V první řadě je třeba říct, že se nejedná o revír v majetku společnosti CHYTEJ s.r.o., ale o rybník, který si pronajala parta rybářů z Tábora tvořící jádro chytejácké party. Někteří z nich jsou osobnosti známé z chytejáckých srazů – všichni jejich účastníci určitě znají famózní kuchaře Zdendu Samce a Míru Mužíka nebo dlouhána Tomáše. Parta je ovšem o pár lidiček bohatší. Ty ale z virtuálnho života znát nebudete. Nicméně jsou všichni srdcem rybáři.

 

Celé to začalo tím, že se Zdenda Samec doslechl o malém zapomenutém rybníčku, jehož majitel ho už delší dobu nelovil a měly tam plavat úžasné ryby. Během krátké doby se Zdenda domluvil s majitelem a začal zjišťovat, jaké rybí poklady se ukrývají pod hladinou sotva hektarové vody ukryté v malé kotlině uprostřed polí kousek za obcí Malšice asi 10 km od Tábora.

Jedná se o vodní plochu vpravo; obec Malšice je asi 500 m směrem na severovýchod - GPS souřadnice hráze jsou: Loc: 49°21'30.456"N, 14°34'14.029"E

 

 

S jistým očekáváním dorazil Zdenda k rybníku. Poprvé, podruhé, potřetí... Nakonec tu strávil velkou část léta. A nestačil se divit.

Za teplých odpolední proplouvaly pod hladinou obrovské stíny a občas se nad hladinu vyhoupl kapr, až se člověku zatajil dech. Potíž byla jen v tom, jak dostat některou z těchto ryb na břeh. Braly opatrně a po záběru předváděly hotové psí kusy. Ty největší se nakonec vždycky dokázaly buď vyříznout nebo zamotat v některém z potopených stromů či keřů, kterých bylo podél hustě zarostlých břehů opravdu dost.

 

Během sezóny se sice Zdendovi podařilo dostat na břeh kapra kolem 14 kg a několik menších, ale největší ryby zůstaly nedosažitelné. Zato se mu, během té spousty hodin proseděných na břehu, podařilo do oné vody zamilovat a touto nebezpečnou chorobou dokázal nakazit celou partu. Protože se jedná o velmi akční a činorodé lidičky, netrvalo dlouho a podařilo se jim získat rybník do pronájmu.

Pilným průzkumem zjistili, že kromě kaprů se pod hladinou ukrývá i něco línů, bílé ryby, okounů a také pár pěkných candátů a štik. Otázka byla, co s revírem dál.

Nakonec padlo rozhodnutí udělat z něj komerční sportovní revír. Jako jádro táborského chytejáckého týmu se celá parta svorně usnesla, že voda bude mít status „chytejácké klubové vody“ a všichni chytejáci tu budou jednak srdečně vítáni a jednak určitým způsobem zvýhodněni. Slavnostní zahájení veřejného provozu na revíru bylo naplánováno na 8. květen 2010, kdy se zde uskuteční v úvodu článku zmíněný chytejácký feedersraz.

Jeden z krásných domorodců.

 

Aby se účastníci akce nenudili, byl revír na jaře dodatečně zarybněn. Přibyla stovka zhruba tříkilových kaprů, něco línů a asi dvacet štik. Majitelé rybníka samozřejmě aktivitu nových obyvatel hned otestovali – k plné spokojenosti.

Zdenda s jedním z nových obyvatel rybníka

 

Pokud jde o pravidla lovu, důležité je šetrné zacházení s úlovkem a jeho návrat do revíru v co nejlepším stavu. Proto je zde povinné užívání podložky a háčků bez protihrotu. Protože se jedná o malou vodu, preferovanými způsoby lovu by měly být v hlavní míře aktivnější techniky, zejména feeder a plavaná, i když klasická kaprařská výbava samozřejmě vadit nebude.

Kompletní pravidla rybolovu jsou přiložena na konci článku. Terén kolem rybníka je svažitý a dost vlhký, takže byly pro budoucí návštěvníky vybudovány dostatečně prostorné plošiny nabízející relativní pohodlí pro celodenní rybolov. Celkem by jich mělo být šest a jsou odděleny břehovými porosty tak, aby jejich uživatelé měli dostatek soukromí.

 

Břehové porosty bylo nutné trochu zkultivovat, aby byla umožněna manipulace s pruty, ale rybník přitom neztratil svůj intimní ráz. Také množství stromů napadaných do vody bylo nutné zredukovat, aby ryby tak často nezajížděly do vázek.

 

Do budoucna se očekává, že na rybníku se bude během sezóny konat větší počet chytejáckých akcí a jejich nabídka by se mohla významně rozšířit - v případě, že se partě kolem Zdendy podaří získat do pronájmu i sousední rybník, z něhož by měla vzniknout voda osazená převážně dravci včetně pstruhů duhových.

Oba rybníčky jsou v těsné blízkosti a pokud se vše podaří, mohlo by nedaleko Tábora vzniknout místo nabízející slušné rybářské vyžití, kde budou všichni chytejáci rádi viděni a snad si ho časem zamilují podobně jako parta, která teď kolem „svého“ revíru tráví většinu svého volného času.

 

Text: M. Horáček – Osprey

Foto: autor, táborští chytejáci a HaD

 

Chytejácký feedersraz 8.5. 2010

Zájemci o účast na květnovém feedersrazu se mohou přihlásit v následující fóru, kde jim budou zodpovězeny i případné dotazy.

http://chytej.cz/forum/4615/feederovy-mini-sraz-na-klubove-vode-chytej-cz/

 

Rybářský řád - přímo od provozovatelů revíru

Vytvořili jsme pro Vás nezapomenutelnou klubovou vodu, na které se chytá metodou chyť a pusť s jedinou výjimkou. Pokud máte chuť na kapříka, můžete si svůj úlovek odkoupit a to 1 ks kapra obecného za jeden den na jednu povolenku. Míra kapra obecného je od 40 do 60 cm a cena se řídí dle aktuálního ceníku.

Pravidla pro rybáře:

1. Každý rybář a návštěvník klubovky by se měl chovat podle obecných etických pravidel a šetrně k okolní přírodě.

2. Povoleny jsou háčky jen bez protihrotu nebo se zamáčklým protihrotem.

3. Velikost nástražních rybiček musí být alespoň 15 cm a větší.

4. Lov ryb je povolen maximálně na 2 pruty, každý pouze s jedním háčkem bez protihrotu.

5. Při lovu dravců přívlačí či na rybičku musí být použito lanko nebo jiný srovnatelně odolný návazec.

6. Při lovu je zakázáno používat elektronické signalizátory záběru s ohledem na okolní  přírodu.

7. Rybář je povinen mít při lovu vyprošťovač háčků, podběrák, podložku pod ryby a doporučujeme desinfekci.

8. Jakékoli uchovávání ve vezírcích nebo sacích je přísně zakázáno. Uchování ryby vám zařídí obsluha klubovky.

9. Při zacházení s úlovky se vyžaduje maximální opatrnost. Zdolaná ryba se musí podebrat podběrákem nebo se musí vyháčkovat ihned ve vodě.

Doporučení pro rybáře:

Žádáme Vás, abyste čas potřebný k vyfocení Vašeho úlovku omezili na minimum, s ohledem na zdraví a kondici ryby, kterou pouštíte zpět do svého živlu.

10. Každý rybář je povinen po skončení rybolovu zanechat na místě lovu pořádek.

11. Přístřešky a stany jsou povoleny pouze po dohodě s provozovatelem klubovky.

12. Parkování vozidel je možné jen na vyhrazených místech.

13. Vnadění je omezeno na jeden kilogram suché sypké směsi nebo maximálně na 2 kg boilies.

14. Lov z loděk a používání bojek je zakázáno.

15. Při přívlači je povoleno lovit pouze jedním prutem, přičemž nesmí být další prut nastražen.

16. Lovící je povinen se podrobit kontrole na vyzvání pracovníků k tomuto úkonu zmocněných provozovatelem revíru a rybářské stráže, a to včetně zavazadel a vozidla.

17. Po ukončení rybolovu je lovící povinen vrátit povolenku správci klubovky.

18. Každý lovící musí mít povolenku a doklad totožnosti.

19. Porušením tohoto rybářského řádu riskuje rybář okamžité ukončení rybolovu bez jakékoli náhrady. Rybářům, kterým byla odebrána povolenka, už nebude v témže roce vydána.

20. Rybáři jsou povinni dodržovat denní dobu lovu.

21. Doba setrvaní na lovném místě je maximálně 20 minut před a po rybaření.

 

Denní doba se sestavuje takto:

Měsíc                                  Start                                 Konec

Duben                                 7 h                              19 h

Květen                                6 h                               21 h

Červen                                5 h                               22 h

Červenec                            5 h                               22 h

Srpen                                 5 h                                22 h

Září                                    6 h                                21 h

Říjen                                   7 h                                19 h

 

Upozornění:

Po domluvě s provozovatelem klubovky lze získat písemnou výjimku s možností povolenky pro noční nebo 24 hodinové chytání.

22. Lov ryb na položenou a plavanou je povolen jen z vyhrazených chytacích míst označených čísly 1 – 6. Přívlač a muškaření je povoleno na volných místech i z hráze, avšak s ohledem na lovící rybáře. Na hrázi jsou dvě místa vyhrazena pro vozíčkáře.