„Rekonstrukce“ resp. „novostavba“ serveru Chytej.cz se začala plánovat v druhé polovině roku 2004, kdy stávající grafický layout přestal být atraktivní a bylo možné provést jen jeho částečnou změnu, nebo kompletní naprogramování celého systému. Hned od začátku bylo všem zúčastněným jasné, že pouhá rekonstrukce stačit nebude. Podobně jako když se plánuje přestavba starého domu, bylo nutné i u Chytej.cz naplánovat projekt nového vortálu, jeho design, demolici a samotnou výstavbu. Padlo tedy strategické rozhodnutí: Změna designu na stávajícím a výstavba zcela nového systému. Počátkem roku 2005 došlo k první etapě – změna původního „šupinatého“ grafického pojetí na novější, modernější design a s ním přibyly některé nové funkce. V létě 2005 přišla na řadu anketa, které se zúčastnilo přes 200 návštěvníků. Ta ukázala na přednosti starého systému a přinesla velké množství dobrých nápadů. Nic tedy nebránilo projektování nového systému a jeho funkcí. Na podzim jsme pak zahájili „novostavbu“ celého vortálu* Chytej.cz. Díky poměrně velké složitosti se nám nepodařil původní záměr, tedy spuštění systému „pod vánoční stromeček“. Je 1.2.2006 a začíná „Nová éra Chytej.cz“.

Nový systém přináší celou řadu osvědčených rubrik a možností, stejně tak ale i nové funkce, vychytávky či drobnosti, které jej jako celek posouvají o mnoho kroků napřed. Při vývoji jsem se velmi snažil o to, aby některé rubriky, funkce apod. nebyly označovány „rýpaly“ za kopírování. Nakonec mě lidé, kamarádi z týmu, kteří se na novém systému podíleli, přesvědčili a z této mnohdy až chorobné obavy vyvedli a systém jsme postavili podle sebe s tím, že některé funkce mohou již mít na internetu obdobu. Příkladem by mohla býti např. encyklopedie mušek, kterou jsme vymysleli s Pupákem a Šimim již někdy v lednu 2005 u příležitosti dostaveníčka muškařů u Toulovce. Bohužel se nám ji nepodařilo do starého systému implementovat a mezitím na internetu vznikla obdoba naší myšlenky.

David Havlíček porovnává staré a nové Chytej.cz

Ono je nakonec i pravdou, že jak BMW, tak i Mercedes mají čtyři kola, shodně benzínové i dieselové motory, ale přesto je každý jiný, něčím unikátní, něčím lepší, pro někoho srdeční záležitost. A takové by mělo být nové Chytej – v něčem lepší, v něčem unikátní, srdeční.

Nové Chytej.cz

Články

První položkou v liště, která bude nyní sloužit jako základní menu celého vortálu, jsou články. Při kliknutí na kmenový odkaz se otevřou poslední články chronologicky od nejnovějšího. Ve vnořeném roletovém menu pak můžeme vybírat podle zaměření, oblíbenosti, známkování apod. Oblíbené členění podle jednotlivých druhů ryb či technik zůstalo zachováno. Články, které prodělaly změnu i ve formě grafického zpracování, si nyní mohou registrovaní uživatelé uložit do svých oblíbených a snadno je pak rychle opětovně nalézt.

Diskuze

Diskuzí se zabývá další roletové menu. Krom notoricky známého roztřídění se tu objevují i nové rubriky – Začínáme rybařit, Ryby v zahraničí a Lov na dírkách. Hlavní změnou všech diskuzí je pak automatické načítání nových příspěvků (každých 30 sekund) – obdoba chatu. Dalšími příjemnými a užitečnými funkcemi jsou možnost ukládání fotografií z diskuze do vlastního fotoalba, nastavení IFF filtru (Invisible forum filter – omezení či povolení zobrazování neslušných či nevhodných příspěvků – v podstatě autocenzura), možnost procházení diskuzemi podle data či dne v týdnu atd.

Fórum

Fóra jsou předmětem další roletky. Z přehledu, který je designován podobně, jako třeba články, ihned vidíte kolik kde přibylo nových témat a odpovědí a kliknutím se přesunete přímo do centra dění. Zásadní změnou je, že příspěvky mohou vkládat i neregistrovaní návštěvníci, resp. zadavatel tématu zvolí, zda je téma otevřeno i neregistrovaným. Témata mohou zadávat pouze registrovaní uživatelé. Podobně jako články si mohou registrovaní fórum přidat do svých oblíbených, aby jej pak velmi rychle a jednoduše ve svém menu nalezli. V osobním menu si může registrovaný uživatel jednoduše nastavit zasílání nových odpovědí na jím zadané téma přímo do osobních schránky. Při vstupu na do osobní schránky pak budete mít okamžitě, bez hledání, nové odpovědi k dispozici.

Pro diskuze a fórum jsme vyvinuli i možnost ignorace, podobně jako je tomu v komunikačním programu ICQ. Pokud nechcete číst něčí příspěvky, jednoduše si jeho nick zanesete do seznamu ignorovaných (v osobním menu). POZOR!: dotyčná osoba nebude tuto skutečnost vědět a pokud vám bude něco chtít sdělit, nebude mít možnost kromě osobních zpráv.

Fotogalerie

Fotogalerie zcela zásadně mění svůj původní styl i náplň. Hned v základním menu je patrné, že zde vznikla vazba na registrované autory a tím logicky doplnila mezerku ve vyhledávání. Důležitější je pak její technické zpracování, kde je pochopitelně kladen větší důraz na velikost a rozlišení obrázků. Věřím, že ji rychle společnými silami naplníme množstvím hezkých rybářských snímků. Stávající galerie bude vystavena paralelně, ale vzhledem k proměnlivé kvalitě fotografií (nemyslím úlovků), nedošlo k jejímu masovému převedení. V průběhu několika měsíců se pak předpokládá její vymazání. Součástí rubriky jsou tzv. Walpapery, tedy obrázky na plochu počítače. Do této rubriky budou vkládány adminy i návštěvníky povedené snímky s rybářskou tématikou, které si pak budou moci návštěvníci stáhnout a použít.

Obchod

V této sekci můžete směnit svoje drahocennosti v bazaru, který byl velmi inovován vč. možnosti vložení fotografie nabízeného zboží a popřípadě upozornit ostatní na svoje podnikatelské záměry či zboží formou reklamy. Tato sekce bude průběžně rozšířena o seznam obchodů (kamenných a internetových), cestovních kanceláří, soukromých revírů atd.

Ostatní

V této sekci je skryto to, co se už jinam tak nějak nevešlo :o) . Odkazy - soubory ke stažení – recenze – počasí – soutěže – statistiky – oblečení Chytej.cz – nápověda. Návštěvou jednotlivých rubrik sami lehce zjistíte, jaké změny k lepšímu se udály. Za zmínku určitě stojí nová sekce Soutěže, diametrálně vylepšená rubrika Počasí s mnoha zajímavými údaji vč. aktuální doby lovu atd. Zásadní změna se týká i rubriky Downloads, kde je nyní možné vkládat soubory přímo. Omezení velikosti jsme prozatím nastavili na 4MB.

Encyklopedie

V Encyklopedii, vlastně encyklopediích, abych byl přesný, přehledně najdete to, co vás právě zajímá, kdy potřebujete třeba: najít návod k navázání mušky, správně namíchat vnadící směs, pevně a jednoduše sestavit udici, popřípadě na ni použít vhodnější a pevnější uzel. Encyklopedie jsou samozřejmě zatím prázdné a věřím, že budou rychle hodnotně naplněny.

Klub

Klubem se rozumí možnost zaregistrovat se na vortálu Chytej.cz, nahlédnout do seznamu již registrovaných uživatelů, kde lze např. najít nové přátele apod..

Profil registrovaného návštěvníka

Profil registrovaného návštěvníka Chytej.cz se s původním vůbec nedá srovnávat. Přináší nové možnosti a funkce jak z hlediska osobních údajů, tak v nastavení celého systému.

Osobní zprávy

Populární Osobní zprávy byly výrazně vylepšeny (vč. doplnění původně chybějící Odeslané pošty) a usnadní soukromou komunikaci mezi registrovanými uživateli.

Zdarma vlastní e-mail nick@chytej.cz

Chytej.cz přichází jako první internetový vortál pro rybáře v České Republice (možná i v Evropě :-o) s možností založit si vlastní e-mailovou schránku pod doménou chytej.cz. E-mailové schránky jsou dostupné pouze pro registrované návštěvníky a budou zřizovány na žádost člena. Webové rozhraní bude spuštěno v průběhu roku 2006.

Slovenská mutace

Jelikož Chytej.cz navštěvuje mnoho rybářů ze Slovenska, kterých si velmi vážíme, bylo u nového systému myšleno i na vícejazyčnou mutaci. Slovenská verze bude spuštěna během několika následujících dní.

Celé Chytej.cz je nové. Kdybych zde chtěl popsat, vše co se změnilo a co je zde nového, popsal bych mnoho dalších stránek. Domnívám se, že předchozí řádky dostatečně naznačují, co jsme pro vás vyvinuli a neviditelné monofily :o) Vás novým Chytej.cz provedou. Spuštěním nového systému změny nekončí. V následujících týdnech a měsících vás budeme překvapovat dalšími rubrikami, možnostmi atd.

Na závěr bych velmi rád poděkoval všem, kteří se na projektování, designování, výstavbě a nakonec i testování podíleli. Jmenovitě jsou to zejména Milan Petrů (Milky) a Radim Měřička (revoke), který se podílel snad na všem a který má na svědomí programování celého systému a je spoluautorem designu a rozvržení stránek. Dále bych chtěl poděkovat mému kamarádovi Danovi Růžičkovi a jeho firmě Rudi a.s. (www.rudi.cz) za návrh grafické layoutu. Neméně pak děkuji svému bratrovi (havel) i všem kamarádům jako jsou Toulovec, Pupák, BoBo-Falknow, CeP, Jiris atd. za mnoho užitečných nápadů, připomínek a hodin strávených na testování. A jestliže jsem již u díků, chtěl bych poděkovat samozřejmě i vám všem za dosavadní přízeň a věřím, že i budoucí.

A pokud by mi někdo chtěl vytknout, že jsem zapomněl na našeho Vaška, tedy Václava Fikara, který před lety tento server založil, tak ať na to zapomene, protože mu i zde potisící děkuji!

Nakonec nemohu samozřejmě opomenout ani moji tolerantní manželku a svého čtyřletého synáčka Adámka, kterým oběma Chytej.cz ukrádá mnoho mého drahocenného času a věřím, že díky realizačnímu a provoznímu teamu jim to budu moci letos vynahradit.

Věřím, že nové Chytej.cz bude pro vás v duchu avizující reklamy skutečnou „Bombou jako prase“ a že vám přinese mnoho zábavy, informací, rybářskou pohodu a přivede vás podle sloganu Chytej.cz „…blíž k rybám“. Rád bych Vás současně požádal o tolerantní přístup k případným chybám, které se zcela jistě objeví. My samozřejmě budeme intenzivně pracovat na jejich odstranění. Děkuji za pochopení.

Hodně zábavy, ryb a pevné zdraví
David Havlíček alias HaD

* VORTÁL je internetový portál, který je obsahově zaměřen na úzkou specializaci, tedy je zaměřen Vertikálně na jednu oblast a ne horizontálně „na všechno“. Protože slovo „vertikální“ začíná písmenem „V“, bylo slovo PORTÁL změněno učenci na VORTÁL.