Začínáte poodhalovat oponu krásného vodního tajemství a ta zvědavost nadzvednout tu oponu druhý den zase o něco výš, vás začne táhnout k vodě čím dál častěji a takovým způsobem, který začíná měnit pohled na svět okolo vás.

Život mi nadělil toto krásné poznání, které vykoupil mým zdravím. Narodil jsem se s dětskou obrnou, která se mi zamíchala do života více, než jsem chtěl. Jen u vody jsem zapomínal na to, že jsem jiný než ostatní a o to více jsem začal vodu milovat.

ilustrační foto Začínal jsem lovit ryby, tak jak jsem okolo sebe vídával staré chlapy v mém krásném okolí Nedvědicka. U rybníka na těžko či plavačku. V té době jsem si myslel, že to jinak ani nejde a přitom řeku Svratku jsem měl jen pár metrů od sebe. Až jednou, při změně rybářského vedoucího našeho kroužku, jsem objevil nový svět. Vzal nás třpytkovat na řeku, a i přesto, že jsem nic neulovil, byl jsem doslova ztracený!

Každé ráno ve čtyři hodiny ráno jsem si zvolil dobrovolný budíček a před prvním školním zazvoněním jsem již sám plašil řeku Svratku. Po posledním zvonění zas na řeku a tak to šlo celá má školní léta každý den. Vím, že jsem porušoval rybářský řád, že jsem nemohl být u vody bez dozoru a ještě každý den, ale ta rybářská holka mne zkrátka přitahovala a já jsem ji nemohl říci ne.

Třpytkoval jsem a lovil s muškami na bublinu a víc jsem k životu nepotřeboval. Zdravotní stav mne přikoval ke břehu, kde jsem si i tak musel dávat na sebe velký pozor a já jsem se s tím začínal smiřovat. Do té doby, než jsem začínal vídávat muškaře, jak krásně bičují vodu a jak ladné pohyby u toho vytvářejí. Já jsem tu oponu krásného vodního království odhaloval pomaličku ze břehu, ale oni v něm již stáli!

Zatnul jsem zuby a začal na sobě cvičit, jezdíval do nemocnic, lázní, na rehabilitace a bojoval sám se sebou.

Až teprve teď, v 37 letech, se mi podařilo do tohoto království vkročit! Bože, jaká to krása! Stojím ve vodě, lékaři kroutí hlavou, že se tam udržím a já jsem ten nejšťastnější. Nejde o ulovení, jde o to, že jsem si dal životní laťku zase o něco výš a přeskočil ji.

Teď již vedu dilema, jaké mušky, jak dlouhé návazce, jak to navázat a jak to vlastně všechno hodit na vodní plátno tak, aby to mělo nějaký smysl. Tyto věci se učím sám, protože žádného muškaře neznám a ostýchám se ptát profesionálů na nějaké hlouposti, které by byli jistě pro zasmání, ale to učení nových věcí mne nesmírně baví.

Když stojím ve vodě, v tom vodním království, tak tehdy se cítím jako zdravý člověk a nejde o to ulovit nějakou rybu, protože ten úlovek už mám. Stal jsem se součástí světa, který byl pro mne nepřístupný a já ho kouzlem překrásného vodního světa přemohl. To je víc než je odchytání a snaha o rekordní úlovek. Pohled na mnou hozené plovoucí mušky, které se houpají na vodní hladině už bez bubliny, je má životní výhra!!!