Napadlo mě navléci střívko na vodovodní kohoutek a vodou ho propláchnout. Od toho mě odradila myšlenka, že nemohu poté střívko zevnitř vysušit, aby se voda nenasákla do těsta. A tak jsem od toho upustil. V průběhu pěchování těsta do střívka jsem zjistil, že pod tlakem kterým jsem střívko plnil, pronikající těsto sůl vytlačovalo před sebou. Problém tím byl vyřešený.

 

RECETPT A PŘÍPRAVA SMĚSI:

Suroviny na výrobu pelet je dnes možné zakoupit mnoha způsoby, přímo v obchodě s rybářskými potřebami, poštou přímo od dodavatele, nebo přes internetové e-shopy. Ceny, jak všichni víme, jsou odlišné. Nejsem nijak vyznavačem určité značky, ale jsou věci, které i já musím běžně koupit od určitého výrobce – zejména se jedná o tekuté přísady.

Například takový rybí olej je stále rybí olej a je otázka, proč platit u firmy „X“ za 200 ml rybího oleje 100 Kč, když u jiné firmy „Y“ ho zakoupím za třeba poloviční cenu. Jestli je na trhu určitá společnost nebo firma 10let, nebo pouhý rok, mě osobně nijak nezajímá. Tím chci konkrétně upozornit na to, že na fotografiích, které v průběhu článku budu uvádět a kde budou k vidění suroviny určitých značek, nejsou propagací jakékoliv firmy na trhu!

Suroviny a směsi, které nakupuji, nakupuji vždy ve velkých baleních. Tím je i cena nižší. Samozřejmě i při optimalizaci nákladů je potřeba zachovat zdravý rozum. Pokud vidím, že v dané prodejně mají rybí olej za 50 Kč, tak je nesmysl jezdit do jiného obchodu o 5 km dále jen proto, že tam stojí tento olej 40 Kč.

K receptu budu záměrně uvádět i ceny v daném množství, abyste byli v obraze. Včetně cen při odebrání většího množství. Směs budu uvádět o hmotnosti 1 kg smíchaných směsí, protože je to nejlepší dávka k dobrému promíchání těsta.

 

 

SYPKÉ SMĚSI:

450 g rybí moučky 72%  – tmavé ( 27 Kč – 5 kg / 300 Kč )

150 g řepky ( 2,10 Kč – 10kg / 140 Kč )

150 g sušené smetany nebo mléčné krmné směsi Milac ( 8,25 Kč – 1 kg / 55 Kč )

150 g pšeničné krupice ( 1,80 Kč – 1 kg/12Kč )

100 g sojové mouky ( 1,90 Kč – 5 kg /  54,50 Kč)

 

 

TEKUTÉ PŘÍSADY A JINÉ SUROVINY:

100 ml tekuté melasy ( 12,20 Kč – 450 ml / 55 Kč )

100 ml rybího proteinu ( 29,80 Kč – 500 ml / 149 Kč )

100 ml stolního oleje ( 2 Kč – 1000 ml / 20 Kč )

3 vejce ( 6 Kč – 30 vajec / 58 Kč )

150 g rybích jiker a mlíčí

3 m prasečích střívek ( 6 Kč – 1 m / 2 Kč )

1 polévková lžíce sladké papriky

20 g cukru nebo vanilkového cukru

Voda dle potřeby

Rybí jikry a mlíčí

 

Celková cena surovin tedy činí 97 Kč. Hotových pelet po vysušení budete ale mít okolo 1,5 kg.

Pochopitelně můžete použít jiné ochucovače a aromatické posilovače. To už je jen na vaší inspiraci. Tím buď cenu ještě snížíte, nebo naopak zvýšíte.

 

Vody spotřebujete maximálně do 700ml. Proto její cenu neuvádím. Každopádně vodu používám převařenou.

 

Postup k přípravě těsta na pelety je jednoduchý. Sypké směsi dobře promícháte. Odměříte si 0,5 l vody do mísy, přidáte tekuté přísady, olej a vejce, dále namleté rybí jikry a mlíčí, popřípadě můžete přidat i sladkou papriku, cukr nebo vanilkový cukr, dobře promícháte a celou tuto tekutinu přidáte do sypké, namixované směsi. Tu poté propracujete do těsta. V případě, že je těsto suché a neváže dobře, přidáte více vody.

 

Těsto nechávám několik hodin odpočinout v zakryté míse, aby nevysychalo. Můžete těsto bez jakéhokoliv problému nechat dobře absorbovat tekutinu i do druhého dne. Nic se nestane, ale mísu s těstem vkládám raději do lednice, aby se nezkazilo. Po vyndáni z lednice opět těsto dobře propracuji, aby bylo tvárné.

Další věcí  v postupu je vytvoření válců těsta a jejich řekněme vložení, nebo vpasírování do střívka. K tomuto můžete použít masový mlýnek, který rozšroubujete, vyjmete z něho nerezové kolečko s dírkami a čtyřbřitý řezací nůž. Místo těchto věcí ke šneku mlýnku vložíte nástavec na klobásy a zpět přišroubujete těsnící kryt se závitem.

 

Ti, kdo máte elektrické masové mlýnky, jste na tom mnohem lépe, protože nemusíte ručně kroutit klikou mlýnku.

Na nástavec  natáhnete konec střívka a opatrně ho navlékáte tak, aby se střívko neprotrhlo! Na tento nástavec navlečete cca 1 až 1,5m střívka, jehož konec dobře zavážete nití, aby nepropouštěl vodu k těstu.

 

Po tomto začátku máte dvě možnosti. Buď vpouštíte těsto strojkem do střívka v kuse. Tím vám vznikne jakoby „točený salám“. Dbejte na dobré uvolňování střívka z hrdla nástavce, jinak se vám po zaseknutí střívka na hrdle začne těsto ve střívku roztahovat do šířky.

 

Aby válec těsta ve střívku byl jednotvárný, pustím strojek, do kterého jsem vrchním otvorem vložil těsto, zespodu přidržuji  levou rukou střívko, do něhož se vsoukává těsto a prsty pravé pomáhám střívku z nástavce. Postupně si  těsto ve střívku posunuji po předloktí až k lokti a přidávám těsto do strojku.

Zapomněl jsem podotknout, že u elektrických masových strojků vložíte těsto do vrchního plnícího hrdla, prsty ho stlačíte až ke šneku a pak si již pomáháte tlakovým nástavcem, kterým tlačíte těsto na šneku mlýnku. U ručních masových mlýnku je lepší, když vám druhý člověk střívko přidržuje, uvolňuje střívko z nástavce a vy sami plníte mlýnek těstem.

Druhou možností je, že vytváříte „klobásy“. Vpustíte těsto nástavcem do zauzlovaného střívka cca 30 cm. U hrdla střívko pořádně zavážete, posunete střívko o 1 cm z nástavce a opět zavážete. Mezi oběma uzly střívko přestřihnete. A tak postupujete i dál. Celý postup zřejmě vypadá komplikovaný, ale skutečně není. Celá práce vsunutí kompletního těsta do střívka vám zabere maximálně 20 minut. Jde jen o cvik a o to, jak jste zruční.

 

Ať už jste zvolili jakýkoli způsob dělání „točeného salámu“, nebo „klobás“, postup pro uvaření je stejný. Místo hrnce, ale k vaření požívám klasického pekáče na pečení. Do něho naliji vodu a tu v pekáči na dvou hořácích sporáku přivedu k varu. Do lázně pak vkládám těsto ve střívku. Nic ale ničemu neuškodí, pokud nejdříve vložíte do pekáče naplněná střívka, zalijete vodou a pak teprve vaříte.

 

Jak už jsem ale psal, dbejte na dobré zavázání střívek, aby se k těstu nedostala voda a také dávejte pozor na protržení střívka. Těsto ve střevě vařím cca do 5 minut, spíše méně. Poté „klobásy“, nebo „točený salám“ z lázně vytáhnu a nechám vychladnout.

Na řezání válců pelet používám výsuvný nožík na koberce. Jednak je značně ostrý, ale také úzký. Buď válce pelet nejdříve zbavíte střívka a pak nakrájíte, nebo nejdříve nakrájíte a pak zbavíte střívka. Kdyby se vám stalo, že jste na pelety ve střevě zapomněli a střívko vám úplně vyschlo, opět se nic neděje. Střívko navlhčíte vodou, necháte pár minut vodu působit a střívko jde krásně sundat dolů.

 

Velikost pelet při krájení válců je opět na vás. Osobně se s tím nijak nepiplám, jak mi sedne nůž na válec, tak krájím. Pelety zbavené střívka nechám řádně vyschnout na ručníku na parapetu okna, které je pootevřené, aby vzduch luftoval.

 

Můžete nechat pelety vysychat také v přepravce, nebo pytlích pro skladování boilie a pelet.

 

Pelety nechávám schnout maximálně do 4 dnů. Poté je vložím do kbelíku a zaliji stolním olejem, aby řádně olej nasákly a po dobu 24 h pelety průběžně chodím promíchat ze dna kbelíku nahoru. Druhý den opět pelety vyndám z kbelíku a nechám schnout. Nejlépe se mi osvědčilo je vkládat do přepravky. Pod přepravku dávám noviny, aby se stékající olej zbytečně nedostal na podlahu.

Tím, že pelety nasáknou olej, se opět prodlouží doba jejich rozpadu. Můžete použít obyčejný řepkový stolní olej, ale i olej rybí, nebo lososový. Volba je na vás. S oblibou používám obyčejný olej, kterého si odměřím 2 dcl do sklenice od zavařeniny. Sklenici vložím do hrnce s vodou, kterou na sporáku vařím. Až se olej dobře zahřeje, vložím do něho několik lžic rybí moučky. Sklenici zadělám víčkem, ale víčko neutahuji! Mírně pootočím do závitu, ale neutahuji jej. Takto vařím a po chvílích olej s rybí moučkou promíchávám, aby se rybí moučka neusazovala na dně cca 15 minut. Vařící olej poté vyliji na pelety, kbelík zavíkuji a jemně kbelíkem otáčím všemi směry, aby se olej dostal na všechny pelety. Po vychladnutí oleje už můžete pelety v kbelíku promíchávat rukou.

Pelety olej nasáknou a na povrch pelet se přilepí rybí moučka a zaschne. Hotové pelety můžete vozit i v igelitovém pytli, ale nechte ho otevřený, aby pelety stále luftovaly a vysychaly. Nikdy je nezavírejte, vlivem tepla pelety stále pracují a může se stát, že by se vám začaly kazit.

 

 

NEJČASTĚJŠÍ  DOTAZY A ODPOVĚDI:

1)  Jaké mám zkušenosti s peletami a boiliem od té a té značky?

Odpověď: Jak už jsem se snažil nastínit, nepreferuji žádné značky! Řadu let si pelety a boilie vyrábím sám. Tím ale nechci tvrdit a netvrdím, že pelety či boilie od různých firem (ať už zahraničních, nebo tuzemských) jsou špatné, nebo neúčinné! To rozhodně ne. Vyrábím si pelety a boilie  a píši vám o tom pouze z důvodu finanční úspory a kvůli potěšení z účinnosti vlastnoručně vyrobeného tovaru. O nic více nejde. Pochopitelně, že si uvědomuji, že mé články přivítají spíše rybáři, kteří nejsou až tak časově vytížení a kterým nečiní problém investovat svůj osobní čas do výroby těchto věcí. Výroba 10kg pelet mi zabere kompletně maximálně 3 hodiny práce, ale já už v tom mám cvik a svůj vlastní řekněme grif. V začátcích to také ale tak nebylo. Chce to pouze cvik, nic více.

 

2) Jak pelety nadlehčuji?

Odpověď: Pelety, stejně jako boilie nadlehčuji pouze plovoucím boiliem tzv. na panáčka. Pěny a jiné věci nepoužívám, krom korku když si dělám plovoucí boilie sám. Jinak nic! Asi před 3 týdny jsem zakoupil krabičku plovoucího boilie od  firmy Tandem Baits, protože se mi nechtělo ho dělat doma. Sedla mi vůně oliheň - medůza. Kdyby mi ale sedla vůně plovoucího boilie třeba od firmy Nechytneš-Nic, tak ho zakoupím stejně tak. Čili pod hák jsem dal jednu mnou vyrobenou peletu a pro nadlehčení jednu kuličku boilie. S účinností jsem spokojený, čtyři vycházky k vodě mi přinesly 7 sumců a asi 12 kaprů v rozmezí od 2,5 do 7 kg na jednom z kališť     u Karviné.

 

Osvědčilo se mi přidání několika pelet na PVA šňůru k háčku, nebo že jsem celou peletu i s háčkem obalil krmnou směsí  a tak celé nastražil. Tím myslím, že jsem si doma připravil krmítkovou směs: spařenou řepku a kukuřičný šrot + šrot Prestartér + strouhanka a rybí moučka. Uhnětl jsem v dlani malou kuličku, menší než sevřená dlaň. Tu jsem stisknutím zplacatil, položil do ní peletu i s háčkem a obalil. Řádně jsem stisknul a vytvořil kuličku šrotu, v níž je peleta. Po nahození se po chvíli šrot rozpadne a uprostřed je nastražená peleta.

 

3) Jaké typy návazců používám?

Odpověď: Používám úplně stejné návazce jako kdokoliv jiný. Oblíbil jsem si kombinaci Fluocarbonu a pletené šňůry, ať už pro chytání na neplovoucí boilie, peletu nebo na plovoucí boilie, či na „panáčka“. Návazce dělám maximálně do délky 20cm, spíše kratší a celé návazce jsou buď u olova kompletně fixované nebo jej fixuji cca 5 až10 cm za olovem zarážkami. To především kvůli sumcům.

Háčky používám spíše menší, ale pevné – opět záleží, kde chytám   a zda jsou ve vodě nějaké překážky. Na silon už léta nechytám, na cívce mám namotanou pletenou šňůru proti oděru od firmy Power Pro, protože jsem s ní spokojený a vzhledem k tomu, že chytám převážně na řece L´Ebre ve Španělsku, kde jsou na dně malé stromky se spoustou mušlí, je nesmyslné tam chytat na silony.

 

4) Prozradím a napíši každý recept který znám?

Odpověď: Nikdy jsem se nepřistihl, že by mi činilo problém prozradit jakýkoliv recept.

 

5) Zda chytám na soukromých revírech?

Odpověď: Téměř ojediněle a to jen s přáteli, když se nám podaří se časově srazit. V Čechách vyhledávám pouze státní vody. Miluji řeku Labe a jezera na jižní Moravě - Mušov, Pálava atd.

 

6) Jaký názor mám na Jakuba Vágnera?

Odpověď: Žádný! Je to stejně dobrý rybář jako kdokoliv z vás, akorát s rozdílem propásnutých, či využitých možností. On ty své možnosti nepropásl, naopak dobře využil!

 

7) Zda zveřejním další recepty a články?

Odpověď: Mám rozepsaný článek o výrobě pelet s použitím solamylu (bramborového škrobu), místo vajec. Vše je také závislé na zájmu čtenářů a čase!

V případě jakýchkoliv otázek, vám vše zodpovím buď po mailu nebo v samotné diskuzi článku. Všem vám přeji mnoho úspěchů a nádherných úlovků.

 

 

Za Fishing Team Romeo Roman Sýkora