Sedím ve své oblíbené rybářské putyce s kamarády rybáři. Dlouho jsme se neviděli. Nedávno vyšla v celostátních novinách, konkrétně v deníku SPORT, příloha věnovaná rybaření. Z velké části jsem ji připravoval a chci se kamarádům pochlubit s myšlenkou, která při přípravách vznikla. Nemám šanci.

Vašek Turek, Tomáš Rozsypal, Zdenda Samec a další totiž chrlí jednu rybářskou historku za druhou. Vypravěčský koncert mi nechává zapomenout a já hltám každé jejich slovo a v hlavě si promítám jejich příběhy.

"Předloni, pod tím jezem, jak jsme spolu chytali sumce, jsem vyrazil na candáty. Hoši, na třetí hod jsem zapřáhl rybu. To bylo peklo. Napřed jsem ani netušil, že to ryba je. Myslel jsem, že je to vázka. Chtěl jsem jí vycukat, ale nešlo to. Najednou se to ale pohlo směrem po proudu. Myslel jsem, že je to větev, kterou jsem uvolnil a vzal jí proud. Najednou se to ale zvedlo k hladině a tam se vyvalila štika jak kláda. Myslel jsem, že mě vomejou. Měla určitě hodně přes 130 cm", vypráví Vašek. "A co dál?", ptá se napjatě Zdenda. "Dál nic, uhryzla mi to. Šel jsem po candátech bez lanka. Od tý doby nezabrala. Ale co vím, ještě ji nikdo nedostal. Letos se na ní vypravím. Hoši to byl zážitek."

Přemýšlím. Vzpomínám na večer, který se odehrál předevčírem. Historky kamarádů na chvíli přestávám vnímat. Jsou jen jakousi kulisou dívčímu hlasu, který mi zní v hlavě: "Pane rybáři, co jste dneska ulovil, kromě zážitků?"

"Tak na zdraví a na ryby!"

Z přemýšlení mě vytrhne kdosi z kamarádů a do ruky mi vrazí kořalku. Cink. "Tak na zdraví kluci! A na rybářské zážitky!". Nikdo na mé druhé přání nereaguje.

Místo toho spřádají plány na sumce. Kam, kdy, jak… Jak se začne o sumcích, nebyl by to Zdenda, aby nedal svou tradiční historku o naší první společné výpravě. Všichni ji známe, ale Vašek ji ještě asi neslyšel. "Vašku, teď Ti musím říct, co jsem zažil s Davidem. Já vždycky jako kluk toužil chytit sumce. Jó Tome, dej nám sem ještě jednu rundu na mě a jedno pivko.“ Zapálí si cigaretu, potáhne a pokračuje. „Asi před sedmi lety jsem se seznámil s Davidem, kterej chytal sumce. Ukecal jsem ho, aby mě na ně vzal. Přemlouvání trvalo asi měsíc, ale nakonec jsme vyrazili. Došli jsme na jez nachytat nástražáky. Davidovi se ale zdáli malí, tak si dojel koupit na sádky dva kapry a vyrazili jsme. Těšil sem se jako malej kluk. Když mi David zavážel prut zhrozil se. Měl jsem jen asi čtyřicet metrů šňůry v navijáku a prostě jsem do místa, kam to David chtěl dát, nedosáhl. Tak to dal kousek jinam a mě v navijáku zbylo asi pět metrů šňůry.“ Všichni se smějí. Zdenda se napije, potáhne z cíga a vypráví dál: „Sobě "nabil" na pruty dva kapry, lehl si na zem a usnul. Chápeš to? V půl devátý usnul! Blázen. A já tam jen seděl, nechápal jsem nic a myslel sem, že dostanu infarkt. Vůbec sem nevěděl, jak vypadá zásek, co mám dělat. A von tam chrápe. Asi v půl desátý jeden prut zazvonil trochu víc než před tím. Už jsem chtěl zasekávat. David se najednou probral a že prej mám bejt v klidu. Že se jen splašila ryba. K tomu zamumlal, že doufá, že mu kapra nesežere nějaká metrovka a spal dál. Chápeš to? Co já bych za metrovku dal a on řekne tohle. No šílený. A v deset to samý. Rolnička zazvonila a prut se trošku přihnul. Najednou David ze spánku vylítnul a zasekl. Koukal jsem jak blázen. Jak může ve spánku poznat záběr, když to zvoní úplně stejně. A k tomu ještě hned řekl, že bude pěknej. Vzápětí se ale opravil a že prý je to obyčejná metrovka, jen zaseklá z boku a proto tak tahala. Než jsem se stihnul podívat, pustil ho ve vodě a otráveně se zase natáhl. Že prý se na to může vykašlat, aby koupil za šest pětek kapra a sežral mu ho takovej dorostenec. A usnul. Byl jsem z toho úplně vedle. Hulím jedno cígo za druhým a tep se mi dostává po dvoustovku. A asi za půl hodiny mi zazvonil můj prut. Už jsem byl zkušenej, hahaha, tak jsem si jen říkal, že to jen zvoní ryba. A najednou na mě David křičí co dělám, proč nesekám! No chápeš to, jak sem to měl vědět. Tak jsem zasekl a začal tahat. Odpor byl šílenej, třásly se mi ruce, kolena, pumpa jela na maximum a David mi říká: "Ten je malej, co?" a já mu povídám, že nevím. A tahám. A pak se vyvalil u břehu. A David říká, že není tak špatnej. Já myslel, že se poseru. A když jsme ho změřili, tak jsem myslel, že se zblázním. Chápeš to? První sumec a hned 136 cm. Tak jsme ho vyfotili a pustili. Slíbil jsem si totiž už jako kluk, že prvního sumce pustím. Třeba ho ještě někdy chytím. Teď už bude mít možná metr vosumdesát".

"Tak na Zdendu a jeho prvního sumce". Proneseme společně a připíjíme. A já zkouším podruhé vyprávět o vzniku rybářské přílohy ve zmiňovaném deníku. "Chlapi, teď mě poslouchejte. Musím Vám něco vyprávět!" Poslouchají, sláva! "Nedávno mě oslovili z deníku SPORT a chtěli po mě spolupráci na rybářské příloze na tři strany. Seděl jsem s redaktorem asi dvě hodiny a povídali jsme si o rybách. Byl to nerybář a nechápal pořádně nic. Ale za ty dvě hodiny, kdy jsem mu vysvětloval rybolovné způsoby, náčiní a smysl rybařiny asi lecos pochopil. Napřed mu třeba vůbec nebylo jasný, proč někteří rybáři rybu uloví a zase ji pustí. Snažil jsem se mu to vysvětlit tak, je to prostě koníček a že zážitek je na ryby jít, zažívat to napětí zda zabere, dokázat tu rybu přelstít, ulovit ji a že i když neberou, je u vody dobře. A že hlavní je sedět tam s nadějí, že tam plave ryba, která může zabrat. A také že nikdy rybáři nevzpomínají na to, jak která ryba chutnala, ale jak ji ulovili. Že sice leckdo ryby jí a není na tom nic špatného, ale že zážitek při puštění a následná naděje, že tu samou rybu zase někdy ulovíme, je nádherný. A že si to mnoho lidí uvědomuje, že pokud bude ve vodách jakýsi "Zlatý fond", tedy pěkné velké ryby, budou revíry atraktivní a my budeme prožívat to správné rybářské napětí. U vody bez ryb bysme to prostě dál zažívat nemohli. A teď se podržte! On to pochopil a víte, jak celou tu přílohu nazval? RYBAŘENÍ - LOV ZÁŽITKŮ“.

Všichni na mě jen civí, nikdo nic neříká. Pokračuji v monologu: "No a co byl fakt mazec - druhej den jsem šel k vodě. Pršelo, já byl zabrozenej po pás ve vodě a hážu woblerem, kde jsem už chytil pěkný parmy a sumce. Užívám si samoty, soustředěně házím a kolem mě jedou vodáci. Registruju je jen tak napůl a užívám si toho napětí, kdy se mi do nástrahy konečně zakousne sumčí tlama. Vím že tam jsou. Vždyť jen já jich přímo tady za poslední dva roky nejmíň třicet pustil." Zdenda mě přerušuje otázkou: "A přišel záběr?" "Ne, nepřišel", odpovídám, "ale z jedné z lodí se ozval dívčí hlas s otázkou:" "Pane rybáři, co jste dneska ulovil, kromě zážitků?"

Záměrně dělám pomlku a všichni čekají, co bude dál. "No chápete to? Den před tím vyšly ty noviny. Třeba to byla náhoda, ale já už ten den nechytal. Jen jsem nad tím přemýšlel. Nad tím, že pokud všichni rybáři budeme rybařinu vnímat především jako lov zážitků, bude těch pěkných ryb, kvůli kterým k vodě chodíme, více. Všichni totiž pro to něco uděláme, pokud si to uvědomíme. Vašek bude moci chodit na štiku, která mu utekla. A když ji chytí a pustí, bude na to místo chodit s úplně jiným napětím a očekáváním a bude mít zase možnost zažít neskutečný zážitek. Taky Zdenda může chodit na toho svého sumce. A vždycky budou vzpomínat na to, co na rybách s těmi rybami zažili. Na řízky a umaštěný pánve by určitě nikdy nevzpomínali."

V tvářích vidím pár váhavých souhlasných výrazů. Chvilku ticha přerušuje obsluha. "Ještě pivko chlapi?".

Během večera zazní ještě spousta historek a příběhů. Žádný ale není o pánvích, o kořeních, o zažívacích problémech z tučného masa starého sumce. Všechny jsou o zážitcích u vody. O tom, jaké ryby jsme ulovili, jaké nám utekly, jaké se kousek vedle nás opalovaly holky nahoře bez a kvůli kterým jsme propásli záběr...

Je po půlnoci a už jsme všichni mírně společensky unavení. Mě se stále honí hlavou síla té myšlenky. Nechci ji ale nikomu nutit. K tomu si člověk musí dojít sám. Já taky v dávné minulosti od vody odnesl vše, co jsem chytil, ale čas a poznání co vlastně od rybařiny chci mě změnily...

Z jukeboxu se line tesklivá píseň a jak na objednávku Zdenda dává další historku o tom, jak vzal před rokem kamaráda Smážu, začínajícího rybáře, na ryby. Chtěl si chytit štiku. "No a to bys nechápal. Von dal tři hody a vytáhl pětašedinu. A to byl podruhý na rybách. Hned jí sejmul. Nic jsem neříkal. Chtěl si chytit štiku na jídlo, tak jí měl. Za půl hodiny chytil druhou a hned se mě ptal, jestli si jí může vzít. Říkám mu: "Hele kámo, štiku na jídlo už máš, tak dělej jak uznáš za vhodný". Zabil ji. Když chytil třetí, teda už druhej den, zase to samý." Smutně poslouchám a čekám pointu. Zdenda ve vyprávění pokračuje. "No a letos jsem s ním zase byl na rybách. Grilovali jsme klobásy a maso a při tom chytali. Přišel pěknej záběr a vytáhli jsme kapra asi 65 cm. Byl s námi i jinej kamarád a hned ho chtěl zabít a grilovat. A teď se podržte. Smáža mu říká: "Nemusíme ho zabít jen proto, že jsme ho chytili. Masa a klobás máme dost, tak ho raději pusť. Třeba ho ještě někdy chytíme a bude větší..."".

Skladba pomalu dohrává, otírám zvlhlé oči a přemýšlím. Uvědomuji si, že není potřeba nátlaku, aby se lidi měnili. Stačí jen naznačit cestu a její výhody a ten, kdo se změnit chce, změní se a pochopí, co pro něj rybařina může znamenat. Nebo si to jen uvědomí. Že je to především lov zážitků a již dávno ne způsob obživy.

"Tak na lov rybářských zážitků!", pronese Zdenda. "Na zážitky!" doplní ostatní a mě se oči zase orosí. "Na lov zážitků!", připojím se. Cink...

Pro rybařinu žiju. Narodil jsem se tak. A v životě jsem pro ní udělal mnohé. Určitě jsem jí ve některých směrech ublížil, snad v některých i pomohl. Stejně tak mi rybařina mnohé dala, ale i vzala. Poslední dobou nad tím občas přemýšlím. Ale na závěry je ještě brzy. Přesto už dnes doufám, že až jednou, se zbytky šedých vlasů na hlavě, s pokrabaceným obličejem a životním nadhledem budu bilancovat, nebudu muset psát červeným perem.

Jaká budoucnost nás asi čeká?

Bude pro naše děti pozitivní?

Pokud jste dočetli až sem, dovolím si vám položit otázku. Ne. Poprosím vás o něco jiného. Položte si tu otázku sami a pokud chcete, odpovězte si jen v duchu, nahlas, nebo třeba v komentářích. Budu za to rád.

A tady je ta otázka:

"Je pro mě také rybařina především lov zážitků?"

rybář David