Především musím říct, že mám z Tomášovy knihy velkou radost. Známe se s tímto výtečným autorem někdy od poloviny 90. let, kdy začal časopis Kajman vycházet, a později jsme dokonce uvažovali a plánovali společnou knihu o přívlači. Tehdejší okolnosti ale byly proti nám, a tak se tvorba každého z nás ubírala dál svou vlastní cestou. Já postupně vydal další dvě knihy (právě v již zmíněné ediční řadě Průvodce sportovního rybáře u nakladatelství Fraus) a nyní tedy přichází s kůží na trh i Tomáš Rozsypal.

Uvedená kniha, jak asi mnozí zasvěcení správně tuší, shrnuje dlouholeté a bohaté Tomášovy zkušenosti z lovu okounů a zároveň logicky spojuje v kompaktní knižní útvar to nejlepší z jeho mnoha dosud publikovaných článků o lovu okounů v Kajmanovi. Čtenáři se tak dostává do rukou exkluzivní poradce, našlapaný informacemi od sklepa až po půdu, naducaný řadou tipů, neotřelých nápadů a desítkami pěkných fotografií.

Tomáš v sobě nezapře letitého milovníka přívlače. Odhadem více než čtvrtina knihy je věnována lovu okounů přívlačí. Autor se obsáhle zabývá lovem „pruhovaných banditů“ nejen na rotační třpytky, twistery či wobblery, ale hezkých pár stránek věnuje i lovu okounů marmyškou, kde opravdu detailně pitvá všechny možné odnože okounového marmyškování. Samozřejmě ale v knize nechybí ani druhá oblíbená Tomášova technika lovu okounů – plavaná, stejně jako třeba položená a její větve (feeder).


ukázka z knihy

 
ukázka z knihy

Tyto rybolovné techniky, které jsou bohatě doprovázeny typickými Rozsypalovými ilustracemi pro snadnější čtenářovu představivost, naleznete až ve druhé části knihy. Úvod totiž již tradičně (pro Průvodce sportovního rybáře) obstarává pohled do biologie a způsobu života okouna. Víte například, kde, kdy a proč hledat okouny na tekoucích vodách? Nebo jak ovlivňuje chování okounů teplota vody? A nebo jakou roli hraje v životě okounů substrát dna? Pokud ne, dozvíte se to právě zde, stejně jako třeba to, jací největší okouni byli prozatím uloveni nejen v České republice, ale i na Slovensku (to je opravdu zajímavý sumář).

Takže co? Takže nic. Myslím, že Rozsypalova kniha „Okoun – pruhovaný bandita“ má co nabídnout leckomu z nás. Jsem o tom přesvědčený. Vy však poslouchejte vlastní instinkty a názor si udělejte svůj…