Tuto netradiční montáž můžeme nastražit jak  k hladině, kde jí přivážeme na trhačku k převislé větvi, tak i ke dnu k nějakému vyvrácenému stromu do koryta. Účel montáže je, aby na sebe nástražní rybička  upozornila zvýšenými vybracemi ve vodě, které způsobuje ona větev.

Dalším plusem je omezení pohybu rybičky, aby ji sumec neminul a snížení možnosti, že dravec zavadí o železo vousem  a  odplave pryč. Kromě toho v konečné fázi, když se nám podaří nějakého fousáče ošálit, nám částečně ochrání nezaseklé háčky před nechtěnou vázkou.

 

Samotná montáž pak vypadá  následovně - asi metr dlouhou tenkou větvičku (do šířky malíčku), která je zakončená 3 až 4 výhonky na hlavním kmenu zbavíme listí a drobných výhonků, k této větvi připevníme kmenovou šňůru s olovem, olovo asi v polovině pevně zafixujeme, izolačka k tomu plně postačí.

Na připravený návazec skládající se z jednoháčku a dvou trojháčků připevníme nástražní rybičku (jednohák za hřbetní ploutev) a dotáhneme tak, aby jednohák byl přímo v rozsoše mezi větvičkami. Pak ještě kmenovou šňůru a návazec zafixujeme na konci větve a přímo za jednohákem, aby se nám rybička nezamotala do okolních větviček.

 

Důležitý je výběr vhodné větve a pevné přichycení šňůry. Na tuto montáž nejraději používám jako nástražní rybu velké plotice, nebo malé jelce do 35cm. Celou sestavu můžeme ještě vylepšit nějakou hrkačkou, ale ne vždy to funguje a většinou pak zaberou menší kusy  do 120cm.

Tak šťastný lov a hodně zdaru.

 

Text i foto: ZV