Protože server chytej. cz se stal jedním z významných mediálních partnerů celé akce, postoupili nám organizátoři festivalu text rozhovoru, který byl zveřejněn v časopise Rybářství. S drobnými úpravami a jednou bonusovou otázkou navrch si ho teď můžete přečíst.

Na otázky odpovídali tvůrce projektu a ředitel obchodního týmu ABF a.s. pan Martin Chmelík, jinak i vášnivý rybář a Ing. Michaela Brussová, hlavní manažerka festivalu, údajně rybářka v záloze. Účastníci letošního chytejsrazu se s oběma mohli potkat přímo v Jestřabicích, kde s námi strávili páteční odpoledne i večer a téměř celou sobotu.

 

 

Jak a kdy se zrodila myšlenka uspořádat rybářský festival?

Prvotní myšlenky uspořádat v hlavním městě rybářský festival jsou více jak tři roky staré, ale v té době asi chybělo více odvahy. S odstupem času bych řekl, že to bylo dobře, protože projekt se nezahodil do koše, tedy nepoužila se magická klávesa DELETE. S myšlenkou jsem začal otravovat několik dalších kamarádů - rybářů, pravidelně se scházejících u vody. O projektu se tak začalo hovořit v konkrétních obrysech a čím více jsem byl ujišťován, že ta naše „ulítlá“ idea má smysl, začal jsem shromažďovat další nápady na hard disk v notebooku.

Byla to „ujetá“ doba tahat na ryby notebook, ale když ryby nebraly, což se stávalo dost často, byl čas a klid na rozvíjení myšlenky o skvělém rybářském festivalu.

 

 

 

Jakým způsobem spatřil projekt FOR FISHING světlo světa?

Jakmile bylo vše připravené a celá idea se přeměnila v ucelenou studii, obvolal jsem všechny známé z branže a začal je seznamovat s projektem. Zrovna tak postupovalo dalších pár kamarádů. A najednou se vše tak nějak zlomilo a do vysněného projektu se zbláznilo několik dalších nadšenců.  Podařilo se sestavit skvěle obsazený přípravný tým, který se skládá z předních osobností českého rybolovu. Dalo by se říct, že jeden břeh je tvořen uživateli rybářských revírů, přední tuzemskou rybářskou elitou. Ten druhý břeh je osazen odborníky a představiteli ČRS, výzkumných ústavů a školství. Tedy těmi, co nám uživatelům naše revíry připravují a dbají nad jejich úrovní.

 

Můžete prozradit, kdo se s vámi na přípravě projektu podílí?

Není to žádným tajemstvím, protože jsme o měsíc dříve spustili webové stránky projektu a veškeré podrobné informace jsou k dispozici tam. Nicméně z našich spolupracovníků bych jmenoval Davida Havlíčka, Tomáše Rozsypala, Karla Nikla, Pepu Konopáska, Pavla Tomiho, Milana Tychlera, Václava Lišku, Zdeňka Edelmanna. Nemůžu opomenout ani předsedu ČRS, pana profesora Petra Semeniuka, CSc., který přijal čestnou funkci prezidenta festivalu.

A aby toho nebylo málo, festival má i svého patrona! Tím se nemohl stát nikdo jiný, než skvělý herec, rybář a autor několika DVD a publikací pan Rudolf Hrušínský. To, že tuto funkci přijal, je pro nás všechny, co festival připravujeme, velkou poctou.

 

Co jméno, to osobnost v nějaké rybolovné technice. Bude tedy festival průřezem všech rybolovných technik?

V historii tuzemských rybářských výstav se doposud nikomu nepodařilo dát dohromady takovou skvělou partu rybářů a odborníků. Návštěvníci se tak mohou těšit na to, že právě „tu svoji“ oblíbenou rybolovnou techniku na festivalu „stopro“ najdou.  Každý z členů přípravného týmu totiž zastupuje jednu, která je mu nejbližší a je její ikonou. Kdo se rybařině věnuje jen trošku více, jistě ví, co výše uvedená jména znamenají pro festival.Není poněkud odvážné v době finanční krize spouštět nový projekt?Doufám, že není. S podporou, kterou máme, se ani vlka nebojíme. Tedy ani konkurence. Jdeme si svojí vlastní cestou a jsme přesvědčeni, že komunita rybářů, která čítá přes čtvrt milionu tichých bláznů, si takový projekt, jako je FOR FISHING v hlavním městě zaslouží. Kupní síla, která je pro náš projekt rozhodující, je v Praze obrovská a měla by každému vystavovateli dát garanci dobrých obchodních výsledků. A k těm obchodům přidáváme další benefity, třeba jako publikaci FISHING GUIDE a mnoho dalších.

 

Rybářský festival aneb výstava tak trochu jinak. Co si pod tím můžeme představit?

Odpověděl bych matematickou rovnicí, která celý festival provází od své prvotní myšlenky:  Obchod + Gastronomie + Zábava + Vzdělávání = FOR FISHING.

 

Můžete to trochu rozvést?

Především půjde o pravou nefalšovanou rybářskou atmosféru. To znamená, že návštěvníci na festivalu najdou rybářskou baštu se skvělou gastronomií, živou hudbu, nespočet soutěží, tombolu atd.

Co se týče rybářského vybavení, v tuto chvíli to vypadá i na ojedinělou účast firem. Lze tedy očekávat skvělou přehlídku veškerého rybářského „vercajku“ pro jednotlivé rybolovné techniky, pestrou nabídku cestovních kanceláří a pozadu nezůstanou ani odborné instituce. Co se týče vzdělávání, tak první den festivalu bude především patřit odborníkům, tedy svazům, zástupcům ÚS, MO, školám, výzkumným ústavům atd. V dalších dnech však na návštěvníky čeká taková záplava audiovizuálních přednášek a fór z jednotlivých rybolovných technik, že nebudou vědět, do které vody (čti sálu) dříve nahodit svou udici. Vždyť se o své zážitky od vod s návštěvníky přijedou podělit přednášející z Kanady, Malediv, Norska,  Finska,  Švédska, Mongolska a samozřejmě i tuzemska.  Vrcholem festivalu bude 1. rybářský bál, kde vyhodnotíme všechny doprovodné soutěže, do kterých se již nyní mohou návštěvníci zapojit na webových stránkách festivalu.

 

Plánek výstaviště

 

Zaujala mne soutěž Miss sympatie FOR FISHING.  Míšo, prozradíte o co půjde?

Především o popularizaci rybolovu u něžného pohlaví. Vždyť rybářek je jako šafránu a možná ani netuší, jaký skvělý relax rybařina přináší. V tuto chvíli jsou již připraveny podmínky soutěže. Zkrátka a jednoduše, hledáme „RYBÁŘKU“, která zaujme svou sympatií, úsměvem či krásným úlovkem. Jde nám o to, aby celý festival byl „koukatelný“ nejen na vystavené exponáty, ale aby jej navštívilo co nejvíce rybářek, na které je mnohdy určitě krásná podívaná :-) (doplňuje Martin Chmelík).

 

Pokud se nemýlím, lidé vám často kladou otázku, proč se festival koná právě na konci ledna.  Není tento termín nevhodný?

Víte, tady se nikdy polemice o termínu nevyhnete. Chtěl bych však objasnit, proč jsme vybrali právě konec ledna. Nebudeme zastírat, že je to i kvůli konkurenci.

Ale ten smysl termínu je položen daleko hlouběji. Pro většinu rybářů končí sezóna příchodem prvních mrazíků. No a jak jsem vysledoval, v lednu již mnozí prožívají „těžký rybářský absťák“ a na rybářských serverech vedou diskuze směrem k nové sezóně. Také pořádají mezi sebou různé lokální srazy, zkrátka když se nemohou scházet u vody, scházejí se nejen virtuálně, ale i u pivka. A pokud k tomu přidám obchod, tak ten většinou až do března je takový vláčný. Jsem přesvědčen, že právě náš festival vše nastartuje daleko dříve. Též nesmíme opomenout rybolov na dírkách, který je čím dál více „IN“. Takže další důvod proč si najít cestu na festival. A už vůbec se nebojíme toho, že lidé jsou po Vánocích bez peněz, jak často slýchám. Jen ať si každý vzpomene, jak vypadají markety v lednu, kdy vypuknou slevy. Navíc se stává také hitem prodej dárkových certifikátů. Takže pokud nás drahé polovičky potěší takovým vánočním certifikátem, proč ho nejít proměnit ve svůj vysněný „vercajk“ na náš festival. Vždyť tento termín je také skvělým časem, kdy se začít vybavovat na daleké cesty do Norska, Švédska, Finska. Mořský rybolov přitahuje každým rokem více rybářů, kteří do „vercajku“ investují nemalé finanční prostředky.

 

Vidím, že jste plni elánu, vše máte do detailu propracováno. Je snad něco, co by Vás ještě mohlo zaskočit?

Snad jen tolik vystavovatelů a návštěvníků, že se nám do areálu PVA Letňany nevejdou. A když už jsme u počtu návštěvníků, připravujeme tipovací soutěž, ve které zvítězí ten, kdo svým tipem bude nejblíže přesnému počtu návštěvníků. A mohu slíbit, že výherce obdrží cenu v takové nominální hodnotě, která se bude rovnat počtu návštěvníků!!!

 

Abychom tipujícím tedy napomohli, jakou očekáváte návštěvnost?

Představa leží někde mezi 20 – 30 tisíci návštěvníky. To už je pro vítěze tipovací soutěže prima pobyt na Rio Ebro, v Norsku nebo slušný prut s kolovrátkem, že?

 

Můžete závěrem našim čtenářům přiblížit výstaviště v Letňanech?

Výstaviště prošlo rekonstrukcí, na všechny čekají nové výstavní haly, parkoviště pro 3000 automobilů v těsné blízkosti výstavních hal. Snadná je dostupnost areálu. Konečná stanice metra Letňany je cca 400 m od výstaviště a i všechny příjezdové komunikace ze všech směrů jsou lehce dosažitelné.

 

 

Máte ještě něco, co byste chtěl našim čtenářům vzkázat?

V tuto chvíli snad bylo řečeno vše a všechny Vaše čtenáře srdečně zveme na festival. Úplným závěrem bychom s Míšou chtěli poděkovat nejen vaší redakci, serveru CHYTEJ.CZ a dalším mediálním partnerům za podporu ale i všem, kteří se ujali festivalu a připravují ho s námi. Skoro by se to dalo charakterizovat tak, že si rybáři dělají svůj vlastní festival.

 

Za server chytej.cz jsem položil jednu otázku manažerce festivalu Michaele Brussové, s níž jsem konzultoval zveřejnění tohoto rozhovoru a která nám poskytla fotografické materiály.

Michaela Brusová

 

Byla jste na našem srazu. Jak se vám tam líbilo?

Sraz chytej.cz byl skvělý a to si dovolím citovat i pana Chmelíka. Panovala zde pohodová nálada, umocněná skvělým jídlem a také nočním zápasem se "selátkem", kterého jsem se bohužel nezúčastnila. Avšak z vyprávění si myslím, že chlapi na tuto akci jen tak nezapomenou :-)

A za sebe můžu jen konstatovat, že jsem byla opravdu mile překvapena, jací jsou rybáři fajn lidé. Byli bychom rádi, kdyby se nám podařilo vytvořit podobnou atmosféru také na připravovaném festivalu, který se stane tradičním setkáním všech příznivců rybařiny.

 

A na úplný závěr ještě jedna otázka pro David Havlíčka, majitele serveru CHYTEJ.cz:

Davide, proč jsi se rozhodl tuto akci podporovat a s organizátory spolupracovat?

David Havlíček

To je jednoduché. Celé roky si myslím, že by v srdci republiky, v Praze, měla existovat podobná akce. Bohužel tomu tak sice bylo, ale prostory, které k tomu byly určeny prostě optimálně nevyhovovaly ani vystavovatelům, ani návštěvníkům. Firmu ABF a jejich výstaviště znám od samotného počátku a troufnu si tvrdit, že zde bude spokojen každý. Přehledné, lehce dostupné a především dostatečně velké výstavní haly, velmi snadné parkování pro všechny, profesionální zázemí... Přičtu-li k tomu fakt, že pan ředitel je navíc vášnivý rybář, který akci pořádá nejen obchodním duchem, ale i srdcem, nebylo rozhodnutí těžké. Takovou akci prostě musíme podpořit a samozřejmě se jí i zúčastnit.


Miroslav Horáček
redakce Chytej.cz