Jde o to, že vláčecí nástrahy lze dovybavit nebo pozměnit přidáním různých prvků a jednou z nejjednodušších úprav je prostě něco napíchnout na jinak prázdný háček nebo trojháček.

 

Ocásky

Na okoukané woblery, zejména ty baňaté, můžeme na koncový trojhák navěsit kousek twistrového ocásku či bavlnky. Nástraha lehce změní chod a samozřejmě i vzhled.

 

 

Úplně nejlepším fíglem je pak přidělání malého proužku lepící  pásky. Je to levné, velmi dobře to drží a navíc, pokud jde o záběry ryb, to bývá i poměrně efektivní.

 

 

Stejně se dají přizdobit i trojháčky plandavek a rotaček  - u těch je ale třeba dát pozor na to, aby ještě rotovaly. Kousek ustřiženého ocásku (myslím twistrového) lze v případě nouze navléknout i na marmyšku. Sice asi tolik nevoní jako hnojňáček, ale vizuelně pracuje velmi podobně a vydrží na rozdíl od hnojňáčka podstatně delší dobu.

 

 

Někdy, hlavně při chytání u břehu a v čisté vodě, tuto umělou variantu používám na hledání ryb, a když mám fyzický či optický kontakt s rybou, přidávám hnojňáčka. Často se vám podaří si natáhnout hejno okounů díky jejich zvědavosti pod nohy a pak už nahazjujete jen tak daleko, jak potřebujete.

 

Úpravy nástrah z měkčených plastů

Twistery, rippery a další gumovosti jsou samy o sobě velice úspěšnými nástrahami. To nám ale nebrání pokusit se zvýšit jejich originalitu a někdy i účinnost celou řadou drobných úprav. Ty spočívají například ve změně tvaru nebo barev nástrahy. Napřiklad u twisterů můžeme ocásky nastřihat, proděravět děrovačkou nebo dobarvit fixou.

 

 

Někteří zručnější z nás zase gumy dokáží svařovat k sobě, takže je půlka gumy červená a půlka bílá, případně lze na ocásek přidělat další dráždidla. Na některých měkkých nástrahách je možné vytvořit krásné oko - teď nemám na mysli přimalování, ale to, že do přední části gumy vyrazíme malou tyčinkou (např. ze zlomené antény) dírku, do které umístíme jigovou hlavu, takže zátěž je jakoby uprostřed těla gumy. Zátěž není tolik vidět, gumová nástraha získá přirozeně vyhlížející očko, mírně se pozmění její pohyb a pro rybu to nebude tak okoukané.

 

 

Jako další zajímavost pak přikládám komerční model twisteru (Orca), který má přídavný chobůtek. Navléká se na špičku háčku, aby se eliminovalo váznutí. Po záběru ryby, případně po záseku se háček snadno uvolní nebo projde ven.

 

 

Hrátky s fixem

Kabátek nástrah lze jednoduše změnit dobarvením nebo přikreslením různých dráždivých prvků. Někdy se podaří například zvýšit atraktivitu rotačních třpytek tím, že na plíšek uděláme lihovou fixou tečky, případně jeho blýskavost utlumíme nátěrem či pruhy. Většinou vystačím s černým popisovačem, ale vím o rybářích, kteří mají v arzenálu celé spketrum základních barev. Stejně tak může třpytka na nás nebo na rybu mrkat po přimalování nebo nalepení očička.

 

 

Podobné triky lze užít i při barevném tuningu wobblerů. Řadu nástrah je možné zatraktivnit tím, že se tečka nedělá klasicky na místo oka, ale klidně uprostřed těla. Literatura někdy označuje takto umístěnou tečku jako „spouštěcí bod“, který zřejmě simuluje zranění na těle rybky a pomáhá nastartovat dravcovu reflexivní útočnou reakci.

 

 

Mnohdy se jedná o pořádnou tečku - na obrázku je komerční model, ale pokud bych měl doma nějakého toho „ošoupánka“, tak bych ho neváhal podobně ozdobit. Je to rozhodně méně pracné než napodobovat reálné zranění rybky.

 

Závěrem

Jako prémii přikládám k článku samodomo vyrobené rotačky a plandavku,  se kterými můj otec vyrážel před cca 30 lety prozkoumávat vody čerstvě vzniklého Mušova. Tehdy po napuštění přehrady na tyto nástrahy chytili s přáteli klidně i desítky štik za den. Berte to jako důkaz toho, že nablýskané nástrahy z  tovární produkce nejsou jediné, které dokáží nachytat ryby.

 

 

Nikdo vám sice nezaručí, že s podomácku upravenými nástrahami nachytáte víc a větších ryb, ale můžete alespoň odcházet od vody s pocitem, že jste pro ty šupinaté bestie udělali maximum. Pokud byste přesto nevěděli kudy kam, tak se vraťte k rozhovoru na začátku článku anebo alespoň můžete rybám na nástrahu napsat nějaký vzkaz:-)

 

 

Text a foto: Robur