Milí rybáři, chtěl bych, abyste si přečetli článek až do konce a na závěr se popřípadě svěřili třeba se svými zážitky v komentářích. Předem říkám, že obsah článku se netýká jen rybářů, ale i letních turistů a plavců.

Lidmi nedotčená panenská příroda, zpěv ptactva, které si vesele bez zábran poletuje, občasné šplouchnutí ryby, šum listí, klid od civilizace. Tak takových míst u vody už nalezneme hodně málo a když ano, tak bychom si jich měli vážit.

Města se nám rozrůstají a pohlcují krásnou přírodu, kterou do původní podoby dostaneme hodně těžce. Mnohdy řeky protékají středem města, kde se znečišťují např. kanalizací.  Na tohle téma tento článek ale nepíši.  Chtěl bych se věnovat hlavně nepořádku kolem našich rybníků, nádrží a řek.

Není to dlouho, co jsem si poprvé vyrazil k vodě za rybami. Po příjezdu k ní mě ovšem místo krásné krajiny přivítaly na mnoha místech hromady smetí neboli BORDELU.

 

 

A hlavně když jsou u nádrže cedule: Zákaz skládky odpadů a Vodní zdroj.

 

 

Nevím jak vám, ale mě osobně není příjemné chytat vedle hromady smetí, protože po čase začíná zapáchat, což mnohdy přiláká i spousty hmyzu, který vás později nepříjemně otravuje. Proč u vody někteří rybáři nechávají za sebou takovou spoušť? Je sice pěkné, že někteří dají odpad dokonce do pytlů na plasty, ale u vody jej nechají stejně. Když si odpad dovezete, tak se snažte si jej i odvézt.  Když jsem byl na své oblíbené vodě 3. září chytat kapry, místo po mě zůstalo čisté, protože já si odpad vozím domů v nádobě  od krmné směsi a následně ho dám do popelnice. Týká se to obalů od krmných směsí, sáčků od svačin a podobně.

 

Moje odpadky připravené na cestu domů

 

Když jsem na to místo šel chytat po měsíci s kamarádem Davidem (na serveru chytej.cz  Dejwík 2504) nestačil jsem se divit. Poblíž mého oblíbeného místa byla hromada odpadků.

 

 

Nechápal jsem, proč to někteří rybáři dělají. Líbí se jim to? Řekl bych, že slušný rybář by na svém oblíbeném revíru takovou prasárnu neudělal. Nejspíš to dělají lidé, co tam jezdí na víkend nebo někdy i na týden.

Tenhle zážitek mě donutil napsat tento krátký článek. Doufám, že vy, co děláte u vody takový nepořádek, se nad sebou zamyslíte a k životnímu prostředí se začnete chovat lépe.

U příjezdové cesty k vodě je cedule "Zákaz skládky odpadů". Ale stejně se vždycky najde nějaký d…l, který tam skládku založí a ostatní rybáři se přidávají.

 

 

Když jsem se díval na DVD o lovu kaprů, bylo tam řečeno: „Když rybář chytá stylem Chyť a pusť, jsou fotografie či filmový záběr jedinou vzpomínkou na úlovek. Při samotném fotografování zvolte pěkné prostředí proti stromům nebo keřům.“ Když je ryba trofejní, fotka by měla být kvalitní a hlavně krásná. Zkuste se vyfotit s rybou a s hromadou odpadků v pozadí. A to samé udělějte s vodou nebo stromy za zády. Která fotka se vám líbí?? Podle mě rozhodně s těmi stromy.  Když to takhle půjde dál, bude těžké vybrat i pouhé místo na krásnou fotku bez odpadu.

 

Na závěr přikládám zkušenost z rozhovoru s jedním z tzv. „bordelářů“. Podle něj je okolí vody přece vizitka města, pod které patří: "Kdyby nám k vodě dali takové ty kovové držáky a do nich pytle, které by jednou za 14 dní odvezli, určitě bych to do nich dával".

Můj názor je, že i když by tam ty železné držáky byly, určitě by někteří dělali nepořádek i nadále, protože by se jim k těm pytlům nechtělo chodit. A za druhé by ty kovové držáky lákaly lidi - přece jen je to kus železa, které se dá prodat. V tomhle případě by nepomohlo ani zabetonování.  A navíc město to nemůže a dokonce ani nesmí udělat, protože to nejsou jeho pozemky.

Článek jsem napsal, protože nepořádek kolem vody je fakt a byl bych rád, kdyby se lidi, co chodí k vodě za rybami, turistikou nebo jen si zaplavat, zamysleli, jak by to na jejich oblíbeném místě vypadalo třeba za rok a přispěli k tomu, aby smetiště u vody byla minulost.

 

Text a foto: spike