Vše, co bylo řečeno v předchozím odstavci, je ovšem pohled návštěvníka. Pak jsou tu ovšem ti druzí – vystavovatelé a organizátoři. Pro ně je každá výstavní akce obchodní záležitostí. Zatímco návštěvník se na akci prostě těší, firmy se na ni připravují.

Budování stánku firmy LKbaits

 

Veletrh či festival je pro ně místem, kde se snaží prezentovat nebo prodat své zboží, zviditelnit se a budovat si svůj image. Jejich nabídka je tu vystavena na obdiv veřejnosti a dochází tu k přímému kontaktu s konkurencí – často doslova přes uličku. Probíhají tu i obchodní jednání, která mohou ovlivnit další budoucnost a prosperitu firmy. Stejně jako v případě návštěvníků i tady ale dochází také k setkávání přátel a známých, mnohdy velmi srdečnému a to i v případech, kdy zúčastněné osoby „kopou za různé týmy“.

Stánek firmy Normark prezentující značky Shimano a Rapala

 

Já jsem se festivalu For Fishing zúčastnil v obou rolích, jako návštěvník i vystavovatel a moje zážitky jsou tak mimořádně intenzivní. Prohlížel jsem, vystavoval, nabízel, prodával, vedl svá první skromná jednání o budoucí spolupráci, ale zejména se setkal se spoustou přátel a známých. S odstupem času to považuji za největší přínos celé akce. Tak jako byl celý festival novinkou pro mne, byl v jistém smyslu neobvyklý pro celý tým chytejáků. Chytej.cz se jako mediální partner festivalu snažilo dostát této zavazující roli a prezentovat se takříkajíc "na úrovni". Byla to spousta práce navíc oproti přípravám na minulé veletrhy.

Přípravy začaly dávno před samotnou akcí a jsem opravdu rád, že jsem byl velké části tohoto hektického kolotoče ušetřen. Už jenom připravit ke křtu obě nová DVD z Kanady a Malediv natočená ve spolupráci s CK Pepa zabralo Davidovi skoro celý leden a dolaďování posledních detailů skončilo doslova za pět minut dvanáct. Doslova "ještě teplá" DVDčka za námi dorazila přímo až na výstaviště asi dvě hodiny po zahájení festivalu. A nebyla sama. Kromě stříbrných kotoučků dorazila i většina protagonistů filmu natáčeného v Kanadě u řeky Fraser. A tak se u našeho stánku sešli nejen David Havlíček, majitel CK Pepa Zdeněk Edelmann a někteří z dalších účastníků zájezdu, ale i sympatický průvodce Chris Ciesla, který kromě křtu "svého" DVD na festivalu také přednášel o lovu ryb v Britské Kolumbii.

Když už došla řeč na náš stánek – byl podstatně větší než v jiných letech a měl zcela nový design. Ta velikost nám přišla opravdu vhod. Navštívila nás spousta přátel, známých i stálých návštěvníků serveru a možnost mít je kam posadit se ukázala být k  nezaplacení. Navíc si v jednom koutě David vybudoval plně vybavenou střižnu a ve volných chvílích tu zpracovával materiál, který jeho bratr Radek pilně natáčel po celou dobu festivalu. Díky tomu se na stránkách chytej.cz pravidelně objevovala čestvá videa v podstatě z každého festivalového dne.

 

Péče o náležitou medializaci festivalu a hladký běh věcí na půdě našeho stánku nás dokázaly dokonale zaměstnat. Radek v podstatě prožil festival s kamerou nebo fotoaparátem v ruce, David filmoval, stříhal, moderoval, přednášel, přijímal návštěvy a vedl obchodní jednání, Pavla Havlíčková třímala vládu nad obchodní činností našeho stánku a já dělal všechno, co bylo třeba. V rámci své redaktorské profese jsem samozřejmě také důkladně vymetl výstavní plochy. A jaký byl můj dojem?

Stejně jako mnoha dalším kritičtějším návštěvníkům mi chyběla účast některých značek – zejména Daiwy, Sportexu a Dragonu. Spektrum zúčastněných firem bylo zkrátka užší a zejména vláčkaři nebo muškaři mohli cítit určité zklamání. Já ho kupodivu necítil. Vystaveného zboží bylo pořád ještě tolik, že jsem se soustředil z velké části jen na přívlač a feeder a stejně se mi ani zdaleka nepodařilo dostatečně si prohlédnout všechno, co bych chtěl.

Kromě možnosti seznámit se s některými novými produkty značky Shimano nebo novými modely Rapal mě potěšila rozsáhlá expozice značky Penn – WFT, kde jsem si osahal spoustu prutů na těžkou vláčku a jerkování. Pokud někdo uvažuje o bytelném vláčáku pro lov sumců, měl by se s produkty této firmy opravdu seznámit, ať už si nakonec koupí cokoli. Možná ještě víc mě ale zaujala poměrně nenápadná expozice firmy Hobby - G prezentující firmy Hardy a Greys. Neměl jsem zatím s těmihle značkami žádné osobní zkušenosti, jejich produkty mě celý život tak nějak míjely, ale o jejich nesporných kvalitách jsem věděl mnohé. Bohužel, stalo se to, čeho jsem se tak trochu bál - po osahání mi mnohé z vystavených prutů padly do ruky víc než je zdrávo - a to jak feederové, tak i ty tenoučké s hadovitými očky a šroubením úplně dole. Zase jsem jednou držel v ruce pruty, které byly přesně takové, jaké by dle pocitů mé končetiny měly být. U anglické klasiky jsem to trošku očekával a očekávání se stalo skutkem. Samozřejmě nejvíc mě zajímal feedrařský skvost - řada prutů Hardy Marksman vystavená hned v několika exemplářích. Už po stránce designu jsou tyto pruty velmi neobvyklé, ať už svým zelenkavým zbarvením, zajímavě řešeným celokovovým sedlem navijáku nebo bělavým zakončením všech tří špiček. Víc o nich napíšu někdy později v samostatné recenzi, protože si to určitě zaslouží.

Omlouvám se vyznavačům ostatních technik, ale vyjádřit se k nim dostatečně fundovaně nedokážu a nebudu se o to pokoušet. Kaprařina zde byla zastoupena velmi výrazně, našlo se i relativně dost plavané a něco muškařiny. Hojné bylo i zastoupení rybářských médií – časopisů a internetových serverů. Potkal jsem tu proto řadu dobrých známých. Dost času jsem strávil s kamarády vlastnícími podnik, jemuž se zde zpravidla říká „u sousedů“, kde jsem dlouhá léta publikoval. Byl bych rád, aby naše vztahy byly v budoucnu co nejlepší, nakolik jen to konkurenční prostředí dovolí.

"Hlavní třída" výstavního pavilónu

 

Svůj stánek měl ve výstavních prostorách i Český rybářský svaz a střední rybářské školy z Vodňan a Třeboně. Díky nim se tu v akváriích a bazénech objevily i živé ryby mnoha druhů.

Z bohatého doprovodného programu zahrnujícího četné přednášky specialistů z domova i ciziny jsem bohužel neviděl nic, ale ohlasy byly vesměs kladné. V porovnání s jinými veletrhy byl na festivalu For Fishing asi bohatší gastronomický program.Kromě rybích specialit se tu nabízela i ochutnávka vín.

Diváci v přednáškovém sále

Degustace vín

 

Jedním z kuchařů zajišťujících tuto stránku festivalu byl i Zdenda Samec známý všem účastníkům chytejsrazů a chyteják tělem i duší.

 

Festival provázela i celá řada soutěží.

Na stánku chytej (tuto poctu jsme získali dík statutu mediálního partnera festivalu) se v závěru každého výstavního dne losovala tombola o hodnotné ceny.

Velice silně obsazená byla dětská výtvarná soutěž  "Namaluj veselou rybu". Vítězkou v kategorii jednotlivců se nakonec stala Simonka Hrubešová (6 let) z Lanškrouna. V kategorii společných kreseb zvítězily Dymokurské vydry - rybářský kroužek, MZŠ Dymokury. Zvláštní cena poroty pak byla udělena Tereze Knížkové (10 let) ze Zruče - Sence.

Ředitel festivalu Martin Chmelík vyhlašije výsledky výtvarné soutěže

 

Další ze soutěží – volba Miss sympatie For Fishing vyvrcholila na rybářském bále v sobotu večer – vítězkami klání se nakonec stala následující trojice:

 

MISS SYMPATIE FOR FISHING Zuzana Blažková

 

PRVNÍ VICEMISS  Dagmar Kadlecová

DRUHÁ VICEMISS Karolína Drsová

 

Vítězkám gratulujeme a přejeme jim hodně úspěchů jak v osobním životě, tak především a zejména na rybách.

 

Osobně si myslím, že se první ročník festivalu For Fishing vydařil. Pokud organizátoři dokáží v příštím roce udržet nebo dokonce zlepšit kvalitu doprovodných programů a přilákat více vystavovatelů zejména z řad výrobců rybářského náčiní, mohlo by se jednat o akci schopnou významně konkurovat brněnskému veletrhu. To ale určitě není hlavním cílem – tím by mělo být v první řadě setkání tisíců rybářských nadšenců na místě, které má každému z nich co nabídnout. A to se podle mého názoru podařilo už letos.