A) MONTÁŽ S PEVNÝM SPLÁVKEM

Karase lze lovit v místech kde je mnoho vázek na jednoduchou, ale účinnou montáž. Tato montáž se skládá z husího brku, který má červenou špičku a je upevněn gumovou bužírkou. Pod splávek přicvakneme asi 6 cm pod sebe několik bročků, tak aby splávek vyvážily a nad vodní hladinou byla vidět do poloviny červená špička. Těsně pod poslední broček přivážeme smyčkou návazec o průměru 0, 15 mm. Na konec návazce připevníme háček o velikosti 8 až 12 . Hloubku při lovu nastavíme tak, aby byl háček 2 nebo 3 cm nad dnem.

 

B) MONTÁŽ S PEVNÝM SPLÁVKEM 2

Nejen na husí brk lze lovit karásky. Klasické pevné splávky kapkovitého tvaru jsou další dobrou volbou. Splávky si vybírám nejen podle barvy a hmotnosti „gramáže“, ale taky podle tvaru, protože platí pravidlo, že čím užší splávek, tím lépe se dostane pod vodu. U splávků vejcovitého tvaru to platí naopak.

Tato montáž se skládá ze splávku kapkovitého tvaru o nosnosti od 1 do 6g podle hloubky v místě lovu a vzdálenosti. Pod splávkem necháme 20 až 30 cm volného místa. Na konec kmenového vlasce přicvakneme asi 5 bročků. Těsně pod bročky přivážeme návazec o průměru 0,15 mm.

 

 

NÁSTRAHY

Pro lov karasů se mi osvědčily obyčejné nástrahy jako jsou malé žížalky, chléb (nejlepší jsou kuličky z chlebové střídky, protože se potápí, na rozdíl od kůrky). Další nástrahy, které jsou též dobré, jsou masní červi nebo různé těstoviny.

Lov karasů nemůže být úplně cílový, protože tyto nástrahy chutnají i jiným druhům ryb - např. ploticím, perlínům nebo kaprům.

Červi nebo žížaly napichuji vždy po jednom, protože větší nástrahu by nemusel karas spolknout. Ve dnech, kdy karásci tolik neberou, je dobré napíchnout červa tak, aby byl červ napíchnut za zadeček. Díky tomu bude vaše nástraha atraktivnější, protože se červ bude více pohybovat, a proto bude šance na úlovek vyšší.

 

MÍSTA LOVU

Místa hledejte tam, kde vidíte na hladině bublinky, nebo zkuste osvědčenou metodu. Ukrojte slabý plátek chleba nebo jiného pečiva a hoďte ho do vody. Jestli jsou na tomto místě nějaké ryby, poznáte podle toho, že se chléb na hladině začne převalovat, nebo uslyšíte mlaskavé zvuky, jak se ryba pokouší odtrhnout kousek pečiva.

Přítoky a odtoky z nádrže jsou dalšími místy, kde karase osvědčeně hledat. První záběry jsou vždy jen ze zvědavosti, ale po pár rybách bude už každý záběr jistota. Záběry od menších ryb jsou vždy nejisté, a proto musíte ve správný okamžik zaseknout. I když se to pokaždé nepovede, nevadí, protože další záběr přijde během okamžiku.

 

 

ZAKRMOVÁNÍ

Zakrmujte ihned, když narazíte na hejno karasů, aby ryby zbytečně neodplavaly na jiné místo, kde je více potravy. Ryby vnaďte na začátku lovu jednou až dvěma koulemi návnady o velikosti mandarinky. Pokud začnete mít méně záběrů,  přihoďte další kouli. Takto to dělejte až do konce lovu.

Jestli chytáte na vodě, která má bahnitý podklad a koule s návnadou by zapadla do bahna, tak nahoďte do vody již zmiňovaný plátek chleba. Pokud by se u chleba začalo něco dít, nahoďte montáž za chleba a pomalu jí přitahujte, dokud nebude montáž přímo u něj.

 

I když si třeba neberete žádnou vnadící směs, postačí do vody hodit hrst nástrahy např. červů, nasekaných žížal, těstoviny nebo kuličky chleba.

Pokud chytáte za větru, nahoďte po větru před vámi zvolené místo lovu. Díky vlnám se nástraha dostane na místo, kde chcete lovit.

 

Text a ilustrace: Lukáš Pfeifer - lukpf

(Pozn. redakce - autorovi je 14 let)

Foto: CHYTEJ.cz