Method Mix - jak jsem k němu přišel

V červnu roku 2008 jsem byl na jedné svazové vodě svědkem velmi úspěšného lovu dvojice rybářů. Lovili v průběhu celého dne poměrně velké množství kaprů okolo 50 cm. Občas přišel i větší. Já jsem lovil perlíny a o kolegy jsem se nezajímal. Druhý den se situace opakovala. To už jsem nevydržel a vydal jsem se na průzkum. Úspěšní kolegové, Kladeňáci, otec se synem, kteří viděli, že na těžko nechytám, mi vcelku ochotně prozradili tajemství svých úspěchů.

Nejprve si mysleli, že se zajímám spíše o nástrahy. Předvedli mi svou mnohakilovou zásobu různých kuliček a pelet. To mi nic neříkalo. Všiml jsem si ale, že starší z nich loví s krmítkem. Zajímal jsem se proto spíš o návnadu. Dozvěděl jsem se, že do krmítka dává směs Method Mix. Tento pojem mi byl znám pouze z kaprařských časopisů. Dostalo se mi vysvětlení, že se jedná o účinné krmení s rychlým nástupem, zejména vhodné na krátkodobé výpravy. To mě zaujalo a o Method Mix jsem se začal více zajímat. Po prostudování řady časopisů a internetu jsem se rozhodl vnadící směsi Method Mix požít i pro lov kaprů na plavanou.

 

Method Mix - můj lov

Své první pokusy s vnadící směsí Method Mix jsem prováděl v červenci loňského roku na jedné menší svazové vodě na Mostecku. V minulosti se jednalo o vyhlášené loviště kaprů a zejména línů. V současnosti se jedná o silně zabahněnou a zarostlou vodu, ve které převažují karasi stříbřití. Podle toho také můj první lov s Method Mixem dopadnul.

Protože se jedná o malou vodu, na které se v současnosti už moc neloví, vnadící směs jsem připravil poněkud slabší. Ředil jsem v poměru 1:3 svým oblíbeným Traperem Jezero Special. Návnadu jsem vydatně dopoval kukuřicí. Jako nástrahu jsem použil nakládanou kukuřici Cukk Mosquito.

 

Použitý Carp FISH Mix řady Carp Mix Koncentrát od firmy Chytil fungoval skvěle. Karasi najeli téměř okamžitě a vydrželi intenzivně brát asi dvě hodiny. Bohužel kapr nepřišel ani jeden.

Stejná situace nastala asi za tři dny. Hromada karasů, několik línků, kapr opět žádný. To mě přivedlo k názoru, že rybí aroma, nebude na tuto vodu tou pravou volbou.

 

Příští tři lovy na tomto revíru, jsem místo Carp FISH Mix použil ořechový Carp NUT Mix ve stejném ředění. Výsledky už byly o poznání lepší. Karasi sice stále převažovali, ale mezi úlovky už se objevilo několik kapříků do 40 cm.

 

Podobně nevalně dopadlo i několik dalších lovů s rybím method mixem na labském rameni. Ryby mi sice na krmné místo najely velice rychle, ale kapr se dostavil pouze jeden. V úlovku jednoznačně dominovali velmi pěkní cejnci malí. Také v těchto případech jsem jako nástrahu používal kukuřici Cukk Mosquito.

 

Mnohem lepších úspěchů s rybím method mixem jsem dosáhl při lovech na jiné, o mnoho větší stojaté vodě. Zde jsem ředil v poměru 1:2 a jako nástrahu jsem používal nakládanou kukuřici s jahodovou příchutí. Mezi úlovky převažovali kapři, někteří i ve velikostech okolo půl metru, větší ani jeden.

Nakonec jsem se rozhodl vyzkoušet velkou kapří vodu, na které jsem Method Mix viděl poprvé v akci.Vzhledem k silnému rybářskému tlaku na této vyhlášené propadlině jsem se rozhodl použít koncentrovanější návnadu. Rybí Method Mix jsem ředil jen v poměru 1:1. Jako partikl jsem použil mou osvědčenou kapří směsku: kukuřice, řepka a pšenice. Nástrahou byla opět jahodová kukuřice.

 

Nakrmil jsem osmi většími koulemi, dokrmoval jsem vždy jednou menší koulí po každém záběru. Ryby na krmné místo najely pochopitelně mnohem později, než při lovu na malé vodě. S tím jsem počítal a nepřekvapilo mě to, první záběr přišel až za 40 minut.

Celkem jsem tento srpnový den ulovil 9 kaprů od 30 do 58 cm a několik cejnů střední velikosti.

 

Během několika následujících týdnů jsem na této vodě lovil s použitím rybího a ořechového method mixu. Ořechový method mix měl o něco pomalejší nástup než rybí směs, ale kapři byli větší. Při použití ořechového method mixu jsem jiné ryby než kapry neulovil. Při lovu s rybím mixem brali i cejni a plotice.

Největší kapr, ulovený na plavanou pomocí Method Mixu na této známé kapří lokalitě, měřil 67 cm.

 

Od konce září jsem na této i ostatních vodách začal používat pouze červený Carp RED Mix. V tomto okamžiku se projevila síla vnadících směsí Method MIX. Přes stále chladnoucí vodu kapři reagovali relativně rychle. Až do poloviny prosince jsem "téměř" pravidelně kapry chytal. Největší úspěch, jsem při lovu s method mixem, zaznamenal v prosinci 2008. Dne 8.12. jsem během pouhých dvou hodin lovu na jiné mostecké vodě, při teplotě 5°C a při nepříjemném nárazovém větru, ulovil 5 kaprů. Na tom by nebylo nic zvláštního, ale za zmínku stojí velikost ulovených ryb. Nejmenší měřil 59 a dva největší měli 70 a 73 cm. Zkrmil jsem pouze pět koulí s hlínou, partikl jsem nedával. Lovil jsem ve vzdálenosti asi 15 m na dvoumetrové hloubce.

Kapraři specialisté se nad pouhými sedmdesátkami jistě jenom usmívají, ale podotýkám, že jsem byl u vody skutečně jenom dvě hodiny a byl prosinec. Žádná dlouhodobá krmná kampaň, ale pouhé dvě hodinky s matchkou u vody.

 

Method Mix - závěrem

Po počátečním rozčarování mi vnadící směsi Method MIX nakonec přinesly několik pěkných ryb.

Celkově bych své zkušenosti s využitím těchto směsí při plavané shrnul takto:

* Carp FISH Mix - nejrychlejší nástup, není vůbec selektivní. V budoucnosti ho budu k lovu kaprů používat pouze na vodách, kde je minimum drobné bílé ryby.

* Carp NUT Mix - nástup o něco pomalejší, je selektivní. Jinou rybu než kapra jsem s ním neulovil.

* Carp RED Mix - nástup stejně rychlý jako ořech. Není selektivní, dobře na něj kromě kapra reagují zejména plotice.

* Carp MAGIC Mix - budu zkoušet v letošní sezóně.

 

I když nebyly Method Mixy původně určeny pro koulové vnadění, dají se i tímto způsobem s úspěchem použít. V letošní sezóně se na ně, nejenom při lovu kaprů na plavanou, určitě více zaměřím.

 

Text: Olda Sobotka - Homer

Ilustrační foto: Osprey

 

Článek byl se souhlasem autora převzat z jeho osobních stránek:

http://www.splavek.info/

Doporučujeme!