Na popperové hlavičce je malá plocha, díky které vydává poper při vedení charakteristický zvuk. Zvuk vznikne při rychlém potažení a potopení na hladině. Chování poppera ovlivní i úhel, v jakém je hlavička zastřižena. Pokud bude hlavička při pohledu z boku zastřižena tak, že bude kolmá na ramínko háčku tj. v úhlu 90° , nebo zkosená šikmo dozadu, bude se při potažení potápět kolmo pod vodní hladinu. Zastřižení které jste mohli vidět v minulých dílech, používám nejčastěji a popper při potažení začne jakoby „nadskakovat“ nad hladinu, což začne na hladině dělat pořádný rozruch. Rychlost a intenzita potažení má vliv na to, do jaké hloubky se nástraha potopí. Hloubka se pohybuje v rozmezí nkolika málo cm pod hladinu, proto jej lze použít téměř všude, kde se nedá lovit s běžnými streamery ve vodním sloupci. Poppery se dají použít snad celoročně, nejlepší dobou jsou však parné letní dny, kdy se dravci vyhřívají pod vodní hladinou a díky dobrému zraku a troše intuice je můžeme snadno odhalit přímo na jejich stanovišti. Jist nemusím zmiňovat klid a opatrnost se kterou se k rybě musíme přiblížit. Jestliže vidím dravce přímo pod hladinou, nahodím nástrahu přibližně 1m od něj. Ryba většinou zaútočí na nástrahu opakovaně, než ji vezme. Na stojatých vodách během parného letního dne narazíme i na málo kaprařů, což znamená, že máme k dispozici větší prostor k lovu. Nezřídka jsem se setkal s tím, že účast muškaře na rybníku osazeném několika kapraři vyvolávala spíše nepříjemné situace než toleranci ostatních k jiné rybolovné technice.

Abychom mohli využít účinnost poppera na maximum, je potřeba jej na hladině správně oživovat. To je vždy potřeba přizpůsobit podmínkám lovu, nicméně univerzální recept na vedení poppera je velice jednoduchý. Oživování by mělo být nepravidelné a velmi intenzivní. Po nahození a dopadu nástrahy do předpokládaného výskytu dravce jej potáhneme takovou rychlostí, aby se potopil pod hladinu a vydal charakteristický zvuk. Potažení opakujeme rychle třikrát až čtyřikrát po sobě a následovně jej necháme několik vteřin ležet v klidu na hladině. Vzdálenost jakou by měla nástraha urazit během prvního cyklu je cca 1m.


1 Popper spočívá v klidu na vodní hladině.


2 Při potažení šůry před sebou začne tlačit vodu.


3 Vydání zvuku „puknutí“ a následné potopení pod vodní hladinu.


4 Vedení poppera na hladině je vidět i z velké dálky.


Velký popper – Popper s nožičkami vyrobenými z gumových pásků Crazy Legs zvyšuje atraktivnost a nevšednost nástrahy.

Záběr většinou přijde v okamžiku mezi jednotlivými cykly, kdy je popper v klidu. Při nahazování s poppery, které mají hlavičku zalitou v epoxydu je potřeba si dávat pozor na to, abychom při hodu nezavadili o kámen nebo větev stromu. Vrstva epoxydu na hlavičce by mohla prasknout, muška by tak byla dále použitelná nicméně výrazně by se tak narušily celkové vlastnosti poppera jako chod na hladině a hlavně životnost. Jako se všemi nástrahami, je i s těmito občas důležité házet daleko. Použití vhodného náčiní je v tomto případě velmi důležité a je potřeba jej zvolit dle velikosti nástrahy, kterou budeme používat při lovu. Na menší okounové a bolenové poppery, které jste mohli vidět v prvním díle seriálu o popprech používám prut o aftma 6/7 s plouvoucí šůrou WF( Weight Forward) pro daleké hody. Tyto poppery jsou lehké a méně objemné než velké štikové vzory, proto k jejich nahazování není potřeba silnější prut. Při lovu s velkými a objemnými poppery s hlavičkou zalitou v epoxydu je nejvhodnější kvalitní rychlý prut aftma 8 délky 270 cm. Co se týče návazce, tak je nejlepší použít monofilní vlasec 0,18 až 0,30 mm. Opět záleží na zvolené velikosti nástrahy. Délku návazce používám v rozmezí 1,5 do 2,5 m . S příliš dlouhým návazcem se obtížně nahazuje a je spíše na závadu. Na konec návazce, můžeme umístit speciální ocelové lanko o délce přibližně 20cm. Většina štik je na streamery sice chycena za okraj tlamy, ale jeho použití jen zvýší šanci na úspěšné zdolání ryby.


Pokud je velký štikový popper na hladině správn veden, může způsobit i pěkný „rachot“.

Tento a další články naleznete v červencovém vydání časopisu KAJMAN