Výběr revíru

Samotný výběr patří asi mezi nejzásadnější rozhodnutí. Pokud se rozhodneme špatně, tak sice budeme relaxovat, ale bez jediného pípnutí hlásičů a ryby před objektivem. Možnosti, kde si dobře zachytat, můžeme hodnotit podle různých kriterií: rybářský tlak, roční období, rozloha revíru, naše technické možnosti a podmínky lovu dané RŘ.V jarních měsících nebude dobré navštěvovat rozsáhlé vodní plochy, pokud nemáme člun nebo je zde jeho používání zakázané. Také rybářský tlak do určité míry rozhoduje o úspěšnosti lovu. A jako jedním z nejdůležitějších aspektů vidím podmínky lovu, které povoluje RŘ. Samotnou kapitolou rozhodování ve výběru revíru je i volba privátních vod, které mají také svá specifika. Rozhodnutí, jestli zvolíte svazovou nebo privátní vodu, je zcela na vás.

 

Volba místa

 

 

Málokde můžeme říci „v té vodě nic není“. Protože i když tu třeba neplave nic zajímavého pro kapraře, tak se na stejném místě může pobavit plavačkář s matchovým prutem. Pokud nám jde o střední a velké kapry, není vhodné vyhledávat malé revíry. Není pravda, že na malých vodách jsou jen malé ryby. Dnes jde veskrze o privátní revíry, o zapomenuté či nesvazové vody, kde se i na několika málo hektarech nachází pár velkých ryb. Na malém revíru ale bývá na ryby vyvíjen vyšší rybářský tlak a také nemůžeme mluvit o nějakém soukromí. Pokud se podíváme na konkrétní místa, tak dobrým znakem bývá soustředěná kapří aktivita. Nepřímo hledáme kapry u jakýchkoliv podvodních anomálií nebo případně vyhledáváme mušlová či patentková pole.  Takto se zcela běžně vyhledávají kapří „hot pointy“, ale situace se stává tragičtější pokud stojíme u revíru, který má dno jako fotbalové hřiště. Bláto, štěrk či písek, ale jako kdyby jej uhladil parní válec. Ryby  nehledě na druh tu nemívají soustředěná stanoviště a migrují po celé nádrži. Problémem může být i rozloha. Čím je nádrž rozlehlejší, tím hůře jdou ryby vyhledat. Pokud fouká vítr, je dobré mít své montáže položené na návětrné straně, tedy na straně kde se hromadí potrava navátá větrem. Pokud je na dané nádrži omezeno či zakázáno vyvážení, používání echolotu či snad i samotné bivakování, tak bývá problém ulovit cíleně jakoukoliv rybu, natož vyhledávat pouze určitou skupinu ryb. Nechceme-li se na takových místech trápit, tak je ani nevyhledáváme. Pokud přeci jen je revír „rozumě“ rozsáhlý a není nutné z nějakého důvodu používat loď, pak je jedním z řešení na holých vodách použít vysoce atraktivní boilies nebo předipované pelety. Dokrmujeme svá lovná místa pomocí PVA materiálu, kobry, praku či na kratší vzdálenosti i zakrmovací lopatky.

 

 

Typ nástrahy / návnady

Volba nástrahy/návnady je jednak daná naší sympatií k dané nástraze/návnadě a úspěchům s ní. Není vyloučeno použití partiklu, pelet nebo boilies. Záměrně se nezmiňuji o měkkých nástrahách, které jsou časem svého rozpadu a nízkou odolností proti bílé rybě nevhodné. Volba, zda budete lovit na partikl, je také trochu komplikovaná. I přes nízkou selektivnost je kapry vyhledáván a s chutí konzumován. Jeho použití je ale možné spíše na vodách, kde je nízké procentuální zastoupení bílé ryby. Její záběry lze částečně eliminovat volbou větších rozměrů partiklů, které déle odolávají.

 

Boilies

Bolies se stalo pro mnoho kaprářů modlou a stejně tak i pojistkou úspěchu, ale je to opravdu vždy tak? Dnes je trh zavalen hotovým boilies či suchými směsmi od renomovaných výrobců za vysoké částky od kilogramu. Většina těchto drahých směsí je složena z kvalitních rybích mouček, ptačích zobů popř. i mléčných složek. Stejně tak to bývá i s kvalitními přírodními extrakty a atraktory obecně. Takto vyrobené a dobře sestavené boilies je možné používat na vnadění po mnoho týdnů, aniž by kapr o něj ztratil zájem. A teď se dostáváme k jádru zakopaného pudla. Pokud plánujeme víkendový lov a nemáme možnost předkrmovat, tak jedinou možností jak ryby za poměrně krátký čas zaujmout je použít silně dráždivé boilies. Jako jistou nevýhodu vidím to, že se zkušení mazáci drží od našich nástrah dále a nenechají se přelstít na „předipovanou korkovou kuličku“. Proto je vždy třeba se nad výběrem boilies důkladně zamyslet. Již dnes se na českém trhu objevili výrobci, kteří nabízejí různé boilies či směsi které jsou určené pro konkrétní podmínky, jako je teplota vody či právě délka lovu.

 

Pelety

Pelety považuji za další boom po boilies. Ač je dnes možné použít jakékoliv pelety (do D montáže), tak zde se zmíním o dosud nepřekonatelných halibut peletách. Trh dnes nabízí velké množství různých pelet, které se liší samozřejmě složením - různými rybími moučkami, oleji, ale i atraktory či přírodními extrakty použitými při jejich výrobě. Pelety různého typu je možné koupit za výhodných podmínek po velkých pytlích, kde hlavní roli hraje finanční zvýhodnění. Halibut pelety již zpravidla není nutné dále upravovat. Meze fantazii se ale nekladou a tak je možné pelety máčet v lososovém oleji, dipu nebo i následně obalovat rybí moučkou či extraktem pro zvýšení jejích atraktivnosti. Ovšem ryby umí lovit i v takovém stavu, v jakém je koupíte. V mnoha tiskovinách jsem se dočetl, že díky vysokému obsahu oleje se halibut pelety nehodí pro studené vody. Vzal jsem to jako bernou minci a začal ve studené vodě lovit na boilies s obsahem uhlohydrátů. Z již neznámého důvodu jsem použil i peletu a výsledek mě mile překvapil. Šlo o krátký  12 hodinový lov na studené pozdně podzimní vodě, kde bylo překvapujícím zjištěním, že bylo možné dvojnásobně přechytat kamaráda lovícího na kukuřici. Po potrápení mozkových závitů jsem přišel na to, že je možné použít takovou peletu i na studené vodě a to díky rozdílnému způsobu výroby (lisování oproti vaření) oproti boilies. Atraktor není utáhnutý přímo v peletě a snadno se uvolňuje i ve studené vodě. Takový pokus lze přiměřeně vyzkoušet i v domácích podmínkách za pomoci sklenice vody a pelety.

 

 

Krmení

Málo nejednou znamená hodně. Krmné dávky by měly být rozumným kompromisem mezi více veličinami jako teplota vody, kapří obsádka, množství bílé ryby a také délka předpokládaného lovu (v našem případě víkend). Rozsáhlost krmné kampaně je jistě jedna z nejdiskutovanějších otázek součastné kaprářské scény. Jedni krmí střídmě a jiní zkrmují desítky kilogramů návnady. Obě tyto skupiny kaprářů vykazují velice dobré výsledky. Čím to je? Je možné toto jednání vysvětlit bez zbytečných fabulací? Můžeme pouze spekulovat, ale dle mých vlastních zkušeností a postřehu je rozdíl způsoben počtem a velikostí ryb. Velké množství krmení přitáhne větší množství ryb a to nejen kaprů, přičemž menší dávka na správném místě může efektivně lovit velké kapry, byť třeba v menším množství.

 

Nástraha

Volbu nástrahy považuji až za jeden z posledních problémů při lovu kapra obecně. V prvé řadě pro efektivní lov je důležité volit kvalitní návnady a pokud není důvod, tak na vlasovém přívěsu máme stejnou kuličku, jakou používáme za návnadu. Proto proč si zbytečně přidělávat problémy.

 

Dipování

Dipováním můžeme zvýšit atraktivnost našich kuliček, ale vždy se vším s mírou. Můžeme použít komerčně vyráběný dip nebo tekutou potravu. Sám raději používám vlastní dip sestavený z tekuté potravy, oleje (zpravidla rybího) a přírodního atraktoru (popř. i aromatu). Koncentrace jednotlivých složek není pevně dána. Ovšem je třeba mít na paměti, že některé složky je možné předávkovat. Dipovát nemusíme pouze boilies, ale dipovat je možné i halibut pelety v čistém lososovém oleji, který prodlouží jejich rozpad a samy se stanou atraktivnější.

 

Montáž

Okolo koncové montáže se vedou dlouhé neutuchající diskuse. Která je ta správná či která je nejlepší? Každý má svou montáž, které důvěřuje a asi by to tak i mělo být. Já jsem v jádru spíše minimalista a používám tu nejjednodušší montáž, kterou je možné navázat. Materiál ze kterého je složena, odpovídá náročnosti vody, na které chytám. Nejjednodušším materiálem je kvalitní vlasec. Pokud to situace skutečně vyžaduje, tak používám pletené šňůrky různých typů, ale o tom třeba zase někdy jindy.

 

 

Co dodat na závěr …  Sám nevyhledávám místa podle toho, jak velké ryby tam plavou (ono logicky vzato taková místa bývají nejvíce rybářsky exponovaná a to já nerad), ale nebyla by pravda, kdybych tvrdil, že nerad ulovím velkou rybu. Co je pro mě nejzajímavějším odvětvím kaprařiny, je „adventure“ kaprařina. Jde o navštěvování revírů, kde okolo vás neprojde za celý den živá duše a v mnoha případech tu neplatí běžná omezení ;-). Kolikrát byste byli překvapeni, jaké ryby je možné lovit na takových zapomenutých či málo navštěvovaných revírech.

 

Text i foto: Jiří Kadubec - Carpmaster