Co je to bowfishig?

Někdo tvrdí, že je to sport kombinující lov s lukem a rybaření, jiný že je to prostě jedno z odvětví lučištnického sportu. K jeho provozování potřebujeme specielní luk kombinovaný s navijákem a většinou loď (není nutná). V praxi to probíhá tak, že se lovec přiblíží k vyhlédnuté rybě (ryba by měla být co nejblíže k hladině), na tu vystřelí ze své luko - harpuny šíp. Tento šíp je uvázaný na šňůře, která vychází z navijáku. Šípy se používají laminátové. Jsou totiž těžší a mají tak ve vodě větší setrvačnost. Šňůry mají nosnost nad 100 kg. Hroty šípu jsou opatřeny vyklápěcími hroty, zabraňujícími vyjetí šípu z těla ryby při "zdolávání". V případě zásahu ryby lovec svojí prošpikovanou kořist navine do lodi, kde ji dobíjí (někdy ani nedobíjí a nechává jí pomalu leknout).

V některých zemích není bowfishing žádnou novinkou. Například v Mekce tohoto sportu USA byla založena Bowfishing Association of America (www.bowfishingassociation.com) už v roce 1990. Za cíl si klade propagovat bowfishing, rozšiřovat jeho členskou základnu a chránit práva svých členů. Ochranou práv členů rozumějte boj proti "nepřátelům sportu" - ochráncům přírody, rybářům, kteří požadují rybu chytit a zase pustit, či lidem snažícím se o zákaz airboatů (typ lodě) na jezerech. Zkrátka a dobře jde o boj o to, aby si mohli nerušeně zastřílet nejen členové současní, ale i jejich děti. Viceprezident této organizace Bryan Hughe se bojí toho, co si pomyslí jeho čerstvě narozený syn až bude starší a uvidí všechny Bryanovy fotky s úlovky z bowfishingu a Bryan mu bude muset říci: "Dobře synku, toto bývalo legální, ale pár lidem se nelíbilo, že zabíjíme tyto ryby a postavili bowfishing mimo zákon. Ty už si tedy nezastřílíš." BAA dokonce o svých členech tvrdí, že pomáhají chránit přírodu. Mnoho lidí si prý neuvědomuje, jak moc bowfishing pomáhá ekosystému. "Rybáři s lukem" totiž zbavují vody invazních ryb jako je kapr a dalších druhů, jejichž jediným nepřítelem je člověk. Bryan Hughe jde až tak daleko, že věří, že bowfishingu žehná sám Bůh.


V bowfishingu jsou organizovány různé turnaje včetně mistrovství světa. Vítěz šampionátu dostává v přepočtu přes 40.000 Kč. Zvláštní cena je udělena týmu, který nastřílí nejvíc kaprů. Zajímavé je to, že bowfishermani počítají mezi kapry jak kapra obecného, tak amura, tolstolobce a tolstolobika. Na základě výsledků turnajů je vyhlašován střelec a tým roku. Vyhlašovány jsou i úlovky měsíce a samozřejmě evidovány rekordy.


Šťastný střelec. Fotografie byla pořízena na výpravě s kapitánem Vic Davisem - majitelem Barefoot Charters, Panacea, FL

Něco k taktice

Bowfishermani vlastně čerpají z poznatků nás rybářů. Nevědí víc než my. Rybu ale nemusí přesvědčit, aby zabrala. Stačí jim dostat se k ní blízko a mít pevnou ruku. Proto jsou jejich aplikace jiné. Vybral jsem pár špeků...

Rybaření s lukem je nejúspěšnější v noci. Ryby se při něm hledají reflektorem. Nevyvalují - li se ryby za slunných dnů na hladině, nebo se nenechají v noci načapat v mělčinách, lovci se nebojí sáhnout po přípravě "střelnice" klasickým zakrmováním. Některé rady ohledně krmné kampaně se mohou zdát z našeho pohledu skoro směšné. To je dáno jinou realitou na některých zahraničních vodách (především jejich zarybněností). Například Chance Tuder na www.armsbowfishing.com (odtud jsou i další rady) říká: "Střílíte - li ryby ze břehu nebo mola, hoďte tak metr od břehu trochu kukuřice. Po chvíli přijede velké množství kaprů a kaprovců." Lučištníkům mezi rybáři se hodí i boilies. Využívají jeho selektivních vlastností. Láká jim většinou kapry, stejně jako nám rybářům. Praktický je i bochník chleba. Střelci ho zafixují ve vodě na jednom místě a poté likvidují ryby přímo u krmelce. Vyznavači této disciplíny rovněž tuší, že se ryby často skrývají v překážkách. To jim komplikuje situaci. Vyzrál na to Timothy Fynn: "Když jsou ryby shromážděny v potopeném stromě a vy tak nemáte prostor pro jistou ránu. Hoďte do vody pár kamenů několik metrů od stromu. Kapři jsou zvědaví. Ti větší přijedou zjistit, co se děje, čímž vám usnadní ránu." Při zásahu amura, který je považován za velmi bojovnou rybu i mezi lučištníky, se doporučuje pojistit zdolávání zásahem druhého šípu. Ryba pak téměř nemůže utéci! Zabývat se je třeba i "obháčkováváním". Máme - li rybu ještě ve vodě, nejlepší je rybu přišlápnout, hrot šípu zabořit do bahna nebo písku a pak vzít šíp oběma rukama na opačných koncích a vyzvednout na břeh. Rada nad zlato se týká dohledávání "nástrah". John VanDusen říká: "Jestliže ztratíte šíp v rybě, mějte oči otevřené. Jednoho dne jsme s mým synovcem přišli o tři šípy. Den poté jsme ty samé ryby znova střelili a získali tak naše šípy zpátky!"

Dobrá otázka je jak je to vlastně s úspěšností střelců. Jisté Dave, pro kterého je bowfishing skvělý přítel a po dceři a kariéře životní priorita č.3, k tomu na svém webu www.geocities.com/Yosemite/Meadows/8118/ říká: "Při své nejlepší výpravě jsem za 4 hodiny střelil 73 kaprů. Při té nejhorší jsem ztratil 21 šípů a přišel o motor z lodi." Jinak co se týká velikostí, tak se velmi běžně střílejí kapři, amuři a tolstolobici nad metr. Populární je i lov velkých exotických ryb. Viděl jsem i fotky střelených krokodýlů a želv.

Vede tudy česká cesta?

Jiný kraj, jiný mrav, mohli bychom si říci. Některým australským a americkým vodám skutečně nelze upřít to, že jsou tu kapři přemnoženi. Na jiných vodách je problém s jinými rybami. Bowfishing by se tak nabízel jako jeden ze způsobů, jak pomoci. Jenže já mám dojem, že o to tady nejde. Stačí si na youtube.com zadat heslo "bowfishing" a prohlédnout si pár videí. Nemůžu se zbavit dojmu, že mnozí aktéři jsou totálně vyšinutí jedinci. Těm nejde o snížení populace kapra, maso, nebo o lov trofejní ryby. Jde jim o zabíjení. Trefit co nejvíc ryb, přitáhnout do lodi a nechat v ní na vzduchu chcípnout.

Vyskytují se tu vlastně dva druhy videí. První je ve stylu "skvěle se bavící partička na rybách". Borci tu vítají hurónským řevem každou střelenou rybu, brutálně ji vyrvou na břeh a na závěr se pýří svým výřadem úlovků. I když ani to brutální vyrvání na břeh není tak jisté. Někdy si po zásahu všímají více kamery, kam se radují a zásah komentují a svých kumpánů, se kterými si plácají za výkřiků "give me five" nebo "give me some love", než ryby. Po nějakém čase se ji uráčí začít přitahovat. To se týká hlavně menších ryb. U větších by si asi výjimečně hleděli "zdolávání". Druhý druh pohyblivých snímků je o něco intimnější. Střelec se svým komplicem se vydává na jezero nebo řeku pátrat po rybách. Vzrušeným hlasem, jak vystřiženým z pornofilmu, předává kumpánovi svoje moudra, nebo si je sdělují navzájem. Pak nacházejí rybu, trefují a stávají se slavnými. Dokázali by tohle, kdyby ryby uměli vydávat zvuky? Každý zásah by byl provázen řevem na celé jezero? Myslím, že ne.

O něco méně zvrhlá je řekněme sportovní větev bowfishingu - lov velkých ryb. Lovec se tu neukájí na krvi. Chce dostat trofej. V jistém smyslu je to podobné myslivosti. Přesto ani tudy česká cesta nevede. Bohužel i naštěstí u nás nestačí naházet trochu kukuřice metr od břehu, aby sem přijelo velké množství kaprů nebo jiných ryb. Bowfishing si lze představit snad jen za bezvětrných slunečných dnů, kdy se kapři, amuři a tolstolobici vyvalují na hladině. Skoro by se nabízelo, při nesporném protěžování kapra při vysazování na úkor jiných ryb, do nich demonstrativně pár šípů tu a tam poslat. Takovéto nápady tady už dokonce byly. Je sice chybou, že naše místní organizace cpou, kvůli své pohodlnosti a ekonomickým zájmům, do vody kapry třeba místo parem, ostroretek nebo pstruhů. Kapr za to ale nemůže. Vyhrožovat na internetu, papíře nebo hospodě, že se vydáme s lukem k vodě a s kaprem zatočíme je správné. Upozorní to, že způsob nasazování ryb je postavený na hlavu. Vyrazit ale opravdu s lukem k vodě už je hnus. Pomineme - li to, že je to k rybám více než neuctivé, stále zůstává fakt, že naše vody jsou zarybněné příliš málo na to, abychom je ještě odrybňovali lukem. V neposlední řadě to zakazuje rybářský řád.

A ve světě? Ani tam se podle mého nebude střílet dlouho. Něco jiného je usmrtit jednou ranou z kulovnice nebo luku jelena, něco jiného "postřelit" rybu (díky zkřivení dráhy letu luku ve vodě si nelze představit pravidelné trefování na smrtelná místa) a živou ji táhnout na břeh. To stejně jako lov na živou rybu nebude mít dlouhé trvání. No a kdyby náhodou ne, tak jsou tu stále nebezpečí, která generuje bowfishing sám o sobě. Naděje, že si bowfishermani způsobí zranění nebo smrt navzájem, není malá. Ta plynou ze špatného míření a následného vyslání šípu mezi lidi (například v zápalu lovu, nebo při pádu). Pomíjet nelze ani nebezpečí návratu šípu. To může nastat pokud se šňůra, na které je šíp uchycen kdekoli zasekne. Jestliže se tak stane a šíp se neutrhne, tak se vrací poměrně slušnou rychlostí na lovce nebo jeho kolegy. Tak držme bowfishermanům palce, ať tato zranění nejsou pro ně fatální, ale jsou dost významná na to, aby si uvědomili, že jsou lepší způsoby, jak trávit volný čas.

Na našich vodách to raději nezkoušejte. A pokud tu nějakého lovce ryb s lukem zahlédnete, okamžitě volejte policii. Do konfliktu se s nimi nepouštějte. Před příjezdem ozbrojených složek, které je přebijí svými průkazkami a revolvery, mají lovci v rukách poměrně pádné argumenty. Určitě nechcete být v podobě trofeje na jednom z jejich oblíbených videí.

 

 

Na kolik vyjde vybavení

Pro představu uvádím na kolik vyjde výbava na bowfishing (čerpáno z http://www.amsbowfishing.com/).

Luk: 220 dolarů. Za tuto cenu seženete například velmi dobrý kladkový luk Fish Hawk Bow.

 

Naviják: 70 dolarů. Jde o AMS Standard Retriever. Tento se dodává i se šňůrou.

Šňůra: V případě že není v ceně navijáku stojí okolo 15 dolarů.

Zakládka na šíp: 20 dolarů. Slouží jako opěrka na šíp před výstřelem. Její kvalita zpřesňuje ránu.


Šíp: 20 dolarů za kus. V této cenové relaci se pohybují CS Arrows se specielními plochými hroty pro snazší průchod rybou. Potřebujete jich několik.


Také je možné pořídit komplet Fish Hawk Bow Kit (bez šípů). Ten vyjde na 329 dolarů.

Z dalších doplňků lze dokoupit plováky na šípy, další hroty, oblečení, instruktážní dvd, literaturu nebo pc hry.

Otázky do diskuse:

Jaké pocity ve vás bowfishing vyvolává? Měli by se compoundové luky u nás povolit třeba k lovu nechytatelných tolstolobiků nebo protěžovaných kaprů? Máte chuť si jet do zahraničí zastřílet?

Radek Filip (Raf)