Význam plotice pro sportovní rybolov spočívá v tom, že se vyskytuje ve značném množství takřka ve všech vodách, kde najde jen trochu vhodné podmínky k životu a také v tom, že se dá s většími či menšími úspěchy lovit téměř po celý rok. Nepostradatelný je také podíl plotice jako součásti potravní základny dravců.

 

Lovné místo

Na plotice chodím velice rád na řeku, v mém případě na Labe. Velmi úspěšné bývá místo, kde se do hlavního toku vlévá jiný přítok či voda z čističek. Zde mají ryby ideální místo k příjmání potravy, voda je zde neustále v pohybu a je i o několik málo stupňů teplejší než hlavní tok (v případě vyústění čističky). Negativní aspekty jsou občasný zápach vody z čističky a tvořící se pěna na vodní hladině.

Ideální místo pro lov plotic na Labi

 

 

V těchto místech je i veliký výskyt oukleje obecné a perlínů. Hloubka vodního sloupce bývá kolem metru a pozvolna klesá ke korytu řeky. Lovím zhruba tři až čtyři metry od břehu a většinou u dna, kde se zdržují ty největší kusy plotic. Ovšem vzdálenost lovného místa lze posunout délkou biče.

 

Roční období

Plotice je jednou z ryb, kterou lze možno lovit v průběhu celého roku. Velmi dobrou dobou pro lov velkých exemplářů je jaro. V tomto článku popisuji právě lov na jaře a začínajícím létem. Na jaře a v létě hledáme plotice i v relativně mělkých vodách, naopak v zimě a předjaří vyhledává hluboká a klidnější místa.

Jarní Labe

 

 

S ročním období volíme také druh a velikost nástrahy. V zimě a na jaře používám spíše menší a živé nástrahy, tedy především červi a hnojáčky. Se vzrůstající teplotou jak venkovní ale i teplotou vody, používám i větší nástrahy jak živé tak i nástrahy v podobě rohlíkového těsta, napařeného rohlíku, těstovin apod.

Jarní lov plotice má své specifika, které budou popsány v tomto článku.

 

Sestavení udice

Pro lov plotice na bič používám základní vlasec o 16mm dlouhý zhruba 3 celkové délky biče. Sestava splávku a návazce je zobrazena na následujícím obrázku.

 

 

Návazcový vlasec postačuje o 0,10 - 0,12 mm délky 25 cm. Velikost háčku používám č. 12 někdy i č. 14. Umístění olověného bročku je kolem 30cm od návazce a celková váha zátěže je závislá na zvoleném splávku. Gramáž splávku by měla být vyvážena právě oněmi olověnými bročky.

Příklad: při použití dvougramového splávku použijeme hlavní bročky celkové hmotnosti 1,9 g a jako záběrový broček, který je umístěn těsně nad návazcem, použijeme broček váhy 0,05g.

Pro řeku je výhodnější použít splávek s olivovým tvarem, neboť udržuje nástrahu tam, kde potřebujeme a to i v silných proudech.

 

Vnadění a nástrahy

V těchto výše popsaných místech lovu je dostatek potravy a tudíž tedy nemusíme volit velké množství krmné směsi. Obvykle postačuje množství krmení kolem jednoho kilogramu namíchané směsi. Na přípravu ploticového krmení je potřeba řídit se důležitým faktorem. Krmení na plotice by mělo být vždy tmavé. Důvodem je ten fakt, že plotice je obecně malá ryba a musí se přirozeně chránit před dravci. K tomu slouží mimo jiné tmavé zbarvení hřbetu ryby. Na světlé krmení plotice reaguje hůře, protože by na světlém podkladě byla pro dravce moc viditelná.

Ke zbarvení používám potravinářské barvy nebo přimícháním hlíny do vnadící směsi. Samozřejmě lze zakoupit již namíchanou směs určenou pro lov plotice, většinou tmavé barvy.

Jako jemný partikl používám konopné semínko. Do ploticového krmení v některých případech přidávám také živou složku krmení - bílé červy.

Potrava plotice obecné je většinou závislá na ročním období. Nástrahou, kterou používám nejčastěji, jsou bílí červi a to v počtu dva až čtyři na háčku. Na větší plotice funguje i vařená kukuřice či již zmíněné zrnko konopí. Plotice nepohrdne ani napařeným rohlíkem a kostičkami z něho nakrájenými ve velikosti 5 x 5 mm.

 

Technika lovu

Hloubku volím tak, aby se nástraha lehce povalovala po dnu řeky. Zjistím si skutečnou hloubku dna a poté ubírám 5-10cm. Nástrahu nechám unášet proudem, někdy ji popotáhnu špičkou proti proudu, kdy tento pohyb vydráždí rybu k příjmutí této nástrahy. Záběry plotice jsou většinou prudké a typické zajetí splávku pod vodní hladinu oproti záběru cejna, kdy se většinou položí.

Dobře sestavená udice boduje

 

 

 

Při lovu plotice, lze přelstít i jiné druhy ryb

Při lovu plotic se většinou setkáme s tím, že se nám podaří ulovit i jiné druhy ryb. Na Labi kam chodím není výjimkou ulovit ouklej obecnou, hrouzka obecného, občas i okouna říčního, ale i jelce. Jelce lze ulovit ve dvou zastoupeních jak tlouště, tak i jesena.

 

Závěrem

Plotici považuje většina rybářů jen jako potravu pro dravce, ale musím říci, že když plotice berou a jsou velké, je to krásný rybářský zážitek. Na Labi se dají ulovit velké a krásné plotice dosahující velikosti přes čtyřicet centimetrů a kvůli nim už stojí za to vypravit se k vodě.

Přeji vám krásné zážitky při lovu plotic…

 

Ing. David Hrstka - hrstic