Chování rousnic není zas tak jednoduché, jak si většina rybářů nebo chovatelů myslí. Ten kdo je přesvědčen, že k chování námi oblíbené návnady stačí jen nějaká bedna a trochu hlíny, tak je na omylu, nebo se mu nebude dobře dařit a brzo mu uhynou.
 

Jak na to:

Jako první, co budeme potřebovat, je doopravdy nějaká bedna nebo barel, která se musí před nasypáním hlíny upravit. Pokud budeme používat bedýnku dřevěnou, nebo nějaký větší truhlík na kytky, je dobré vnitřek Vámi určené bedýnky vyplnit pytlovinou. Pytlovina zamezí úniku rousnic a je krásně prodyšná. Bedýnka takto připravená je připravena k další úpravě. Na dno nasypeme štěrk do výšky cca 2 cm. Ten slouží k pohlcení přebytečné vlhkosti nebo vody, když to přeženem ze zálivkou. Toto je hlavní úprava, která je nezbytná pro kvalitní chov rousnic. Na štěrk se může ještě přidat na kousky natrhaný papír (pozor - papír nesmí být barevný), ale to nechám na Vašem uvážení. Já osobně ho tam nedávám. Do upravené bedničky můžeme nasypat hlínu, kterou je dobré prosít - kvůli prodyšnosti a také do ní zamíchat kořínky z drnů nebo kořínky, které nám zůstaly na sítu po prosetí hlíny. Do hlíny v žádném případě nedávám trávu, která se pod hlínou paří a znehodnocuje náš chov. Na takto připravenou "chovnou stanici" dáme na vrch už jen pár drnů. Rousnice do nich rádi zalézají a nám tím i usnadňují jejich hledání, když jdeme na lov. Proto také dbejte na to, když budete drny obměňovat, abyste si je nevyhazovali i s rousnicemi. Drny stačí obměňovat parkrát za sezonu. Dobré je je vyměnit ještě před prvním sněhem nebo jak počasí dovolí, aby měli rousnice oblíbený úkryt i přes zimu. Bednu je nejlepší uskladnit ve tmě (např.sklep, garáž.). Optimální teplota je přes zimu okolo 5 - 10 stupňů celsia a v letním období do 20 stupňů celsia a to za předpokladu, že budou mít častou ale přiměřenou zálivku.

Co jim dát na přilepšenou?

Teď, když máme vše připravené, Vás možná napadla otázka, co jim dávat jíst, nebo na přilepšenou.

Rousnice se živí právě těmi kořínky v hlíně, které jsme přidávali a dále i kořínky v drnech, což jim bohatě stačí. Pokud byste chtěli "rouskám" dát něco na přilepšenou, můžete jim dávat sem tam za čas lógr z kávy, nebo sušenou smetanu. Při podávání smetany odhrňte hlínu tak do poloviny a jenom jemňounce posypte a zahrabte zpátky hlínou. Se smetanou se to nesmí moc přehánět, protože to je mléčný výrobek a po spojení z vodou ze zálivky by se mohla kazit, což by naší čerstvě založené rodince uškodilo.

Odchyt rousnic:

Myslím, že bych toto téma moc rozepisovat nemusel, ale ne každý to musí nutně znát. Budu to popisovat tak, jak na ně chodím přímo já. Podle mých zkušeností není problém za hodinku nazbírat i 500 ks. Jen to chce trpělivost a cvik. Na rousnice vycházím nejlepe po dešti (za deště jsem zaznamenal o mnoho míň rousek) okolo 23 -24 hodiny. Ke sbírání ve tmě budeme potřebovat nějaký zdroj světla - nejlepší je kvalitní čelovka. S ní máme obě ruce volné a můžeme se věnovat odchytu. Nejlépe se rousnice hledají někde na stráních, protože z úhlu, kterým se proti stráni díváme, vidíme lépe mezi travnatý porost a tím i na rousnice, než kdyby jsme se dívali k trávníku kolmo. Samotný odchyt už jen tkví v tom být rychlejší než sama rousnice. Ač se to nezdá, jsou velice rychlé a silné. Když už se nám jí povede chytit nezapomeťe, že ne vždy je celá venku, proto dbejte na to, aby jste ji nepřetrhli. Takto požkozená rousnice nesmí přijít do chovu, protože by Vám uhynuli i ostatní.

TRIK:

Pokud je rousnice na půl v zemi a nechce boj vzdát, natáhněte jí a držte a ona po chvíli povolí směrem ven. Tímto způsobem pokračujte dokud jí úspěšně nevytáhnete.

Tak toto je snad v souhrnu vše základní pro uspěšný chov rousnic. Doufám, že jsem Vám pomohl a přeji zdravé chovy. Já už je tímto stylem pěstuji 4 roky a důkazem, že se jim daří, je jejich rozmnožování. Takže teď už víte, co k tomu potřebujete a zbývá Vám jen jít na "rousky".

S pozdravem Klon