Korkové splávky

Při jejich výrobě ,se kdysi používalo vedení vlasce přes jeho střed, čímž se při nastavování hloubky zařezával do těla splávku, opotřebovával se a částečně sál vodu .Splávky z korku používám málo, většinou na větších a hlubších řekách a k lovu na zarostlých vodách (stulíky, lekníny a u padlých stromů). Korek kupuji nebo sháním u známých. Typ splávků, který používám, je kombinace korku s husím brkem (viz foto).


    Korek - nový a použitý


Polotovary z korku

 
 Broušení splávku z korku

Postup práce: na drát ve sklíčidle nasunu korek a hrubým smirkem zbrousím na požadovaný tvar. Jemným smirkem ho vyhladím. Poté upnu do sklíčidla vrták potřebného průměru, našroubuji na něj polotovar splávku, pustím soustruh a za pootáčení opracovaným korkem zvětším vnitřní otvor tak, aby vznikl otvor pro husí brk z 1/3. Poté následuje barvení.





 


  Drátěná očka a zátěže pro předvážené splávky


     Nepředvážené angličáky

Splávky z husích brků

Mnozí tyto splávky už neznají, ani nepoužívají, ale v rybařině mají ještě své místo. Více je používají rybáři z vesnic, kde se ještě chovají husy. Jsou to výborné splávky a hlavně jsou velmi levné. Práce je na nich málo. Seříznutí peří ostrým nožem, opatrné opálení nad plamenem a nabarvení (někteří je nebarví vůbec a nechávají je v přírodní barvě). Pokud jsou hodně zahnuté, opatrně je nahřeji, narovnám a poté zchladím. Většinou barvím jenom část, která vyčnívá nad hladinu a poté dvakrát lakuji. V menších velikostech je to výborný splávek na bílou rybu a kapry, ve větších na dravce na rybičku.

Výroba splávků z plastických hmot

Zkoušel jsem tyto druhy: pěnový polystyren, hnědý polyuretan, izolaci z potrubí (nevím co to je za hmotu, ale je žlutá, velice lehká a hodně pórovitá), brčka na pití (slámky), bílé trubičky z nafukovacích balónků a míčky na stolní tenis.

To vše jsem vyzkoušel a zůstal jsem u těchto materiálů:

Polystyren - je lehký a lehce k sehnání, celkem dobře se zpracovává, dále brčka na pití, bílé trubičky z nafukovacích balónků, míčky na stolní tenis

Postup práce při výrobě splávků z pěnového polystyrenu

U nařezaných kousků si označím střed a opatrně za stálého pootáčení nasunu na drát (průměr drátu dle tyčinky, na který půjde přilepit), ostrým nožem ořežu na hrubý tvar splávku, pustím motorek a smirkovým papírem vybrousím tvar a vyhladím. Poté ho sejmu a přilepím lepidlem na lepení polystyrénu na tyčinku (z orobince, nebo bílou trubičku z nafukovacích balónků). Po zaschnutí lepidla polotovar několikrát natřu lepidlem Herkules, který vytvoří na povrchu průhlednou vrstvu, která zahladí drobné nerovnosti a dovolí další nátěry syntetickými barvami. Tímto způsobem vyrábím splávky "angličáky" nepředvážené menších velikostí a velké, které používám na větších vodách při lovu s rybičkou na dravce. Polystyrén si vybírám podle pevnosti a zrnitosti, většinou platí, že s jemným zrnem má větší pevnost.


Ořezání polystyrénu ostrým nožem


Ořezání polystyrénu ostrým nožem


Vybroušení splávku z polystyrénu smirkovým papírem


  Angličáky nepředvážené

 
 Angličáky nepředvážené


 

Splávky z míčků na stolní tenis

Používám je jenom na dravce pro jejich větší nosnost. Výroba je jednoduchá: delší jehlou propíchnu míček, aby byl otvor uprostřed. Špičkou nůžek rozšířím otvor tak, aby mi přes něj natěsno prošla tyčinka do krmítek. Tu přilepím lepidlem, dolů vlepím drátěné očko v bužirce a nahoru tyčinku s oválkem z černého bezu. Míček natřu 2 x herkulesem, to vše patřičně nabarvím a nalakuji a hotovo.

Splávky z brček na pití

Nyní vyráběná brčka se hodí méně na výrobu pro velice tenkou stěnu. Ty starší byly mnohem pevnější. Vyrábím z nich předvážené i nepředvážené splávky.

Nepředvážené: do brčka nahoře vlepím lepidlem zátku z polystyrénu, kterou uválím mezi prsty a zasunu dovnitř. Dolů vlepím drátěné očko v bužírce, nebo bambusovou špejli (podle vnitřního průměru použitého brčka) a po zaschnutí lepidla barvím a lakuji jako normální splávky.


      Nepředvážené splávky z brček na pití


      Nepředvážené splávky

Předvážené: U předvážených si zjistím nosnost brčka tak, že do spodní části zasunu háček připevněný do kuželu z polystyrénu takového průměru, aby dobře těsnil. Poté zavěšuji zátěže na kousku vlasce do té doby, až jsem s vyvážením spokojen. Drátěné očko protáhnu patřičnou zátěží a plochými kleštěmi ji zamačkávám cca 5mm od očka, dokud mi nevleze natěsno zespodu do brčka. Potom vše zalepím vteřinovým lepidlem, uzavřu vrchní část zátkou a následuje barvení.


       Olověná zátěž a drátěné očko


   Hotová zátěž pro předvážený splávek

Z bílých trubiček vyrábím splávky stejně jako z brček na pití, jenom nemají takovou nosnost, nebo je též používám na výrobu angličáků.

Speciální splávky

Jsou to splávky, které používám jenom v určité období roku - konkrétně splávky pro chytání na hladině (cucačku, mlaskačku apod.). Vyrábím je z korku, pěnového polystyrénu a obalů z kinder vajíček. U těchto splávků z korku a pěnového polystyrénu na soustruhu zhotovím patřičný tvar a v nádobě s vodou je vyvážím olověnou zátěží kuželového tvaru tak, aby z vody čněla část splávku. Vyjmu tuto zátěž, zhotovím očko z drátu a protáhnu ho splávkem a zátěží, kterou vtlačím do těla splávku a dole kleštěmi zahnu. Poté zalepím vše lepidlem (u polystyrénu natřu Herkulesem) a natřu barvou. U kinder vajíčka dávám potřebnou zátěž dovnitř tak, aby bylo potopeno do 3/4. Poté ji zaleju Herkulesem, aby se neposouvalo při nahazování. Do vrchní části zhotovím otvor (špičkou nůžek nebo patřičným vrtákem), vlepím vteřinovým lepidlem drátěné očko protažené trubičkou na krmítka a slepím oba díly vteřinovým lepidlem. Hotový splávek natřu barvou.


  Speciální splávky na plavanou na hladině

To by bylo vše o tom, jak a z čeho vyrábím splávky. Zkusil jsem je vyrábět z materiálů, které byly pro mě dostupné. Zkoušel jsem a zároveň testoval sám, jak se na ně chytá a zůstal jsem věrný splávkům z těchto materiálů: balza, orobinec, rákos, polystyren, korek, brčka na pití. Výrobu z těchto materiálů jsem zvládl a zatím mi stačí.

Hora


Druhy, splávků, které si vyrábím