torpedo Každý, kdo se snaží pravidelně lovit boleny, ví, jak to není snadné. Boleni jsou od nátury opatrní, mají výtečný zrak a rychle se učí. Proto nástraha, která byla „bombou” jednu sezónu, je následující rok propadákem. Proto nástrahy, které na ně používají všichni rybáři, se všem bolenům brzy přestanou líbit. A to v Polsku, které patří do evropské špičky v přívlači, dobře vědí. Proto se vloni na Odře okolo Slubic objevilo torpédo. Ano, tady začali používat na stříbrná torpéda – dravé boleny – svá torpéda. Olověná!

Nástraha zvaná TORPÉDO je v zásadě jednoduchá. Vizuálně má nejblíže k devonkám. Tvoří ji 3 až 4 cm dlouhý kovový korpus (černá, měděná a chromová barva), který se směrem od očka pro uchycení do karabinky pomalu rozšiřuje (jako kapka). V nejsilnějším místě je široký 1 cm.

Za korpusem je přidána lehká vrtulka (2 cm), poté následuje červený nebo oranžový korálek (o průměru 0,4–0,5 cm) a konečně trojháček velikosti 1/0.

Tato nástraha, jakási devonka naruby, se vodí rychle u hladiny, přičemž roztočená vrtulka za těžkým tělem (to kvůli dalekým náhozům) čeří hladinu. A to přitahuje pozornost povrchových dravců – bolenů. V Polsku jich na to vloni nachytali desítky. Žádná jiná nástraha prý ten rok nebyla tak úspěšná. Proto jsem zvědav, jak se předvede letos u nás (dva kousky jsem si nechal poslat). Jelikož na to nemám podmínky a ani čas, byl bych docela rád, kdyby to některý šikovný kolega rybář s citem pro věc vyrobil, a pak se mi ozval na e–mail.