Jak jsem se vůbec dostal k používání gum při lovu bolenů?

Vše začalo tak, že před několika lety běžela v televizi rybářská reklama na gumové nástrahy značky „banjo”. Prezentovaný set obsahoval několik gumových rybiček různých velikostí a barev, pár žabek a také několik háčků s gumičkami. Televizní záběry byly naprosto dokonalé. Velcí okouni útočili na malé rybičky neuvěřitelnou rychlostí téměř na hod. Samozřejmě vím, že se nedá srovnávat bolenova mazanost s nenasytností až hloupostí okounků pstruhových, kteří mohli být v akváriích vyhladovělí a museli tedy žrát téměř vše. Nabízené nástrahy mě však doslova uchvátily. Chtěl jsem je proto co nejdříve vyzkoušet při lovu českých bolenů. Bohužel zásadní nevýhodou těchto nástrah byla cena, pro mladého školáka příliš vysoká, a tak z koupi těchto nástrah tehdy sešlo.

Bolenům twistery chutnají Jednou u vody však boleni absolutně nereagovali na nejrozmanitější nástrahy, které jsem jim nabízel. Vzpomínám si, jak jsem ze zoufalství hleděl do krabičky s nástrahami a říkal si, co bych si na ty vychytralé mršky vymyslel. A bylo to tady! V twisterové krabičce ležela gumová rybička od firmy Mister Twister, která byla banju celkem podobná. Netrvalo dlouho a můj provizorní systém byl navázaný. Malou gumovou rybičku jsem napíchl klasicky jako na twisterovou hlavičku, pouze s tím rozdílem, že jsem místo klasické hlavičky použil háček s očkem, který jsem omotal olověným drátkem. Bylo to hlavně kvůli tomu, aby gumová rybka z háčku nesjížděla. Abych mohl nahazovat s lehkou nástrahou dále, přidal jsem před ni tři větší broky. Takto tedy vypadala má sestava. Pak už jsem jen v poklidu sledoval lovící boleny. Po chvíli čekání konečně zalovil bolen v mém dosahu. Urychleně jsem za něj nahodil nástrahu a párkrát pomalu poškubl. V čisté vodě bylo všechno krásně vidět. Bolen se otočil a banjo se okamžitě ztratilo v rozeklané bolení tlamě. Po několika málo minutách byl unavený bolen u břehu a má pravačka v tom správném okamžiku chytila bolena za hlavou. Téměř sedmdesáticentimetrový bolen byl na břehu. Za deset minut se k němu přidal i druhý, na centimetr stejně velký cvalík. A to vše po vyloženě neúspěšném dnu! Takto tedy vypadalo mé seznámení s gumičkami.

nastrahy
Na fotografii vidíte jedny z mých oblíbených boleních gum.
Zleva se jedná o Sassy Shiner a zbylé nástrahy jsou typu banjo 3”.

Přesný název gumové rybky od firmy Mister Twister je Sassy Shiner. Tato rybička se vyrábí ve třech různých délkách, a to 5, 8 a 10 cm. Vhodné jsou všechny velikosti. Volba závisí pouze na velikosti potěru v daném období. Nejčastěji používám rybky krémově bílé barvy s černým hřbetem. Na fotografii ji můžete vidět úplně vlevo.

V dnešní době je na trhu k sehnání mnoho vhodných gumiček pro lov bolenů. Můžeme vybírat z velkého množství nástrah vyráběných nejrůznějšími firmami. Já jsem zakotvil u nástrah typu „banjo” a „superbanjo”. Tyto nástrahy jsou dostupné za pár korun v nepřeberném množství odstínů téměř na každém rohu. Mezi mé nejoblíbenější bolenové barvy patří různé druhy světlých odstínů, krémů a samozřejmě bílá. Kamarád naopak nedá dopustit na černou a hnědou (motor oil). Nic nepokazíme tím, když barvu budou doplňovat různé druhy glitrů (nejlépe stříbrné a černé). Z velikostí nejvíce používám Banjo 3” a 2”. Velikost 4” není pro lov bolenů příliš vhodná, protože je už moc velká. Na fotografii dvě nástrahy vpravo – banjo 3” (mé oblíbené barvy k lovu bolena).

Způsoby nastražení banja

  • Klasická twisterová hlava s hmotností většinou menší než 7 gramů. Nejčastěji používám hlavičky s hmotností okolo 5 gramů. Při lovu se nám může stát, že boleni nástrahu pronásledují až k samému břehu, kde se pak otočí, aniž by o ni projevili zájem. Pokud takto boleni reagují, je vhodné vyměnit olověnou hlavičkou za plovoucí. Malé šplouchání může totiž netečného bolena přimět k záběru.
  • Plovoucí twisterová hlavička – banjo se chová podobně jako menší pop. Přitahujeme je různými tempy po hladině. Pozor na to, že při nastražování banja na plovoucí hlavičku ho musíme napíchnout opačně! Háček totiž nevychází u ploutvičky, ale u bříška.
  • Systémek jsem popsal výše. Jedná se o klasický jednohák s očkem omotaným drátkem, abychom předešli sjíždění banja. Celá nástraha je ve vzdálenosti cca 50–70 cm zatížena několika broky. Pokud vidíme, že bolen pronásleduje námi popotahovanou nástrahu, musíme zůstat v absolutním klidu, protože se na ni může bolen kdykoliv rozhodnout zaútočit. Někdy, když sleduji, jak bolen pronásleduje nástrahu, to vypadá, jako by ryba přemýšlela, zda je vše v pořádku a teprve potom se rozhodla zaútočit.
  • Jedno upozornění – při lovu bolena se dost často stává, že ryba nástrahu uchvátí okamžitě po dopadu do vody!

Jak vodit banjo, aby upoutalo bolení pozornost? Poté, co vysledujeme místo jeho projíždění a opakovaných zalovení, nahazujeme banjo do míst, kde bolen loví. Výhodou při lovu bolenů je mít zmapovaná místa, ve kterých se tito boleni vyskytují. Některá místa jsem zmínil již v minulém díle. Nejdůležitější podmínkou pro lov bolenů je být pro bolena neviditelný. Ryba nesmí tušit, že je něco v nepořádku. Při lovu s gumami se mi také osvědčilo hlídat si počasí. K lovu je velmi vhodné větrné počasí s velkými vlnami, kdy je voda mírně zkalená zejména při krajích přehrady. Doufám, že jsem těm, co zkouší bolení opatrnost, přinesl další tip k jeho lovu. Příště uvedu další oblíbené nástrahy pro lov přehradních „ouklejí”.

Jiris