Mé přesvědčení, že neexistují špatné podmínky k lovu ryb, je již několik let velmi silné.

Rád vzpomínám např. na sobotu 21.7. 2007, kdy mi ve 4:30 ráno zazvonil telefon a táta mi oznámil, že za ním nemám jezdit, že na ryby nejede a ať se podívám ven z okna. Počasí opravdu nebylo pěkné - foukal silný vítr, má meteostanice signalizovala prudký pokles tlaku a silný déšť. Na Internetu na radaru bylo vidět, jak se přes Moravu žene fronta a co nevidět bude nad Brnem. Jenže já jsem „opravdový“ tichý blázen a tak jsem jel sám. Aby se mi všichni nesmáli, tak ne na Svratku, ale jen několik kilometrů na Svitavu do Obřan. Tam jsem nejdříve za pomoci osvětlení auta navázal přívlačový prut a poté se v naprosté tmě, kterou jen čas od času prořízl blesk, zkoušel trefit do vody. Viděl jsem jen obrysy stromů a tak jsem naslepo nahodil snad 5 metrů před sebe, přičemž téměř ihned po dopadu nástrahy do vody následoval prudký záběr. Stejný průběh mělo i mnoho dalších náhozů a to po dobu asi 30 minut, kdy se „všichni čerti ženili“. I po přechodu fronty stále ryby braly pěkně a já měl dojem, že jsem ten den zdolal všechny tlouště, co v daném úseku Svitavy žijí.

 

V roce 2009, který byl z hlediska počasí i průtoků v řekách na jižní Moravě poněkud extrémní, jsem získal nové zkušenosti, o které bych se s vámi chtěl podělit. Pokusím se popsat konkrétní dny a podmínky na revírech Svitava 1 a Svratka 1, kde jsem strávil nejvíce času při mých toulkách s přívlačovým prutem v ruce. Nejdříve bych měl definovat „vhodné“ podmínky, kdy věřím, že ryby budou aktivně přijímat potravu. Domnívám se, že pro aktivitu ryb jsou velmi důležitými faktory denní doba, počasí a momentální podmínky v řece (zejména průtok, zákal a teplota). Dále se domnívám, že pro ryby je hodně důležité, aby tlak vzduchu byl víceméně konstantní. Takže preferuji pěkné ustálené počasí, a to prakticky v průběhu celého roku, i když zejména v letním období jsem měl při pěkném ustáleném počasí při některých návštěvách problém přemluvit ryby alespoň k několika záběrům, resp. jsem zaznamenal pouze velmi krátké období častých záběrů a poté již moje snažení nemělo valný význam. Toto chování ryb přičítám vysoké teplotě vody, která snižuje koncentraci kyslíku ve vodě a tím i aktivitu ryb.

Je zajímavé, a popisuji to i v několika příkladech dále, že ryby velmi dobře přijímají potravu i těsně před příchodem fronty nebo prudkým zlomem počasí. Co se týká průtoku vody, mám rád spíše nižší průtok a to proto, že se mi lépe vodí nástraha. Pokud bych měl definovat optimální průtok na Svitavě 1, bylo by to cca 2,5 – 3,5 m3/s, na Svratce 1 je pro mne optimální průtok 5-9 m3/s.

Domnívám se, že nejlepší je jemný příkal. Pokud bych barvu a zákal vody vyjádřil v číselné stupnici 1 až 5, přičemž 1 by byla průzračná voda a 5 „hnědé kafe“, tak ideální zákal se dá očíslovat dvojkou. Rád chytám také ve středním zákalu (3), v žebříčku mé oblíbenosti v závěsu následuje velmi čistá voda (1). V silném zákalu (4 a 5) jsem byl při přívlači úspěšný naprosto výjimečně, nebo pravidelně chytám jen určité druhy ryb (zpravidla sumce).

Co se týká teploty, nejlepších výsledků dosahuji při teplotách cca 7-18°C. Pokud je voda studenější nebo i velmi studená - dejme tomu pod 5°C, neznamená to, že ryby nepřijímají potravu, ale jsou jaksi „méně pohyblivé“. Proto musíme být o to víc trpěliví a rychlost vedení nástrahy přizpůsobit teplotě vody. Naopak pokud je teplota vody vyšší než 18°C, většinou si dobře zachytám jen velmi brzy ráno a pozdě večer, zatímco během dne příliš úspěšný nebývám.

 

Než si povíme něco o konkrétních lovech, rád bych napsal ještě několik obecných slov o úsecích řeky Svitavy a Svratky, které navštěvuji.

 

Revír Svitava 1

Jedná se o nejspodnější úsek řeky Svitavy od soutoku se Svratkou až po jez v Bílovicích nad Svitavou. Dlouhodobý průměrný průtok vody v Bílovicích nad Svitavou je Qa = 5,22 m3/s, Q355 = 1,52 m3/s. Pro ty, co nestudovali hydrologii, si dovolím malou odbočku a ještě zkusím vysvětlit Q355 a Qa. Q355 je téměř minimální průtok, který bude dosažen nebo překročen 355 dní v roce. Na průměrný plat v České republice přibližně dvě třetiny lidí „nedosáhne“ a obdobné je to i u průtoků. Pokud se zprůměrují veškeré průtoky v řece včetně povodní, vyjde v případě Svitavy číslo 5,22 m3/s. Ale nejčastější průtok v řece je řekněme v rozmezí 2,5-3,5 m3/s a to je - jak jsem již uvedl - i průtok, při kterém nejraději chytám.

Svitava 1 patří bezpochyby mezi nejrybnatější revíry MRS. Troufám si tvrdit, že neexistuje na jižní Moravě jiný mimopstruhový revír, kde se můžete tak často setkat se pstruhem obecným i duhovým. Ještě hojnější je zde jelec tloušť, kromě něj se při dobře zvolené nástraze zřejmě dočkáte také pravidelných úlovků jesenů, parem, ostroretek, podouství a všudypřítomných okounů. Mým nejoblíbenějším úsekem řeky je okolí železničního mostu v Bílovicích nad Svitavou a okolí silničního mostu v Obřanech.

 

Revír Svratka 1

Jedná se o nejspodnější úsek řeky Svratky od nového mostu na Svratce nad Věstonickou nádrží až po silniční most v Uherčicích. Výjimečnost tohoto revíru je dána sousedstvím Věstonické přehrady, kdy ryby často migrují z Věstonické nádrže do řeky Svratky. Dlouhodobý průměrný průtok v Židlochovicích je Qa = 15,4 m3/s, Q355 = 3,39 m3/s. Svratka 1 bývala a možná stále je nejlepším revírem MRS z hlediska úlovků bolena, je zde rovněž velké množství jesenů, okounů, štik, candátů a sumců. Mým nejoblíbenějším úsekem je širší okolí železničního mostu. Zatímco na Svitavě 1 používám nejčastěji vlasce 0,14 až 0,18 mm, na Svratce jsou to nejčastěji vlasce 0,18 – 0,24 a pletenky 0,14, 0,15, 0,17 a v letošním roce i 0,20. Přestože postupně „přitvrzuji“, i v letošním roce jsem tam změřil síly s rybou, na kterou byla 0,20 fireline žalostně slabá.

 

Příklad první: 16.4. 2009 6:00 – 12:00 hod, Svitava 1

Přívlač je na mimopstruhové Svitavě 1 povolena již od 16. dubna a je to znát – jen tento jediný den v roce je u Svitavy lidí tolik, že už několik let přemýšlím, že příští rok 16.4. vynechám a k vodě půjdu nejdříve v květnu. Počasí je téměř ideální. Ráno je cca +10°C, odpoledne okolo +20°C, jasno, občas slabý vítr s nárazy do 4m/s. Tlak je mírně podnormální a slabě klesá. Také voda v řece je super, průtok cca 4m3/s, voda je velmi čistá (1) a již relativně teplá (za relativně teplou považuji vodu nad 7°C). Nejdříve, když jsem v Bílovicích u Obecní hospody přišel v 5:55 k vodě, tak jsem si myslel, že jsem si spletl datum, protože u vody nebyl nikdo. Ale než jsem stihl navázat svého oblíbeného horneta H2S v barvě D (dace – proudník), zleva i zprava jsem měl společnost dalších vláčkařů.

Pro mnoho rybářů byla na Svitavě zahájená dnem s velkým „D“. Slyšel jsem (i viděl na vlastní oči), že hodně rybářů chytilo potočáky přes 40cm. Já bohužel takové štěstí neměl a jen jednou překonal hranici 30cm. Za první půlhodinu jsem chytil 3 ryby a 2 ryby mi upadly, ale pak jsem až do oběda, tj. celkem za dlouhých 6 hodin, hodně ztuha v chycených rybách přelezl číslovku 10, což na Svitavě považuji za hranici mezi úspěchem a neúspěchem. Velmi mne překvapilo, že o zahájené byla vedle barvy D velmi úspěšná také barva T (trout – potočák), s kterou obvykle mívám na Svitavě 1 úspěchy až ve velmi teplé vodě.

Co říci závěrem k tomuto dni? Počasí velmi dobré, průtok i teplota vody velmi dobrá a tak dodnes netuším, proč jsem chytil tak málo ryb. Bohužel, ani záběrů jsem neměl tolik, kolik bych si přál, i když musím uznat, že ten den jsem měl „hodně zasukované ruce“ a přece jen mi dost ryb upadlo.

 

Ostroretka stěhovavá, 30+, chycena na hornet H2S D

 

Příklad druhý: 16.6.2009 14:00 – 18:00 hod, Svratka 1

Tento den má zajisté mnoho vláčkařů vrytých do paměti, přestože ne všichni byli úspěšní. Zejména obdivuji ty, kteří hned od rána zkoušeli své umění a štěstí v dešti. Po pečlivé úvaze a studiu počasí na Internetu jsem se rozhodl poprvé v životě zrušit dovolenou a raději jít do práce. Nicméně během dopoledne se počasí umoudřilo, tak jsem si vybral 2 hodiny náhradního volna a ve 13 hodin uháněl směr Svratka 1.

Stejný nápad mělo dalších asi 100 rybářů, přestože počasí stále nebylo nic moc a průtok a zákal v řece nevěstil nic dobrého. Přesto se hodně lidí ten den na Svratce dočkalo nádherných ryb (nejhezčí ryba, o které vím, byl candát 99cm), ale já jsem bohužel mezi ně nepatřil.

Počasí: ráno a dopoledne přechod fronty s deštěm, odpoledne oblačno, chvílemi až zataženo s nárazy větru, občas spadlo pár kapek. Průtok po dešti cca 20 m3/s se stále snižoval až na cca 14 m3/s večer, zákal (4), později k večeru (3), teplota vody 19°C, teplota vzduchu v 15 hodin odpoledne 23°C.

Hned po 10 minutách snažení jsem dostal na stříbrnou rotačku hammer č. 2 long pěkný záběr a vytáhl malého sumce. Bohužel, toto byla má poslední ryba. Dále jsem byl více než 3 hodiny bez záběru a až někdy v 17:30 přišla desetiminutovka jako ze snu. Bohužel jako ze špatného snu. Nejdříve jsem uprostřed řeky dostal na stejnou rotačku pěkný záběr a podle kopanců do prutu a mohutného tahu proti proudu mi bylo jasné, s kým mám tu čest. Jenže radost mi vydržela snad 5 minut, poté se ryba vypnula – pravděpodobně jsem sumce zasekl někam do „kartáčů“. Hned vzápětí jsem dostal další razantní záběr, a protože jsem měl vybavení na sumce, ani ne za minutu se u břehu vynořil candát kolem 70cm. Bohužel jsem byl na vysokém břehu a on na rotačce a fireline vydržel jen do chvíle, než jsem rozdělal podběrák a ponořil jej do vody.

Tento den tedy pro mne skončil neúspěchem, ale nelišil se výrazně od následujících dní v průběhu prázdnin. Jen jsem v příštích vycházkách měl trošku více štěstí při záseku a zdolávání. Ještě řekněme před 10 lety by mne na Svratku nedostal nikdo ani heverem, pokud by v řece teklo více než 10 m3/s. Asi před 3 roky jsem zjistil, že i v průtoku cca 12-15 m3/s se dá opakovaně dosáhnout úspěchu a v letošním roce se mi dařilo i při průtoku 20 m3/s. Letošní časté letní bouřky v kombinaci s vypouštěním Brněnské přehrady způsobily, že prakticky celé prázdniny průtok neklesl pod 10 m3/s a průměrně se pohyboval na hodnotách cca 15 - 20 m3/s, zákal se pohyboval v nejlepším případě na hodnotě 3. A řeknu vám, že jít k vodě za takových podmínek je - alespoň pro mne - jako hrát ruletu. Dle mého názoru zejména tyto podmínky způsobily, že jsem o prázdninách s výjimkou několika málo jesenů a candátů měl záběry pouze od sumců. Třeba jen jediný záběr za dvouhodinovou návštěvu, ale zpravidla od ryby, která mi až na desítky minut řádně zvedla hladinu adrenalinu. Pro vysvětlení ještě napíši dovětek, že chytám na nástrahy běžné velikosti - zejména na rotační třpytky č. 2 long, při průtocích nad 12 m3/s i na velikost 3 (tj. 12g, opět tvaru vrbového listu). A 12g rotačka je nástraha, kterou na Svratce bez problémů atakuje např. 25cm okoun, 35cm candát nebo 40cm jesen.

 

Sumec velký, 80+, chycen na rotační třpytku Hammer, velikost 2, typ long

 

Příklad třetí: 29.6.2009 16:30 – 19:30 hod, Svitava 1

Tento den byl zcela výjimečný. Již od časných odpoledních hodin se nad Brnem tvořily bouřky o velké intenzitě, jenže já měl naplánované 3 hodiny jen pro sebe a tak jsem je chtěl využít u vody. Bylo velmi teplo (tropický den) ale zároveň i zataženo, tak olověnou oblohu jsem už dlouho neviděl. Průtok v řece byl pouhých 2,8 m3/s, voda měla cca 20°C a byla mírně přikalená (2), nicméně v průběhu lovu se silně zakalila (4-5) a zvýšil se i průtok. Hned po příchodu k vodě jsem na nejmenšího horneta v barvě D prakticky na hod vytáhl 3 tlouště a podoustev, aktivita ryb byla neskutečná. Jenže pak začala neuvěřitelná průtrž s kroupami. Ještě že jsem chytal blízko mostu v Obřanech a mohl se schovat pod něj. V okamžiku byla hladina řeky poseta velkými kroupami, že to zde vypadalo jako ve skleničce whisky. Řeka byla „nechytatelná“, navíc mi bylo jasné, že nezůstane u jednoho deště. Bouřka trvala jen asi 10 minut, ale zato se později ještě 3x vrátila. Jenže co s načatým večerem? Přece to nevzdám bez boje. Jen jsem vyměnil woblera a přírodní vzor nahradil hodně výrazným vzorem s oranžovým břichem (barva dace blue) a záběry přicházely i dále, i když zdaleka ne v takové intenzitě jako před bouřkou. Celkem v pohodě jsem překonal hranici 10 ryb, chytil si ten den první parmu roku 2009 a šel mokrý, ale spokojený domů.

 

Příklad čtvrtý: 22.7. 17:00 – 19:30 hod, Svitava 1

Další tropický den na rybách. Přes den bylo jasno, nicméně v 21:30 hod přišla silná bouřka. Tlak odpoledne silně klesal, a přesto jsem se domníval, že počasí je na ryby vhodné. Jenže nebyl vhodný průtok. Korytem se valilo více než 8 m3/s hnusné hnědé břečky včetně spousty větví, listí a dalšího nepořádku. Ale já měl zase naplánované ryby a tak jsem to v okolí mostu v Obřanech opět zkusil. Jak asi tušíte, moc o rybách to ten den nebylo a pomyslné počítadlo se zastavilo na číslici 5.

Protože druhová skladba byla na Svitavu poněkud nezvyklá, dovolím si je vyjmenovat: 2x tloušť, bolen, potočák a candát. Nemohu zde tentokrát napsat úspěšnou nástrahu, jelikož jsem každou rybu chytil na něco jiného. Nicméně tohoto výsledku si velmi vážím, protože za takových podmínek jsem chytal na Svitavě poprvé v životě a upřímně řečeno jsem nepočítal s tím, že chytím více než jednu náhodnou rybu.

 

Příklad pátý: 24.9. 15:00 – 18:00 hod, Svitava 1

Konečně jsem si naplánoval ryby, když počasí i průtok byly podle mých představ. Ráno +11°C, odpoledne +22°C, tlak 1020hPa se dlouhodobě pohyboval v rozmezí ± 2hPa. Nad Moravou se odpoledne rozpadala fronta, takže bylo zataženo, ale v Bílovicích nepršelo a občas zafoukal jen slabý severní vítr. Průtok byl pouhých 2,15 m3/s, teplota vody neuvěřitelných cca 15°C a voda velmi čistá (1), což na Svitavě není vždy „to pravé ořechové“ a byl to jediný faktor, z kterého jsem měl obavu.

Navázal jsem malého horneta v barvě GS a ryby braly skvěle, celkem téměř 30 ryb i nadprůměrných velikostí v obvyklém druhovém složení: tloušti, potočáci, duháci a parmy. Každý rok se trefím do takového super dne, ale bohužel podobně úspěšné dny mohu, stejně tak jako loni, i letos spočítat jen na prstech jedné ruky.

 

Příklad šestý: 10.10. 14:00 – 15:15 hod, Svratka 1

Po nádherném babím létu se v pátek pokazilo počasí, v sobotu se ochladilo asi na 15°C, celé dopoledne propršelo a další den se ještě více ochladilo. Tlak mírně klesal a celkově bylo škaredé počasí, ale já „musel“ k vodě, protože jsem si poprvé v životě koupil na internetu nový přívlačový prut. A protože mi v pátek došel, chtěl jsem ho vyzkoušet. Voda v řece byla mírně vyšší - průtok se v průběhu mé přítomnosti zvýšil z cca 7 na 8 m3/s a byla mírně až středně přikalená (2-3), ale stále velmi teplá – cca 14°C.

Nejdříve to vypadalo hodně špatně, dokonce jsem na chvíli podlehl depresi a názoru ostatních rybářů, že „dnes to prostě nejde“. Neviděl jsem ani jedno zalovení, přestože jsem tušil, že v řece je ryb dost. Ale pak jsem místo woblerů dal na prut oblíbenou rotačku č. 2 (hammer, stříbrná „beruška“) a konečně se dočkal záběrů.

Chtělo to třpytku spíše jen držet v proudu a nechat ji rotovat u dna a pozvolna nechat unášet po pomyslné části kružnice s občasným přizvednutím ode dna. Dostával jsem 2 typy záběrů, ale chytil jsem výhradně boleny. Pokud jsem dostal záběr typu „lehkého ztěžknutí“ u dna, vytáhl jsem bolena, který měl max. 30 cm. Pokud jsem dostal ránu do prutu s následným únikem až 10m po proudu, byli to boleni 50+.

Na Svratce 1 je v některých obdobích roku neuvěřitelné množství bolenů a jesenů a pokud se na ně zaměříte, velmi často odcházíte od vody spokojeni. Zpravidla však musíte vyzkoušet, jak vodit nástrahu, aby byla atakována. Většinou je úspěšná rotačka velikosti 1 a 2 stříbrné barvy a to i v kombinaci s reflexní samolepkou. Naopak na jeseny se mi více osvědčila barva mosaz nebo měď.

Bolen dravý, 50+, chycen na stříbrnou rotační třpytku Hammer, velikost 2

 

Příklad sedmý: 22.10. 14:30 – 17:30 hod, Svitava 1

Po velmi silném ochlazení se asi 5 dní postupně oteplovalo až na 15°C. Tlak cca 24 hodin před lovem silně klesl, ale poté již byl téměř stabilní a pouze těsně před frontou a deštěm asi v 18 hodin opět slabě klesl. Bylo zataženo, ke konci lovu i slabě mrholilo. Voda byla stále relativně teplá, tj. cca 8°C a naprosto průzračná. Průtok byl 2,2 m3/s. Stejný nápad jako já mělo v Obřanech a Maloměřicích desítky rybářů, většina si chtěla chytit násaďáka.

Jenže ryby vůbec nespolupracovaly a ten den tomu tak nebylo pouze na Svitavě. Abych nebrečel, tak v závěru lovu jsem si na salmo H4F BT vymodlil 2 tlouště a dosáhl tak na Svitavě letošního suverénně nejhoršího výsledku.

 

Závěr:

Tak už v tom máte jasno? Já ne.

Již 11 let si poctivě zapisuji statistiku každé návštěvy u vody, a to včetně počasí a dalších podmínek. Zápisky si rád v dlouhých zimních večerech nebo i večer před následujícím lovem pročítám. A musím napsat, že při podobných podmínkách v následujících letech se s relativně vysokou pravděpodobností setkám s podobnou aktivitou ryb. Na druhou stranu musím uznat, že stále mne některé lovy překvapují a v letošním roce jich bylo poněkud více, než v letech minulých.

Jednoduše řečeno se přiznávám, že nedovedu dopředu poznat, zda u vody prožiji trápení nebo super den. A protože chodím za téměř každých podmínek, občas se mi po návratu od řeky manželka směje. Ale mně to nevadí. Pro jistotu jí už dlouhé roky trpělivě vysvětluji, že „nechodím na ryby“, ale že „si jdu k vodě zaházet“.

 

text: Pavel Dvořák

foto: autor a Osprey