Dlouho jsem přemýšlel nad tím, jak nedostupný jez prochytat tak, abych smáčka vodil spíše vertikálně, čímž zvýším svou naději na úspěch. Možná znáte různé jezy, kde je veliká hloubka, že se pod ně nedá zabrodit a ze břehu je obtížné provádět rybolov?

Pokud byste rádi udělali něco jinak, zkuste pozorovat rybáře lovící na plavanou, případně na kačenu!

Jezy mají vytvořen buben tak, že voda padající dolů proudí těsně nade dnem směrem od jezu, ale na konci vývařiště je schod (konec bubnu), který vodu obrátí a žene ji po hladině směrem zpátky k jezu. Ve vývařišti tak vznikají spousty proudů, které se dají při vertikálním smáčkování využít!

Stačí na kmenový vlasec navázat pomocné plovátko buď z balzy nebo z pěny. To ohradíme dvěma zarážkami ve vzdálenosti od sebe cca 10 - 20 cm. Nezapomeňte plovátko usadit tak, aby samovolně klouzalo mezi zarážkami.

Detail plovátka

Kompletní sestava

Používané nástrahy

Nakonec už jen navažte dolů na konec vlasce smáčka a od horní zarážky nastavte hloubku, jakou budete prochytávat. Vyvažte sestavu tak, aby plovátko koukalo z vody maximálně 1-5 mm a při sebemenším popotáhnutí šlo pod hladinu. Takto sestavený systém funguje stejně jako plavačková sestava s tím rozdílem, že zde nepozorujeme splávek, ale cítíme v prutu popotahování dravců.

Když spodní proud zatáhne smačka směrem od jezu, plovátko se mírně potopí a táhne smáčka směrem k jezu, dojde k tu jakému si přetahování obou působících sil a nástraha se pohybuje směrem nahoru a dolů jako při vertikálním lovu. Někdy je dobré nástrahu popotahováním oživit.

 

Úlovky bývají pestré v závislosti na velikosti nástrahy a zarybnění daného místa. Některé si můžete prohlédnout na následujících snímcích.

 

Text i foto: Karel Dedecius - dodorider