BOLENOVÉ NÁSTRAHY

K mým nejoblíbenějším nástrahám na boleny patří popy a další typy hladinových woblerů. Není nic krásnějšího, než když do nich práskne velký bolen. Hlučný zálov a tvrdé „sejmutí“ nástrahy. Divoké útoky nabízí i velké banjo nebo smáček rychle tažený pod hladinou. Také lov na štíhlý plovoucí wobler má své jedinečné kouzlo. Ovšem u něj je to půl na půl - jednou dokáže zlákat každého bolena a jindy projíždí vodou naprosto neškodně.

 

BOLENOVÝ PRUT

Prut pro lov bolenů z boatu může být měkčí. Optimální vrhací zátěž je do 30 g. Vhodná délka leží mezi 2 - 2,5 m. Bolen ve své dravosti útočí přesně a hlavně rychle. Nástrahu si většinou sám vrazí do masité tlamy velkou silou a vesměs visí dobře. Měkčí prut pomůže lépe utlumit jeho drtivý útok a divoké výpady na počátku zdolávání.

 

VLASEC

Průměr vlasce používám od 0,22mm do 0,26 mm. Bezbarvé (bílé) vlasce se mi zdají výhodnější. Barvivo obsažené ve vlasci nejenže snižuje jeho pevnost, ale při skvělém zraku bolena proti světlé obloze může dravec tušit zradu.



 

Lov bolenů z boatu

 

Všechno máme připravené a tak můžeme vyplout. Klidná hladina je lepší pro plavbu. Pro lov opatrných bolenů to však až tak dobré není.

 


 

Naděje na úlovek bolena pod klidnou hladinou je nízká. Proto zpočátku nasazuji typy hlubinných woblerů s výrazně oranžovým břichem. Tyto pestře zbarvené nástrahy jsou dobře vidět i v hráškově zelené vodě „napumpované“ řasami.

 


 

Wobler poskakuje po dně a ve chvíli, kdy jej zvedám u boatu vzhůru, přijde úder! Nestačím ani zaseknout. Útok je tak prudký, že si ryba sama zatne háčky do tlamy. Překvapení divokého bolena je veliké. byl zrazen daleko od břehu, v místech, kde to nejméně čekal!

 


 

Snažím se čelit prvnímu prudkému výpadu. Bolen rychlostí blesku prchá do hlubin. Brzda kvílí a špička prutu se chvílemi noří pod hladinu. Vlasec mizí přímo pod boat. Ryba hledá bezpečí ve stínu podivného plovoucího „ostrůvku.“

 


 

Útočící bolen brzy vyčerpá své síly a vyjíždí k hladině, kde usilovně mlátí hlavou s cílem vyrazit zrádnou kořist.


 

Bolen patří mezi nejnebezpečnější ryby pro boatisty. Je naprosto nevyzpytatelný. Mazaně se položí na hladinu. Zamává na rybáře břišními ploutvemi a předstírá, že už má dost.

 


 

Kdo jeho přetvářku nezná, zaraduje se ze snadného úlovku. Chce ho vzít do ruky, ale jakmile se ryby dotkne, bolen okamžitě vyrazí. Bohužel velmi často se stává, že vší silou vrazí přímo do boatu. Dvakrát jsem měl velké štěstí. To, když jsem vyprošťoval trojháčky nástrahy, které se i s bolenem zasekly v rozpěrné tyči boatu.


 

Podobné vylovování rukou si mohu dovolit pouze tehdy, když vidím, že je nástraha celá v tlamě ryby a plavidlo mi neohrožuje žádný volný trojháček. V opačném případě je vždy vhodnější použít podběrák, byť za cenu, že nástrahu budu muset vyplétat ze síťky.


 

Během zdolávání se člověk musí celou dobu pekelně soustředit. Hlavně nesmí zapomenout na vlastní zranitelnost, která se může projevit propíchnutím prsaček, anebo ještě hůř poškozením boatu. Klepat se na nástraze společně s rybou určitě není nic příjemného.

 


 

Při zvláštní shodě okolností se může nástraha v rybí tlamě změnit v hodně nebezpečnou zbraň.


 

Měkké banjo rychle vedené pod hladinou má něco do sebe. Jeho výhodou navíc je, že mu chybí i nebezpečné trojháčkové vybavení, a přesto dokáže rybu skvěle podržet.

 


 

Už proto je lov na jednoháčkové gumové nástrahy relativně bezpečnější. Jigová hlavička spolu s velkou gumou patří jednoznačně mezi mé oblíbené bolení nástrahy.

 


 

Za vzrušující lov bolenovi nejlépe poděkujete puštěním na svobodu. Připravil nám pěkný boj, tak si ji zaslouží.

 


 

Boat není jen plovoucí zařízení, ze kterého se skvěle rybaří…

 


 

…je to i kouzelný pomocník, který vnímavého rybáře přenáší do jiného světa, nabízí mu spatřit neopakovatelné scenerie a prožít neobvyklá dobrodružství.


 

Text a fota: Milan a Tomáš Rozsypalovi