„Smrad a špína ve vodě se tady šířily už v poledne. Měli jsme strach, protože nic podobného jsme nezažili. Hasiči ale přijeli až kolem 20. hodiny, to už určitě něco nateklo do přehrady,” popisovala jedna z místních.

Hasiči tvrdí, že se o ekologické havárii dozvěděli pozdě. Když dorazili na místo, během několika minut ohraničili tok potoka, který ústí do nýrské přehrady, nornou stěnou. Tehdy už ale nebyla koncentrace neznámé látky tak silná.

Viník je zatím neznámý. Existuje několik variant, kdo je za únik nebezpečné látky zodpovědný. Mezi místními se mluví o tom, že znečištění potoka mohli zavinit plynaři, kteří nad obcí čistili trubky. Hasiči společně s policisty a úředníky nýrské radnice se zas přiklánějí k variantě přeteklého septiku, který nevydržel krátký přívalový déšť.

Vzorky kontaminované vody odebrali chemici ze specializované laboratoře v Třemošné u Plzně. Rozbory vzorků vody prokázaly, že v době odběrů už nebyla překročena přípustná norma.

„Výsledky vyloučily přítomnost pesticidů organofosfátového typu. To znamená, že vodu s největší pravděpodobností znečistily fekálie,” uvedl mluvčí hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje František Vaško.