Od rána bičuji pařezovku, avšak mimo dvou vyloženě malých candátků jsem bez kontaktu se s slušnou rybou. Opodál rybáři, lovící na rybičku, vytáhli druhou šedesátku candáta a mě už nahlodává pocit, že to zabalím a pojedu domů. Z mých krabiček díky všudypřítomným pařezům mizí nástrahy jak písek v přesýpacích hodinách. Nevím jakou nástrahu zvolit, abych vydráždil netečné dravčíky k záběru. Poté, co utrhnu další tři twistery, dávám šanci novým gumám, které jsem si koupil jen na zkoušku. Je to malá orka, ke které jsem doposud neměl příliš velkou důvěru, a proto jsem jim nedal dostatek prostoru, aby mi ukázali, co umí. U břehu zkouším jejich akci. Na pohled se vlní opravdu pěkně. Jestli se to bude líbit i rybám, o tom se v následujících minutách přesvědčím. Na špičku háčku natahuji protizáchytový vous, kterým jsou vybaveny pro lov ve vázkovitém terénu. Vousu z počátku nedůvěřuji, protože netuším, zda s ním mám vůbec nějakou šanci candáta proseknout. No nechám to tak, uvidí se! Prvních pět hodů do středu pařezovky - a ukazuje výhoda gumového vousu. Žádnou gumu jsem zatím neztratil, ty co se zachytili jsem si opět "vybrnknul". Po chvíli vláčení se mi u břehu po nástraze něco otáčí. Nahazuji kousek za rozplývající vír a dravec útok opakuje. Zásek a ryba visí na háčku. Po pár výpadech ji mám u nohou. Malého candátka ještě ve vodě zbavuji twistříku, na kterého se nechal zlákat.


menší "Orkový" candát

Ulevuje se mi, neboť i přes natažený vous zásek sedí a ryba nespadla. Probouzí se ve mne nová chuť k rybolovu a začínám se více soustředit na záběr. Po krátké chvíli v dálce přichází vyprošený záběr, pohotový zásek a guma se stává nezvaným hostem v dravčích čelistech. Hned po záseku je mi jasné, že ryba bude z jiné kategorie než předešlý candátek. Proto nikam nespěchám a v poklidu si souboj vychutnávám. Rybu lehce přibržduji a nechávám jezdit u dna. Po několika minutách boje se nechává přitáhnout ke břehu, kde svým mohutným ocasem dělá víry. Počkám si, až se candát unaví, aby mi u břehu nepředvedl "konečnou", kterou jsou candáti dosti známí. Dravec už je zralý na „metr“ a tak se natahuji. Přehazuji prut z pravačky do druhé ruky a vynáším jej za temeno hlavy. Rybu pokládám do trávy a měřím krásných 75 cm. Jsem potěšen, že je twister pevně zaseklý v kostnaté tlamě. Pár nezbytných fotek a poté rybu zabíjím, zapisuji údaje a pokračuji v lovu. Zanedlouho je na břehu po obdobném souboji o „pár“ čísel menší krasavec. Toho však na rozdíl od prvního pouštím. Obdobných zážitků mi tyhle „zázračné“ gumičky přichystali mnohem více.


na candáty jsou Orky ideální

Nejvíce používám orky twister. K shadům jsem se zatím nedostal, ale mám v plánu si pár kousků na menší testík zakoupit. Z doslechu jsou údajně stejně dobré jako klasické Orka twister, ale raději dám na osobní zkušenost. Ještě posledních pár slov k barvám. Žlutá a bílá byly na candáty a štiky vždycky skvělé, ale na hodně prochytávaných vodách dávám přednost v poslední době sklovitějším barvám s různými glitry.


i sumcům Orky chutnají

Mezi lovenými rybami byli především candáti, štiky a okouni, kamarádovi se na ni podařil dokonce i sumec. Chytám s nimi na klasické jigové hlavy a v poslední době je používám i při lovu se sbirolinem. To je navlékám na strýmrové háčky nebo na klasické jigové hlavy s velmi malou zátěží. Vodím je úplně stejně jako klasické gumy. Velkou výhodou je, že na rozdíl od jiných gum chodí i při extra pomalém vláčení, jež ryby nenechá chladné i v zimních měsících. A proto vyzkoušejte fungující twistery Orka - stojí to za to!!!