Příprava našívacího postrojku s dvěmi trojháčky neposuvnými

Tento typ postrojku patří k mým oblíbeným při lovu na živou rybku. Nastražování je trochu náročnější na zručnost a čas, ale je to jen otázka cviku. Návazec má obdobné výhody jako se třemi trojháčky, který představím někdy příště. Může být někdy vhodnější na menší nástražní ryby a riziko zamotání je zde o něco nižší. Ač může působit tento způsob poněkud drastickým dojmem, valná většina rybek po neúspěšném lovu po vrácení do vody v pohodě přežívá. O tom jsem se přesvědčil v menším zahradním jezírku, kde rybky uchovávám. Ale vraťme se k samotnému návazci. Aby bylo možné s minimálním poškozením rybku našít, je lepší, když na koncích šňůry nejsou žádné uzly. Proto je jeho výroba poněkud netypická. Našívací návazec se dvěma trojháky je vhodný téměř pro většinu způsobů, tedy pro lov na bójku, na vyvěšenou, s podvodním splávkem, na vábničku apod.

 

Postup výroby:

 

1. Potřebný materiál: k výrobě návazce dlouhého cca 60 cm potřebujeme asi 130 cm návazcové šňůry 60-100kg, dva trojháčky vel. 3/0-5/0, kobercovou pásku, sumcařskou bužírku o průměru 1-1,5mm a provlékací strunu

2. Na koncích šňůry zhotovíme jednoduché, event. dvojité pojišťovací uzlíky, volné konce šňůry přiložíme k sobě a uděláme dva jednoduché uzly. Nyní silným tahem spojení utáhneme až se zarazí o pojišťovací uzlíky.

3. Uzel posuneme tak, aby byl cca 20 od konce a navlékneme trojháček (pokud hodláme používat větší nástražní ryby, zvětšíme tuto vzdálenost např. na 30 cm, pak je nutné i celý návazec udělat úměrně delší). Trojháček upevníme jednoduchým uzlem, který ovšem úplně neutáhneme (necháme si cca 2 cm očko)

4. V místech kde se šňůra kříží provedeme cca 5 ovinů 0,5-1 cm širokou kobercovou páskou.

5. Tahem uzel přes pásku utáhneme a trojháček je upevněn.

6. Na šňůru navlékneme za pomoci provlékací struny a slabé pevné šňůry sumcařskou bužírku tak, aby zůstalo na každém konci cca 3 cm volné šňůry a návazec je hotov (bužírku menšího průměru je dobré natahovat v teplé vodě)

hotový návazec

 

Postup našívání:

 

1. kratší konec návazce upevníme do prošívací jehly a rybku prošijeme nad řitní ploutví

2. upevníme zadní trojháček provléknutním

3. delší konec návazce opět upevníme do prošívací jehly a přes sval prsní ploutve prošijeme pod kůží až ke hřbetu

4. pokud lovíme v silnějším proudu, může být již takto rybka nastražena

5. v ostatních případech jehlu opět zavedeme pod kůži a podél hřbetu pokračujeme v prošívání, konec návazce vyvedeme buď u hřbetní ploutve nebo mezi hřbetní a ocasní ploutví (podle způsobu lovu a použité montáže)

6. návazec upneme do karabiny a lov může začít

pokud trojháček pod řitní ploutví visí volně dále než cca 1 cm od ryby, několikerým protažením jej lépe stabilizujeme

Obdobným postupem můžeme rybu našít i obráceně, tj. koncový trojhák upevnit pod prsní ploutev a u řitní ploutve rybku prošít směrem ke hřbetu. Tak je rybka nastražena pro klidnější a stojaté vody.

 

POJIŠŤOVACÍ UZLE ! ANO či NE?

 

Zkouška bez "pojišťováků".
Možná se některým z Vás bude zdát zbytečné dělat pojišťovací uzly a proto Vám ukážu, co se může lehce stát u některých druhů šňůr.

Vezmu např. návazcovou šňůru Maxilon o průměru 0,6 mm v délce cca 100cm. Volné konce přiložím k sobě a udělám dvakrát jednoduchý uzel

Nyní za šňůru silněji zatáhnu.

Šňůra projíždí a uzle ji nezastaví…

…uzly se rozvazují

Ještě že se to stalo bez ryby a na souši!

Stejná zkouška s pojistnými koncovými uzly.
Šňůra tahem projíždí a zasekne se o "pojišťováky".

Už z tohoto důvodu je lepší dělat pojistné uzlíky, a u kluzkých šňůr raději dvojité. Některé návazcové šňůry se do sebe doslova zaříznou a nikdo s uzlem nehne. Z praxe vím, že pojistným uzlíkem nic nezkazím a "mám pocit větší jistoty a bezpečí".

Příště: našívací návazec s třemi trojháčky

Petrův zdar!
David Havlíček

INSTRUKTÁŽNÍ DVD CHYTÁME SUMCE S DAVIDEM HAVLÍČKEM