1/ Kaprař nemá hromadu krámů

Jsou to samé důležité věci, o kterých jsem moc nevěděl a na stranách rybářských periodik pohrdlivě ignoroval. Také jsem přestal kapraře podezírat z toho, že hlavně po nich zůstává bordel. Protože má kaprař hromadu těžkých krámů, tak má většinou i zorganizovaný odvoz, takže při likvidaci odpadu není moc co řešit.
Ne že by kamarádi byli prasata.

Bordel je po těch, kteří to řešit nechtějí. Při osočování jednotlivých rybářských skupin bududo budoucna opatrnější. Je to jen a pouze o lidech.


kaprařina mě o víkendu bavila

2/ Kapraři mívají manželky

A to rozhodně častěji než jiní rybáři. Dá se jim říkat členové týmu. Na rozdíl od muškařů či vláčkařů, kteří mohou své protějšky lákat na chůzi mnohdy obtížným terénem a malou svačinku do batůžku, plavačkář či feedrař má pěkně barevné masné červy (korále z nich ale asi neuděláš). Kaprař může nabídnout komfort vyplývající z možnosti delšího setrvání na jednom místě - vařič, postel, atd. Proto nezoufejme, feromonů budou mít všechny rybářské skupiny asi stejně, ale kaprař toho může něžnějšímu pohlaví rozhodně nabídnout víc. Tím samozřejmě nechci vyselektovat ženy rybářky, ale píšu to z pohledu muže.

3/ Sady gumiček

Mít sady gumiček není důvod častějšího pobytu něžnějšího pohlaví na rybách, ale hlavně složitostí jednotlivých montáží, kde musí pohromadě držet těžké olovo či krmítko, do toho se ještě montují všelijaké hadičky, aby se to nemotalo. Dále má kaprař např. nitě, kterými se pak boilís přiváže k háčku. Já coby vláčkař si vystačím jen s kousky izolepy různě polepených na krabičkách.

4/ Tripod, rodpod

Někdo má vidličky, někdo jen šikovné ruce. Jsou to stojany pod pruty. Je to doslova těžká nezbytnost, ale rozhodně ušetří spoustu práce a zlomených prutů. Když jsem viděl tu eleganci při nahození i třech prutů (chytalo se na soukromé vodě) a možnost, jak se při křížení vlasců při zdolávání ryby dal jeden prut podvléci pod druhým během pár vteřin, opět jsem pochopil, že nemám všechny soudit podle sebe.

5/ Pípák

Nechápal jsem, co dotyční díky tomuto, pro mne rušivého elementu, mají z rybařiny. Teď to vím. Velká ryba nebere vždycky hned a myslím, že čumět pět hodin na policajta či swinger je hodno akorát pro klienta doktora Chocholouška. Také nechodím k vodě jen pro rybu, ale potěšit i oko. Pípák vám umožní v klidu pozorovat okolí.

S čím se ovšem zatím nemohu smířit, je příposlech... Ale třeba taky někdy pochopím.

6/ Příposlech

Není to druh sonaru nebo echolotu, jak jsem si kdysi při prvním přečtení tohoto slova myslel. Je to propojení pípáku s malou vysílačkou, která vám začne hrát, když máte záběr a jste třeba 200 metrů od prutů. Tím se dostávám k tomu, co nechápu. Pokud se chci až tak moc producírovat po okolí, tak už bych dle mého ty pruty mít nahozené neměl.

7/ Kaprař má víc koulí než ostatní rybáři

Ano, mluvím o boilí a o příchutích, které si někdy nedovedete ani představit. Ale proti gustu žádný dišputát, a když rybám šmakuje, proč ne.

Docela mně dostala ochutnávka paprikového dipu. Vzhledem k tomu, že jsem 10 minut potom jedl paprikovou klobásu, mohu zodpovědně prohlásit, že nebyl cítit žádný rozdíl.

Další netradiční příchuť byl česnek. To je fakt síla. Kdysi jsem slyšel o tom, že někdo chytal na samotné stroužky, pak zase, že šlo o rybářskou latinu. Ale po tom, co jsem si k česnekové kukuřici přivoněl bych docela věřil tomu, že jen na samotný česnek se ryba chytit opravdu může. Já tedy na česnekovou kukuřici už rybu chytil.

Mohu zodpovědně prohlásit, že nadšený kaprař má tolik příchutí a velikosti těch svých kuliček, pelet, granulek, puffi alias foukaček co jiní rybáři mají různobarevných a jinak velkých streemrů, mušek, twisterů, woblerů, splávků atd.

8/ Kaprař je tak zhýčkaný, že kromě postele má ještě i matraci

Sice ji používá na vyprošťování ryb, ale má. Chudáci muškaři a vláčkaři, my jsme rádi, že nemáme holou řiť.

Když jsem si o matrci četl, tak jsem to považoval ze extrémní šaškárnu patřící k sebechvále různých karpteamů. Nyní ale vím, že pokud někam vezu krámy na několik dní, tak se k nim ta podložka pod rybu dá přihodit taky. Navíc jsem měl pocit, že pokud ryba leží na něčem, co jí zas tolik nevadí, chová se klidněji a lépe se tak s ní manipuluje např. při vyprošťování háčku. Pro zvednutí ega vláčkařů a muškařů jsem vypozoroval, že kapraři nemívají vestičky a už vůbec ne košíček.


jako v postýlce...

9/ Kaprař je frajer a má posilovač

Je to dobré k tomu, že když například ryby neberou a rybář už neví co by, tak může sáhnout v bivaku pod postel, vytáhnout ho a začít posilovat. Může jimi osmradlovat nástrahu či krmení, popřípadě spřádat konspirativní plány a teorie o tom, proč rybám nešmakuje oliheň a raději by konopí, ananas, kapří guláš nebo frankfurtskou klobásu, což jsou další pěkné příchutě, které mně uvízly v paměti. Něco podobného jako posilovač je dip či esence.

10/ Kaprař je také rybář

Zjistil jsem, že to není klasický bobkař, ale podobný specialista jako vláčkař, muškař, plavačkář atd. Za klasického bobkaře teď považuji rybáře, který je schopen dojít k vodě a tam chytat bez nějaké výraznější specializace a navíc bez aktivnějšího pohybu. Tím pádem excelovat v nějaké rybolovné technice. Toto se samozřejmě netýkýká začátečníků.

Tento článek není o tom, že už rozumím kaprařině, ale spíš o toleranci a o tom, že být chvíli kaprařem mně skutečně bavilo. Děkuji také Jurovi Kovaříkovi za péči a trpělivost.

Robur