woblery Přesvědčil jsem se také, že na rozlehlých přehradách si okouni troufají na podstatně větší woblery než na řekách. Třeba v létě roku 2000 jsme na Jesenici tahali okouny od 30 do 35 cm na plovoucí štikové woblery Dragon River (WFS) v délce 13,5 cm – barva WF. Totéž se dělo i na severočeských Nechranicích v září 1998, kde jsem používal hlavně 12 cm model Husky Jerk od Rapaly, nebo na dalších přehradách v Čechách, jež jsem navštívil.

Na řekách jsem si zatím vždy vystačil s menšími modely, a to od 5 do 7 cm. Ty ale používám i na přehradách, zvlášť pokud je voda zamořena potěrem. Tehdy volím potápivé modely ve velikosti 5 cm (v hloubce od 2 do 3 m), které vláčím pomalu s krátkými přestávkami, během kterých usedne nástraha na samé dno. Když se pak po zlomkovém odpočinku uvede wobler opět do pohybu, aktivní okoun se s chutí pověsí. Nebývají to prudké záběry. Rybář ve špičce prutu ucítí náhlé ztěžknutí, které může připomínat třeba zachycení kusu utopené textilie. Až o chvíli později se začne ryba bránit tahem do strany, nebo tupým škubáním.

Na mělčinách pro změnu sázím na plovoucí modely ve velikostech od 5 do 9 cm, s nimiž však pracuji agresivněji a poměrně pestřeji. V kratších intervalech citlivě střídám rychlost pohybu nástrahy. Důležité je zrychlit či jinak změnit pohyb tam, kde pruhovaného dravce předpokládáme. Útok u hladiny na umělou nástrahu je pak daleko razantnější než u dna.

Tipy na konkrétní woblery

Tvarem i vzhledově se potěru nejvíce podobají následující modely: potápivý Countdown /= Odpočítávat/, plovoucí Original, plovoucí Team Esko či šesticentimetrový Husky Jerk /= Trhnutím zachrastí/ od Rapaly, úspěšné jsou ale i další modely této firmy – Shad Rap Deep Runner /= Hlubinný běžec/ či Shallow Runner /= Povrchový běžec/, Fat Rap, Skitter Pop, Risto Rap (5 cm) či Jointed. Barvy na okouna volím výhradně přírodní – RFSH, SSH, TR, SD, SB, S, MU, MN, GRT, G, SP, SS, SSGMU, CW, BCW a FCW.

Přírodní vzory preferuji i u plovoucího modelu Invincible /= Nepřemožitelný/ (8 cm) od Nils Master – katalogové barvy č. 07, 11, 15, 55, 65, 66, 67, 68, 74, 76 či 92. Ovšem i další barvy Nils Masteru – např. 03, 52, 69, 83 či 93 – dokáží českomoravského okouna oslovit. Osmicentimetrový model Spearhead /= Hrot/ má k okounům také blízko, podobně jako další model od Nils Masteru – Haka.

Leč nejen finské společnosti produkují atraktivní woblery pro lov okounů. Polské Salmo nabízí plovoucí i potápivé verze modelu Minnow /= Střevle/ v délkách 5 a 6 cm, dále čtyřcentimetrový Hornet /= Sršeň/ a plovoucího okouna (8 cm). Právě ten patří při oblačném počasí k úspěšným nástrahám jak na vodách stojatých, tak i na řekách. Brněnská firma WFS vyrábí zvukový plovoucí model Killer /= Zabiják/ (9 cm), navíc v roce 2001 uvedla na trh novou 7 cm verzi, která má podobné vlastnosti jako Killer. S touto nástrahou rybář na klidné vodě dosáhne až do pětimetrové hloubky, kde mezi pařezy mohou číhat krásní jedinci. Doporučit mohu klasickou barvu WF, a dále teplé vzory BRM, BS, GF či tříbarevnou „univerzálku” FA.

Konkurencí pro brněnského Killera se stal tvarově i zvukově podobný wobler Rapaly s názvem Tail Dancer /= Ocasní tanečník/, který byl na světové trhy uveden v limitované sérii v roce 2001. Firma pro milovníky přívlače přichystala 7 a 9 cm verzi v několika barevných provedeních. Právě imitace tlouště v barevném provedení RC a CC se mezi českými okouny poměrně ujala.

Atraktivní barevný vzor nejen na okouny – perleťová ouklej – nabízí německá firma Jenzi prostřednictvím svých woblerů Ugly Duckling /= Ošklivé kačátko/ (délky 5 a 8 cm – tyto výrobky jsou však na českém trhu téměř nedostupné), stydět se nemusí ani „přívlačový” koncern Berkley se zvukovými woblery Frenzy /= Šílenství/ Diver (7 cm) aMinnow. Zdařilá barva okouna (PE) u tohoto 10,5 cm dlouhého modelu už na stojatých vodách přesvědčila pár okounů přes 30 cm...

Rád bych ještě zmínil další finské woblery – Tarmo. Ty ale budete na českém trhu hledat marně. Před lety mi ing. Tomáš Kroupa dovezl z Finska 4 cm plovoucí exemplář z mistrovské dílny Tarma (nástrahy uvedené firmy jsou prý vždy už nejméně na rok dopředu zamluveny a do posledního kusu rozebrány), aby ukojil mou sběratelskou vášeň. Tato extrémně lehká imitace rybky, kterou z opatrnosti více šetřím než používám, již párkrát na řece Ohři předvedla, proč je na severu tak populární. Přitahovala nejen okouny, ale i tlouště, menší boleny či pstruha duhového. Zdůrazňuji ale, že každá voda je jiná! Nástraha, která je na jednom revíru nad zlato, může být o pár kilometrů dál prakticky k ničemu.