Prostě žádná dobrá zpráva, ale stále jsem doufal. Velká a čistá voda v krásné přírodě nemůže být mrtvá. A tak jsem v sobotu 16. 8. 2008 v 05.00 hod. sedl do obytné Avie a vyrazil směr Horní Planá, do kempu u Kukačků. Cesta uběhla celkem rychle a v 10.00 hod. jsem byl na místě. Utábořil jsem se, připravil pruty a jel jsem prozkoumat dno. Stále stejná hloubka kolem tří metrů. Až u starého koryta byla hloubka kolem pěti metrů. Bylo to cca 300m od břehu. Než jsem začal zavážet, zkusil jsem přívlač. První nához = candát 45cm. Srdce mi zaplesalo, že to není tak hrozné, jak jsem četl a opatrně jsem ho vrátil vodě. To jsem však ještě netušil, že to byl můj první a poslední candát na Lipně. Ještě nějakou chvíli jsem prohazoval vodu, ale ani jeden záběr. Chýlilo se k večeru a tak jsem šel připravit pruty a zavést je k vytyčenému bodu. Jak jsem si přečetl v popisu revíru: „Používání plovoucích a jiných předmětů označujících krmná místa se zakazuje." To mě velmi překvapilo, neboť přes množství bójek na vodě téměř nešlo nahodit. Pokusím se popsat malinko situaci: Avii jsem zaparkoval na volné místo u břehu, mezi karavany patřící kempu a karavany takzvaných starousedlíků (jsou to lidé, kteří zde mají karavan celoročně a platí si pronajmutí místa). Musím uznat, že si místa udržují. Je zde čisto a většina lidí je velmi přátelská. Poradí i pomohou, ale tak jak to v životě chodí, vždy se najde v davu někdo, kdo vám pobyt, jak se patří, „zpříjemní".


Místo "rybáře Franty"

Nalevo ode mne byl rybář ve vzdálenosti asi 50 m a to samé na druhé straně. Rozčarování ale bylo, že na vodě se vzdálenost mezi těmito rybáři zmenšila na pouhých deset metrů. Jeden měl místo vyznačené kusem polystyrenu, druhý montážní pěnou. Své pruty jsem zavezl na střed mezi oba pány v dobré víře, že rybářský řád a vzdálenost mezi rybáři je dána. Ale co je na papíře, není vždy směrodatné. To jsem se dozvěděl o něco později. Pan rybář - jistý Franta z Prahy bývalý policajt, jak jsem se později dozvěděl, jel zavést pruty ke svému krmnému místu. Po jeho návratu spustil bandurskou cože jsem to za debila, že se nikoho nezeptám, jestli si mohu nahodit a že jsem mu ukradl bójku. S nadávkami vydržel dobrou půl hodinu a musím uznat, že jsem sám sebe obdivoval, jak dlouho vydržím v klidu, protože jsem většinou vznětlivější povahy a moc si toho líbit nenechám a už vůbec né neprávem. Byl jsem tu ale na dovolené a chtěl jsem strávit čtrnáct dní v klidu. Nahodil jsem tedy jinam a pánovi to sdělil. Začal se chovat přívětivěji a já na něj změnil. Ne však na dlouho. Následující události mě vlastně motivovaly k tomuto článku.

Znovu se vrátím ke dvěma citacím: „Lipnoooooooooooooo? To je rybářské tabu. Chytám zde už od malička, ale to, co se tady děje nyní, to je úplně na... Je mi smutno, když dneska tzv. Lipeňáci skoro nevidí pořádnou štiku, candáta neboooo okouna. Dříve to byl rybářský ráj, ale ta doba je už pryč, bohužel.
Jasně, kapra zde chytneš při troše štěstí krásného, ale my tady dravce už skoro neznáme. :((((((((„

A reakce na tento povzdech: „A kde vidíš příčinu toho to stavu? Byls na tom semináři 16.5. ve Frymburku? Sleduješ dění okolo "nápravy" toho všeho? Jak to vidí ostatní domorodci?
Prožívám to těžce, ale jezdil jsem na Lipno tak 4-5x do roka, takže relativně mě to tolik nebolí, co musíte ale prožívat vy, místní?"

Jestli dovolíte z mého pobytu na Lipně jsem si udělal názor, který se pokusím prezentovat a pokusím se odpovědět na otázku: „A kde vidíš příčinu toho to stavu?".


Takže začnu od začátku. Můj příjezd jsem již popsal. Chytal jsem dle rady jednoho rybáře na jahodové boilie velikosti 12 mm a na kukuřici, čímž se prý eliminují záběry cejnů. Mimochodem to byl velmi příjemný pán, o kterém by se dalo: „místní, povoláním rybář". V neděli dopoledne jsem za celý den chytil jednoho půlmetrového kapra a dá se říci, že ve zbylých deseti dnech to nebylo, jak bych si představoval. I přes to, že jsem chytal téměř nepřetržitě, ulovil jsem jen pět kaprů. Čtyři z nich jsem pustil a jednoho jsem si odvezl na ochutnání. Říká se, že lipenský kapr je nejlepší.

Kolega napravo (bývalý policajt Franta) byl mnohem úspěšnější. Co mě však zarazilo byl fakt, že bez váhání všechny ryby bez rozdílu po ulovení zabíjel a uskladnil ve velkém mrazáku. Místo toho, abych sledoval své pruty jsem hodně času strávil pozorováním Franty. Tento „rybář" dokázal v jednom dnu ulovit 7 kaprů a 6 cejnů (vše kolem padesáti cm) a vše končilo stejně - okamžitě zabít a do mrazáku. Tak to šlo den za dnem. Myslím si, že jsem našel odpověď na otázku „kde vidíš příčinu toho to stavu"? Ale než dokončím svůj názor na tuto otázku, dovolte mi ještě několik málo názorů výše zmiňovaného příjemného rybáře.

Před třemi lety chytil pán přes 80 candátů, loni jen 20 a letos jen jednoho, čímž jsem vlastně stejně úspěšný jako on, protože mě se to povedlo hned první den. Co se týče kaprů před třemi lety nebyl problém lovit kapry kolem 80 cm, loni mezi 60 a 70 cm, letos je prý zázrak vytáhnout kapra přes 50 cm. Když jsme se bavili o důvodu úbytku ryb na Lipně, měl zajímavý názor, s kterým se nedá než souhlasit, ale myslím, že to není ten pravý důvod. Důvod úbytku ryb na Lipně tento „profesionální rybář" vidí ve velkém výskytu bolena dravého, který decimuje potěr candáta a okouna. Ale já si myslím, že když k bolenům přidáme „rybáře Frantu", který zde tráví téměř veškerý čas od dubna do listopadu (což je 8 měsíců) což znamená, že je u vody řekněme 160x (počítám, že každý týden si dá dva dny pauzu). Kdybych počítal je těch 7 kaprů denně (normálně když berou prý není problém ulovit i 30 ks), je to přes 1000 kaprů na jednoho rybáře. A zamyšlení: kolik asi je takových rybářů na Lipně a kolik ryb uloví tímto způsobem o který není v úlovkových lístcích ani zmínka, což znamená, že se pak přiměřeně nenasazuje? Jak dlouho ještě vůbec bude možné na Lipně ulovit alespoň nějakou rybu? Nechci tím samozřejmě říci, že se všichni chovají stejně, ale musíme si přiznat, že prostě takový lidé stále jsou a není jich málo. A určitě to není jen o Lipně, ale na každém revíru se najde nějaký ten Franta a s tím je potřeba něco začít dělat.


Myslím si ale, že zákazy ani omezení lovu tomuto jevu nezabrání. Rybářská stráž to prostě neví, takže se nic nestane. Za mého pobytu přišla stráž jednou a to hned druhý den. Vše bez závad. Pan „rybář" Franta to okomentoval, že je to třetí kontrola za posledních 5 let. Po pár dnech sledování pana Franty jsem asi měl něco udělat, ale neudělal a tak může decimovat rybí populaci na Lipně dál. A v tom vidím velký problém. Obecná lhostejnost. Přijdeme k vodě, nic nechytíme a tak nadáváme na všechny okolo, ale pokud můžeme něco udělat, zavřeme oči a mlčíme. Já sám jsem toho příkladem a s odstupem času vidím, že to byla chyba. Lidská lhostejnost. A v té a v „rybářích Františcích" vidím důvod nízkého stavu ryb na Lipně a nejen tam.