Bylo někdy počátkem léta 2007, když mi volal můj kamarád David Havlíček, že má pro mě tajnou novinu. V hlavě se mi honilo několik věcí, kterými jsem mohl být překvapen. Za chvíli z něho vylezlo, že zatím je to tajný, ale že dostal poměrně výhodnou nabídku na rybářskou výpravu do Mongolska. Nevím co na tom je tajnýho, žejo?? Ani jsem nevěděl jestli mám závidět, bulit, nebo jak reagovat. V hlavě se mi honily různé myšlenky, včetně té, že mi tím oznamuje, že jsou místa dvě a že jedu s ním. :o))) Bohužel, je to sketa, a ne kamarád, nakonec odjel beze mně!!! V průběhu léta jsme to párkrát spolu telefonicky probrali, jak se těší, jak se připravuje, jak mu to koliduje s termínem srazu, že vše bude stíhat jen tak tak.

Vzpomínám, že několik málo vět o jeho plánovaném výletu ještě padlo na zářijovém srazu Chytej.cz a za týden nám David odletěl a nechal nás tu na pospas internetovému médiu.

Jelikož Mongolsko patří mezi destinace, které řadím mezi své rybářské sny, po Davidově příletu jsem okamžitě začal škemrat o informace, o fotky, o zážitky, prostě jsem byl nažhaven. David nejen mně, ale všechny ostatní na Chytej.cz nechával tak nějak neukojené a na informace byl skoupý. Dnes vím, že to bylo z důvodu obrovského pracovního vytížení, takže mu to snad nakonec budu muset i prominout :o) Když oznámil, že hodlá z fotek nafocených jím, ale i ostatními účastníky, připravit malou výstavu, bylo rozhodnuto. Když nemůže mohamed k hoře, musí hora k mohamedovi. Jedu na vernisáž do Tábora! Je to přez půl republiky, ale tohle absolvuju. Žena mi už týden dopředu oznamovala, že jsem prdlej, že budou na Vysočině závěje, že hnát se takovej flák kvůli pár fotkám je bohapustá hloupost, a vůbec, ...chlapi známe to všichni, ne?

Je sobota 24. 11. 2007. Venku je hnusně, sedím u počítače, serfuju kolem rybařiny a "nudím se jako prase". Vernisáž začíná okolo 17:00 v Hospůdce Na schůdkách. To nevydržím. Mám to z Litomyšle něco okolo 160 km. To znamená vyjet tak okolo 14:30, abych to nemusel moc hnát. Po obědě už jsem jak na trní a nevydržím – sedám do auta a valím směr Tábor. Když tam budu o chvilku dřív, nic se nestane, že! :o) .

V Hospůdce na Schůdkách už je vše připraveno, vernisáž nachystána, dokonce se dozvídám, že se bude promítat i video, co David natočil. Jupíííí!!! Jsem sice první návštěvník, ale známí se začínají scházet. Mezi prvními dorazil i Rudolf Hrušínský, který na vernisáži ukázal několik svých fotografií ze svých několika výprav. Rudolf navštívil Mongolsko celkem 8x, takže rozhodně měl o čem vyprávět, měl co hodnotit a měl co porovnávat. Je to opravdu příjemný chlapík. I přes to, že druhý den ho čekalo natáčení a do druhého dne musel načíst 40 stran scénáře, vydržel s námi až do skoro do deseti hodin.

Potkávám tu několik starých známých z Chytej, poznávám pár lidí, které jsem dosud neznal. Největší radost mi udělalo, že jsem se osobně potkal s Mildou Rozsypalem, který na mně udělal přesně takový dojem, jak mi o něm vyprávěli jeho kamarádi. Mimochodem Mildovy fotky z Mongolska patřily mezi hřeby večera – ten chlap fakt umí!!!

Vernisáž je zahájena promítáním filmu, který byl při výpravě natočen a okolo 19:00 nastane slavnostní okamžik. Všichni přítomní se shromáždí před tably s fotografiemi, zástěny jsou odkryty a konečně máme možnost si prohlédnout to, proč jsme všichni přijeli. Moderátor večera Luboš Dvořák se ujímá slova. Poví něco o autorech a každému položí několik otázek. Mohu říct že jeho moderování dalo celé akci takový vznešený nádech a rozhodně to mělo úroveň. Dozvěděli jsem se, že výstavanení jen o rybaření, jen o přírodě, ale má za účel ukázat ze všeho trochu. Fotky jsou krásné, některé ještě hezčí.

V průběhu vernisáže se podává Davidem vlastnoručně marinovaný losos a to vám teda řeknu, to bylo žraso!!! Ochutnal jsem jen maličko a rozhodně zažívala moje mlsná huba slastné pocity. Přiznám se, že v průběhu večera jsem mísečku navštívil ještě jednou vybaven talířem a neodolal jsem, abych nedonesl ke stolu ochutnat i ostatním. Hurá – nechtěli, sežral jsem to sám :o)))) Mám pro vás ale omluvu: klikni sem >>>

Následuje křest nových DVD z Edice chytej.cz „Chytáme přívlačí s Tomášem Rozsypalem“ a „Základy lovu na Feeder s Mírou Horáčkem, alias Ospreyem“. Křest byl proveden velmi originálním způsobem a to nikoliv z úsporných důvodů, ale na Davidovo přání vodou z Jordánu a vodou z Lužnice. Ke křestu přišla k překvapení všech poblahopřát aktérům DVD dokonce mongolská pionýrka s kopretinami a mongolský plovárník, který Davidu Havlíčkovi předal na důkaz širokého přátelství putovní gumovou plaveckou čepici.




Po celou dobu vernisáže nám vyhrávala kapela Flying parties (známe ze srazu na Dobré vodě), která rovněž přispěla k tomu, že jsem své cesty do Tábora rozhodně ani na okamžik nelitoval.

Překvapením pro mne ovšem byla dražba fotografií ve prospěch Občasnkého sdružení Kaňka (www.kanka.info). Když moderátor vyhlásil dražbu fotografií, pomyslel jsem si, že toto se moc neujme. David měl naprosto geniální nápad. Vybral nejlepší fotky ze své předchozí výstavy, které byly vytištěny ve velkém formátu A3 a A2. Musím podotknout, že fotky byly vyrobené opravdu kvalitně, nějakou pro mě neznámou metodou – samolepící, zalaminované omyvatelné fotografie. Vypadaly naprosto skvěle. První kolo dražby proběhlo tak nějak poklidně a abych řekl pravdu, moc jsem ho nesledoval, bo jsem baštil toho lososa :o))) Jen jsem tak nějak zaregistroval, že první vyvolávací cena se pohybovala za fotku okolo 50,- Kč. Už to vypadalo, že bude vydražena za 110,- Kč. Říkám si safra, držej se nějak při zemi. Na charitu je to nějak málo a za fotku od Davida – o tom ani nemluvím. Zvedám ruku a hlásím PĚTSET!!! Řada přítomných zahučela a nakonec se zvedla ještě jedna ruka a zahlásila 600,- !!!! Říkám si cha cha, je to dobrý, kupujou.




Opustil jsem sál i lososa a usedl ke svému obvyklému džusíku mezi Davida Maixnera a Ivoše Slámu. Věřte nevěřte, ten večer se vydražilo asi 30 fotografií, nejvyšší částka se vyšplhala na 1.050,- Kč a celkem se Davidovi podařilo pro Kaňku získat 8.900,- Kč. Obdivuhodné!!!! A o některé fotografie se strhla přímo neuvěřitelná bitka. Musím se pochlubit, samotnému se mi podařilo vydražit taky jednu Davidovu fotečku a dokonce jsem na ni dostal věnování „Pro kamaráda Ivoška vyfotil David Havlíček“.

Takže:
Pro kamaráda Davida Havlíčka a Chytej.cz
s díky napsal Ivoš Uličný – Toulovec

Davídku, doufám že článeček doplníš o nějakou z báječných fotek z vernisáže!


Foto z vernisáže: Radek Havlíček, Václav Mládek

Dovětek od D. Havlíčka: Ano, kamaráde, Ale protože nevím kterou, tak přikládám všechny včetně popisků tak, jak jsou na výstavě.

Současně bych zde ještě rád poděkoval Milanovi a Rudolfovi za fotografie, díky kterým se výstava stala takovou, jaká je. Dále partnerům, díky kterým se tato akce konala a to zejména RUDI a.s. (www.rudi.eu) a Lence Želivské (Restaurace Na Schůdkách - www.naschudkach.com ) a dále cestovní kanceláři INGOL (www.ingol.cz ) za nezapomenutelné zážitky v Mongolsku.

Výstava "Welcome to mongolia" ON-LINE

Foto: David Havlíček, Milan Rozsypal, Rudolf Hrušínský

 

Rudolf - Tenkrát před dvaceti lety...


Odpočinek před pochodem


Na jezeře Caga-nur


Naše letadlo


Čekání na odlet

Rudolf - ...o dvacet let později.


S úlovkem tajmena 126 cm


Soumrak nad řekou


Šikovný rybář


Mé přechodné bydliště

Flóra


Stojící samotář


Zeleň, vzduch a kamení


Padlý velikán

Život


"Marto!"


Zlatá horečka na Delgermörönu


Drahocený kov


Procházka


Stydlivá


Ranní hygiena


Na cestách


Dvě generace

Portréty


Napřed rozbalit


Vítejte!


Stáří


Mládí


“Čoš mě ťo ďal?”

Lidé


Na "rozhledně


"Jdeme pro vodu"


"Tak ukažte, co máte?"


"Dopravní prostředek"

Ryby a rybáři


Věčný chodec


Samotář


Pauza


Milan s lenokem


David při lovu


Zdolaný tajmen


Okouní bratři


Štičí rodeo

Světlo a stín


"Horaráno"


"Spící drak"


Horský hřeben


"Zrcadlo z ryzího zlata"

Řeka Delgermöron


Křišťálová


Sněhová bouře


Beránci nad vodou


Listí žloutne

Řeka Selenga


"Teču si, kudy chci...


...ráno, ...


...odpoledne ...


...i večer."

Naše cesta


Vzduchem


Po okresní silnici


U čerpací stanice


Přívozem

Hory a skály


"Zkamenělý mamut"


"Malý a velká"


Soutěska

Civilizace


Ulánbátar - hlavní město


Somon (okresní město)


"Hlavní třída" v Somonu


Život ve stepi

Divocí koně


"Odcházím, už mě nebavíš."


"Počkej na nás!"


"Dobrá voda."


"Trochu mi nech!"

Dobytek


Největší zdejší bohatství


Yak - tažná síla a zdroj masa


Zvědavost


Zabijačka ve stepi