siven americký Krátce poté, co bylo na serveru Chytej.cz zprovozněno diskusní fórum, zadal BigMike téma "Sraz Chytej(áků)", kde bylo již od začátku jasné, že se nejedná o utopickou myšlenku, nýbrž o zcela reálnou záležitost. V průběhu několika týdnů padla řada návrhů na lokalitu a termín a začátkem června již bylo jasno. Jako hlavní lokalita byl vybrán Pilský rybník v obci Bohdaneč s obsádkou převážně lososovitých ryb. Nedaleko od něj se nacházejí ještě další dva rybníky, které mohou hostit zájemce o lov větších kaprů nebo velkých pstruhů a sivenů. Tomu naposledy jmenovanému se bohužel po letních přívalových deštích poškodila hráz a všechny ryby utekly. Zájem o sraz však neutichl, ba naopak se postupně přihlásilo přes 35 účastníků. Někteří však svou účast byli nuceni odříct (buď odcestovali za "lepšími" rybami do zahraničí, nebo je pracovní či zdravotní okolnosti přinutily zůstat doma). V týdnu, kdy byl sraz naplánován, počasí vyvádělo jak divé, celou republiku mraky zalévaly prudkými dešti za silného větru a to vše provázelo citelné ochlazení.

sraz Chytej.cz Je pátek 24.9.2004. Počasí se pomalu umoudřuje. V průběhu dne zařizuji vše potřebné a vyrážím s plným autem masa, piva a všech potřebných propriet vstříc novým setkáním s lidmi, rybáři, kteří jak jednou řekl sedum, cituji, "jsou nabrnknuti na stejnou strunu". Okolo půl páté dorážím na místo, kde mne již očekává natěšený toulovec. Mezi tím mi volá jiris s overhaulem, že jim přestalo jet cca 15 km od cíle auto a zda bych je neodtáhl do servisu.

Rychle vyřizuji formality s majitelem rybníka a jedu klukům pomoci. Když pak okolo půl sedmé přijíždíme zpět k rybníku, vítá nás cca dalších 8 účastníků, kteří již loví. A ryby berou jak o závod. Skoro každý už má na kontě několik nádherných sivenů či duháků. Do soumraku se všichni ještě věnujeme rybolovu–nejčas těji přívlačí, já s jirisem muškaříme. Poprvé v životě se mi daří ulovit sivena a dokonce i sivení dubletu! Celkem je uloveno hrubým odhadem okolo 80 ryb. Večer usedáme do týpka s grilem a narážíme první soudek. Návrh, že si ugrilujeme skvělé plátky masíčka, které byly původně naplánovány až na sobotní večer nezamítám a tak se mimo popíjení věnujeme i obžerství za hlasitého vyprávění rybářských příhod, "ftípků" apod. Nálada je skutečně výborná.

sraz Chytej.cz S jirisem a toulovcem se mezitím venku při měsíčku ještě chvíli věnujeme umělecké fotografii. Po půlnoci se někteří z nás odebírají do stanů, část nás hodlá spát v teploučku okolo grilu. Jak později zjišťujeme, volba to není příliš šťastná. Dva "nejukecanější" z celé sešlosti, jiris s Bigmikem totiž mají stejný plán, ovšem jejich spánková potřeba nepřichází a nepřichází. Stejně jako jezy hučí stále a stále, tak i oba jmenovaní kecají a kecají a vůbec ne tiše. Okolo půl páté je na chvíli podezřelé ticho. Jak se ráno dovídáme, kluci unavení notnou dávkou piva, burčáku od Dědka a nevinných frťánků, obcházejí rybník a prý "mapují aktivitu candátů". Dokonce to vše ještě kombinují s neplánovanou osvěžující koupelí... (kluci, nic ve zlém, byli jste prostě super a nemohu se s ostatními nepodělit).

Pí, pí, pí, pí, píííííííp... Pomalu se probírám. Je šest hodin ráno a budík na mobilu opět nezapomněl na svůj úkol. S mírnou bolestí hlavy vylézám ze spacáku. Okolo mne se ozývají prapodivné zvuky. Chrrrr, chro chro, vrrr... Jó, takoví jsme my, chlapi. Když spíme, jsme prostě slyšet. Skoro nechápu, jak to ty naše manželky, partnerky atd. mohou vydržet. Až mi ale ta moje zase bude v noci za mé chroptění nadávat, můžu s klidem říct: "takoví jsou VŠICHNI pořádní chlapi". Vylézám před týpko. Sem tam již zahlédnu lovícího rybáře. Beru mušák a taky vyrážím. Na lávce se nás postupně schází asi 6 a věnujeme se báječné rybačce. Díky nevlídnému počasí, které srazu předcházelo, jsou ryby při velké chuti a tak je lupeme jednu za druhou. Před tím prý skoro nebrali. Jeden od druhého okukuje finty "jak na ně". Nakonec se všichni účastníci věnují pouze hlavnímu rybníku, i ti, kteří původně chtěli feedrovat na kaprovém, totiž zcela propadli kouzlu přívlače. Někteří vláčkaři si i zkoušejí muškařské náčiní.

sraz Chytej.cz Když jsme v nejlepším a já už promýšlím plánovaný závod, zvoní mi mobil. Naléhavě musím odjet domů. Po chvilce již dávám instrukce svému bráchovi (havel) a spěšně odjíždím domů. BigMike, který již od rána hledá klíče od svého auta (po svých nočních výletech okolo vody) jede se mnou pro klíče náhradní. V podvečer se opět vracím na místo. Náladu mám sice dost mizernou, ale ryby, rybařina a rybáři jsou mocným lékem a s prutem v ruce se odpoutávám od chmurných myšlenek. Jak se dovídám, bylo opět chyceno velké množství ryb, určitě přes 150 kusů. Nejvíce siveni, duháci, jeden okoun a jedna maréna. Největší rybou dne je duhák 47 cm, kterého přelstil a zdolal sedum a zajímavostí je zmíněná Milkyho maréna 40 cm. Ke grilu nás večer usedá celkem 17 "kusů", počasí tedy odradilo cca deset nahlášených. Zábava probíhá tak, jak to má být, griluje se, popíjí se, povídá se... Dokonce zde máme i sladké dřevo a Pikoš se mění ve virtuosa se "sqělým" hlasem a pěje pár svých fláků. Okolo deváté se se všemi loučí jaryn. Musí již domů. Prý má slíbeno, jen nikdo neví co :–D. Asi půl hodiny po něm se zvedá Milky se Zdeňkem. "Neudělali jsme si ještě společné foto!", ozývá se z davu. Rychle se tedy ještě přesunujeme ven a můj foťák se činí. Všichni, některé dvojice, jednotlivci. Zhruba do jedné si ještě u pivka, masíčka a chrápání Ládi–Vydry povídáme o všem možném, hlavně však o rybách. Pak všichni uleháme a těšíme se ještě na ranní lov.

Probírám se až okolo půl osmé. Jak zjišťuji, jsem jeden z největších spáčů. Většina již totiž rybaří. Rybám se sice už nechce tolik na háčky, ale i přesto se jich daří ulovit poměrně dost. Sice budu opět odhadovat, ale 100 jich asi bude. Mě i pupákovi se daří na mušák opět dubleta, z čehož máme velkou radost. Dopoledne se všichni scházíme před týpkem a jelikož se nekonal závod, tak hodnotné ceny, které věnoval server Chytej.cz, Tůma rybářský sport a Rybářské potřeby Olomouc Oldřiška Topičová (overhaul) dávám volně k dispozici zbylým účastníkům. Pak již přichází postupně loučení a balení. Pupák ještě zkouší lov z belly boatu a okolo oběda se my zbylí vydáváme směrem domů.

Zvláštní poděkování

Rád bych zde ještě moc poděkoval mému bráchovi Radkovi (Havel) za pomoc se vším a Zdeňkovi – autorovi vynikajícího masíčka.

Sponzoři a partneři setkání

  • Rybářské potřeby Olomouc Oldřiška Topičová (overhaul)
  • Tůma rybářský sport

Účastníci setkání:

Účastníci setkání
zleva shora: Havel, Toulovec, Milky, BigMike, jiris, jaryn, jarv, pupak
zleva střed: Čajda, stará vydra, Láďa–vydra, Dědek
dole zleva: sedum, Zdeněk, DaH, Pikoš, Overhaul


jiris overhaul
Zdenda stará vydra
jarv pupak
DaH toulovec
Milky Láďa-vydra
BigMike sedum
dědek Cajda
havel pikos
jaryn