Protože se zjara nesmí chytat na umělé nástrahy, tak mě zbývaly pouze dvě možnosti: Oprášit dlouhý, tvrdý teleskop a čekat na nějakého kapříka anebo složit svůj jemný uhlíkový prut a vyrazit na okouny. Na kaprech je to klasika, to všichni znáte (čihátko, jeden–dva háčky, zátěž nebo krmítko). Na okounech je to podobné (splávek, pár broků nebo průběžné olovo, háček). Proč tady vlastně rozebírám takové banální záležitosti? To se dozvíte v následujících řádcích.

Vždycky mě ale víc lákala právě druhá možnost. Okouni většinou šli a byla to zábava, pozorovat, co dělá malý spláveček za cirkus na hladině. Tohle už pro mě byla ”ojetina” a plavačku jsem měl docela dobře zvládnutou. Poslední dobou s oblibou objevuji nové způsoby lovu a k tomu mě teď vede můj příběh, jak jsem vlastně daný systém objevil.

Za velké vody vyrážím zkusit na plavanou na kopané červy lovit jarní okouny. Můj cíl jsou štěrkoviště a zatopené skály. Když přijíždím na dané místo, chytá opodál kamarád Jirka. Zkouším různé hloubky a místa, ale pruhovaní krasavci vůbec nereagují, jakoby měli prodloužený zimní spánek. Mezitím, znuděn bez záběru, vidím, jak Jirka ”tahá” jednoho okouna za druhým. Najednou si všímám, že chytá bez splávku a když vytahuje z vody zbytek, divím se ještě víc. Celý vítězný systémek se skládá jenom ze tří nacvakávacích bročků a čilým červíkem na háčku.

Systémek podrobně popíši později. Teď něco málo k prutu, navijáku a ostatnímu.

Prut
Dvoudílný, uhlíkový (karbonový), s délkou od 1.80m do 2.70m (podle velikosti toku) s vrhací zátěží nejlépe do 10g (UL), s rychlou akcí špičky (pozn. používám 2.10m dlouhý prut, který má gramáž 5–30g a taky to s ním jde).

Naviják
Postačí menší nebo střední smekací navijáček s citlivou přední/zadní brzdou. Volba značky či typu je zcela na vás. Naviják v tomto případě nehraje až tak velkou úlohu (hlavní roli hraje vedení nástrahy!).

Vlasec, šňůra, návazec
Vlasec hlavně kvalitní a o menším průměru (0,10–0,18mm) s nosností postačí do 4kg (podle průměru a kvality vlasce), nedoporučuji navazovat nějaké staré, zkroucené, poškozené vlasce. Raději sáhněte do peněženky a pořiďte nový a kvalitní, než aby jste se připravili o nezanedbatelné množství záběrů. Šňůra je podle mě zbytečná–nepoužívám ji pro tento způsob lovu. Návazec můžete použít, ale není nutností. Pokud použijete vlasec př. 0.12–0.14mm, tak návazec není potřeba. Ale může přijít vhod, pokud byste použili vlasec o průměru 0,18mm (návazec 0,10–0,12mm).

Broky
Standardně přicvakávací, velikost a počet bročků musíte zjistit postupným zkoušením, podle toho, jak rychle bude nástraha dopadat ke dnu (většinou používám buď: 3 středně velké anebo řadu 5–ti menších bročků).

Háčky
Ve velikosti 6–9, podle velikosti a druhu nástrahy.

Nástrahy
Chytal jsem zatím pouze na kopané červy, hnojáčky, části rousnic. Bílé červy a ostatní živočišné nástrahy jsem zatím nezkoušel.
Sestava systémku–je velice jednoduchá, vše je doufám patrné z přiloženého nákresu.


Obr.návazec nebo kmenový vlasec,5–3 přicvakávacích broků,háček ve velikosti 6–9

A teď se dostáváme k tomu nejlepšímu!

Technika vedení nástrahy
Každá rybolovná technika si žádá své, takže když vyrazíte poprvé k vodě vyzkoušet tento rybolovný způsob, tak nečekejte valné úspěchy. ”Twistraři” mají v tomto případě vyhráno, protože vedení nástrahy je v podstatě v obou případech stejné. Mé první setkání s tímto způsobem bylo k vzteku – nedařilo se mi. Výsledky v porovnání s Jirkovými úspěchy byly více než rozdílné. Pár týdnů mi trvalo, než jsem vykouzlil daný pohyb nástrahy. Nejprve si vedení nástrahy vyzkoušejte někde na mělké vodě. Až se vám bude zdát, že nástrahu svedete oživit, zkuste si její vedení naostro s ”pruhatými porotci”, kteří vám jej ohodnotí.

Způsobů vedení je více–než dost, uvedl jsem mé nejoblíbenější:

  1. Nástrahu nechte klesnout na dno, párkrát ji pocukáváním špičkou prutu pozvedněte do vodního sloupce a pomalu spusťte na dno. Tohle vícekrát opakujte. Pozor – vlasec při spouštění musí být stále napnutý! – musíte mít stále kontakt s nástrahou.
  2. Nástrahu nechte klesnout na dno, chvíli počkejte a poté zběsile ”oťukejte” nástrahou dno, aby vznikl oblak prachu. Chvíli nechte nástrahu odpočívat, cca za 3 vteřiny nástrahu pomalu s postupným zrychlením pozvedněte do sloupce a tak se nástraha stane neodolatelnou.
  3. Nástrahu opět nechte klesnout na dno, chvíli ji nechte odpočinout a pomalu, až po největší rychlost ji zvedejte do sloupce.V nejvyšší rychlosti přerušte zvedání a držte nástrahu v dané hloubce. Celý postup poté opakujte.
  4. Nástrahu nechte klesnout na dno, poté ji s přerušovaným vedením kombinovaným pocukáváním veďte až k hladině.
  5. S nástrahou si prostě jen tak hrajte jak je libo, kombinujte různými způsoby vedení, zkoušejte nové způsoby oživení nástrahy.
  6. A teď to nejlepší!: Nástrahu nechte klesnout na dno, odklopte překlapěč navijáku, vezměte vlasec do ukazováku (za druhý ohyb), aby vám z něj nespadl, pocukáváním ohýbejte ukazovák k sobě a nástrahu veďte k hladině tak, aby připomínala zbrklou, prchající rybku. Nebo můžete zvolit druhou variantu a to dodělávající rybku (ukazovákem pocukávejte v delších nepravidelných intervalech). To v okounech přímo vzbudí chutě k útoku.

Shrnutí
Bilance úlovků je úžasná, za jeden víkend jsem zdolal 4 okouny o rozměrech 30,31,31,34cm!!!

A dalšími úlovky byli menší okouni (do 25cm) a boleni (do 40cm). Tento rybolovný způsob lze praktikovat kdekoliv, ať už to jsou zatopené skály, mělčiny s podemletými břehy a travami nebo štěrkoviště. Nejvíce se mi osvědčily členité skály, kde je hloubka přes 3m a více. Jirka na jaře dokonce ulovil i 59cm dlouhou štiku, kterou samozřejmě pustil do rodného živlu (pozn. Zdůrazňuji, že tento rybolovný způsob se v žádném případě nevztahuje k lovu dravců a veškerých hájených ryb!). Nezklame Vás ani v různá roční období, tento lov můžeme provádět po celý rok, většinou od vody neodejdete s prázdnou. Další výhodou je cenová dostupnost (systémek vyjde max. na 10kč!), takže s trháním nejsou velké problémy.

To je ode mě vše. Chtěl bych poděkovat Jirkovi, který mě s metodou seznámil a popřát Vám mnoho úspěchů s tímto netradičním způsobem lovu.

Martin Hill (14 let) alias Ebobo

POZNÁMKA REDAKCE: Článek vyjadřuje názor autora, redakce se domnívá, že se jedná o způsob lovu, který je povolen pouze v období od 16.6. do 31.12..