Dorazil jsem do blízkosti Bechyně a utábořil se v přilehlém kempu. V té době byla Lužnice docela klidná, teplota okolo 24°C. Nakrmil jsem v místech, kde byly hlubší tůně s hloubkou okolo 2m. Do večerních hodin jsem se bavil lovem bílé ryby a už i kapři se tu objevili. To asi po těch povodních, kdy aspoň došlo zase k nějakému zarybnění řeky.

Blížil se večer a já toho měl za celý den dost. Ulovil jsem malou plotici o délce asi 10cm a tak šup s ní do vody na úhoře. Víte jak to je, když to člověk podcení, tak to většinou přijde. Vzal jsem do ruky teleskop o délce 2.70m a malý navijáček. ”Zkusím na úhoře” Napíchl jsem malou plotičku a nahodil tak dva metry od břehu. Po chvíli jsem u krásné a tiché vody usnul. Vzbudil mne ohromný pískot pípáku a já zaregistroval, že rybička na dně něčemu zachutnala. Zasekl jsem a kouknul na hodinky. Bylo půl druhé ráno a tak docela i průser, že už pruty měli být dávno venku.

Začal boj a po chvíli mi bylo jasné, že to úhoř nebude. Ryba vesele ujížděla po proudu a já na slabém teleskopu ne a ne ji zastavit. Už na malém navijáku moc vlasce nebylo a tak nic naplat, ale přitáhnout brzdu. Povedlo se mi tu rybu otočit a pomalu zdolávat zpět. Po půl hodině boje jsem uviděl krásné fousy, až jsem se lekl. Skočil jsem do vody a milého sumce vyhodil na břeh. Nebyl to žádný velikán, délka 94cm, ale můj první velký. Pěkně jsem si ho prohlédl a poslal zpět vodě.

Tak a vidíte: ulovil jsem ho na malou plotičku. Každý mi vypráví, jaké velké ryby na sumce nastražuje a nakonec tohle. Sumce jsem ulovil dva metry od břehu a v hloubce 1,7m.

Závěrem bych řekl, že ty řeky jsou opravdu plné překvapení. Máte velký záběr a vůbec nevíte, co se v té rozmanité vodě na vaši nástrahu ulovilo.

Hodně štěstí a překvapení u vody. Jarda Rabiňák - Carp team J+J